Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμώνει η αμφισβήτηση στην ΕΕ του κεφαλαίου

Παρέμβαση του Γ. Τούσσα στη συζήτηση που έγινε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα την «Προετοιμασία για τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 4 Φεβρουαρίου 2011», παρενέβη χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, σημειώνοντας τα εξής:

«Η προσεχής Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιείται σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης του μονοπωλιακού ανταγωνισμού τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, όσο και μεταξύ της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων για την Ενέργεια και τη Καινοτομία, δύο κομβικούς τομείς για το κεφάλαιο.

Μεγάλες περιοχές, όπως η Μ. Ανατολή, η Ασία, η Αφρική, αποτελούν πεδίο σκληρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, που προκαλούν τεράστια φτώχεια, σκληρή εκμετάλλευση και καταπίεση σε συνεργασία με τις εγχώριες αστικές τάξεις σε βάρος των λαών.

Αυτή η αντιδραστική πολιτική γεννάει τις λαϊκές εξεγέρσεις, όπως χαρακτηριστικά εκδηλώνεται αυτές τις μέρες από το λαό της Αιγύπτου και άλλων χωρών, αποδεικνύοντας ότι πρωταγωνιστές της Ιστορίας είναι οι λαοί. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον εξεγερμένο λαό της Αιγύπτου, καλεί τους λαούς να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους.

Βασικές προτεραιότητες της Συνόδου, που τυπικά δε συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, αλλά θα συζητηθούν, είναι:

Η Στρατηγική της ΕΕ "Ευρώπη 2020". Η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, του 8ωρου, του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς, η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η αντικατάστασή τους με τη γενικευμένη εφαρμογή των προσωρινών, ελαστικών μορφών απασχόλησης, για την παραπέρα δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προτεραιότητες για την υλοποίηση της "ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης", τη δημιουργία του "Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας" - δηλαδή, "ελεγχόμενης χρεοκοπίας" με την αντίστοιχη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ενισχύοντας παραπέρα τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της ΕΕ και την επιθετικότητά της ενάντια στους λαούς.

Η αντιλαϊκή επίθεση κεφαλαίου - ΕΕ - κυβερνήσεων, η καπιταλιστική κρίση, οπλίζουν με πείρα την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που ολοένα και μαζικότερα αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική, την καπιταλιστική βαρβαρότητα, το ίδιο το αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο που θα ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, ανοίγοντας το δρόμο για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ