Καθολική συμφωνία για το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που φέρνει νέες αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης και παραπέρα μείωση των μισθών
Οι στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ είναι και κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Η ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και το λαό |
Στο στόχαστρο της πλουτοκρατίας μπαίνουν εκ νέου τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μισθοί, η φορολογία του κεφαλαίου και μια σειρά από άλλα μέτρα, τα οποία θα συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, με το περαιτέρω χτύπημα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.
Με αυτό το θέμα θα ασχοληθεί η αυριανή Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Στην επιστολή, σημειώνεται ότι «θα αξιολογήσουμε την πρόοδο (...) και σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, και θα χαράξουμε μια σαφή πορεία, ώστε να διαθέτουμε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάρτη.
Αυτό συνεπάγεται συμφωνία για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συνέχιση με αποφασιστικότητα των εθνικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τρόπους για την καλύτερη διασφάλιση της μακροοικονομικής συνοχής εντός της ζώνης του ευρώ».
Δηλαδή, η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αφορά στη συντονισμένη ένταση των αντιλαϊκών μέτρων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των κρατών - μελών της ευρωζώνης στις αρχές του Μάρτη για το εν λόγω θέμα, πριν την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», Γερμανία και Γαλλία είναι έτοιμες να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για στενότερη «οικονομική διακυβέρνηση» στην ευρωζώνη, αλλά θα χρειαστεί να γίνουν αρκετές συζητήσεις στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στη Γερμανία συζητούνται οι πλευρές του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας», όπου θα περιλαμβάνεται η συνταγματική κατοχύρωση ενός «φρένου χρέους», η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η αναγνώριση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ εκκρεμεί συμφωνία σχετικά με την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών.
Ακόμα, στη σχετική συζήτηση περιλαμβάνεται και ο καθορισμός των κριτηρίων, με βάση τα οποία μετριέται η ανταγωνιστικότητα (π.χ. κόστος εργασίας, μισθοί δημοσίων υπαλλήλων, επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία), καθώς και το κατά πόσον θα πρέπει να προβλέπονται κυρώσεις στα κράτη - μέλη που δεν τηρούν το σχέδιο.
«Τη βάση ενός συμφώνου ανταγωνιστικότητας» στην ΕΕ επιθυμεί να θέσει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο στη σημερινή του συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Οπως δήλωσε ο Χ. Θαπατέρο σε γερμανικές εφημερίδες, «το γεγονός και μόνον ότι αυτό το έργο θα ξεκινήσει και ότι οι μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία το υιοθετούν πλήρως, θα φέρει περισσότερη εμπιστοσύνη στις αγορές σχετικά με την ευελιξία και το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε: «Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας. Θα πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να στείλουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε τα ηνία. Θα δούμε εάν η χώρα θα σταθεί στα πόδια της με τη βοήθεια που έχει λάβει μέχρι τώρα».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters», η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει πρακτικές επιλογές για την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην κατεύθυνση της «ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Μια επιλογή, λένε Γερμανοί αξιωματούχοι, θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα στο Ταμείο να δανείσει την Ελλάδα, προκειμένου να επαναγοράσει κρατικά ομόλογα σε χαμηλότερη τιμή.
Ωστόσο, απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό καταγράφεται διχογνωμία στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης. Πάντως, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι μπορεί επισήμως τα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης να απορρίπτουν την αύξηση των πόρων του Ταμείου, αλλά σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους υπονοούν ότι προετοιμάζονται για μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον πεισθούν ότι η αύξηση είναι αναγκαία στο πλαίσιο μιας συνολικής εφάπαξ λύσης.