Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αύξηση ρεκόρ 34,2%!

Επιτακτική η πάλη για την προστασία των οικογενειών των ανέργων, σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει πλέον και «επίσημα» η ανεργία στη χώρα καθώς οι άνεργοι, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), το Φλεβάρη του 2010 έφτασαν τους 605.277 (ποσοστό 12,1%) από 450.997 τον αντίστοιχο μήνα του 2009 (ποσοστό 9,1%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν το Φλεβάρη του 2010 κατά 154.280 (ποσοστό 34,2%) σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα! Επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο για την εργατική τάξη και συνολικά το λαό της χώρας ότι τα μέτρα που παίρνονται από την κυβέρνηση και υπαγορεύονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ στοχεύουν στο σαρωτικό χτύπημα των δικαιωμάτων και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων, με στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ αποτυπώνουν μέρος της πραγματικότητας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον Φλεβάρη του 2010 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 766.150 και τον Μάρτη 734.509. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ η ανεργία στις γυναίκες εκτινάχθηκε στο 12,1% τον αντίστοιχο μήνα (από 9,1%), ενώ στους άντρες το ποσοστό έφτασε στο 9,8% (από 7% τον Φλεβάρη του 2009). Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, η ανεργία εμφανίζει αύξηση. Ειδικότερα, η ανεργία θερίζει τους νέους 15 έως 24 ετών, όπου το ποσοστό έφτασε στο 32% (από 25,7%). Στους νέους από 25 έως 34 ετών το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 15,2% (από 12,5%), στην ηλικιακή ομάδα από 35 έως 44 ετών στο 10,4% (από 6,8%). Τέλος, σε επίπεδο γεωγραφικών περιφερειών όλες (εκτός από την Δυτική Ελλάδα) παρουσιάζουν αύξηση της ανεργίας.

Σε ανακοίνωσή του, για την αύξηση της ανεργίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη οργάνωσης και πάλης όλων των εργαζομένων για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και ταυτόχρονα την κλιμάκωση και παλλαϊκή αντεπίθεσή τους για ανατροπή της πολιτικής που τρέφει την ανεργία και την αξιοποιεί προς όφελος του κεφαλαίου».

«Απαντούν» ενισχύοντας την ευελιξία

Την ίδια στιγμή που η ανεργία καλπάζει, η κυβέρνηση, στο όνομα αυτής, παίρνει μέτρα όχι για τον περιορισμό της, αλλά για το τσάκισμα των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, την ενίσχυση κάθε μορφής ευελιξίας στην απασχόληση. Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι μέχρι τα μέσα Ιούνη θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της μεγαλοεργοδοσίας. Το πρόγραμμα αφορά τη «διατήρηση» 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας.

Το πρόγραμμα αφορά ξενοδοχοϋπάλληλους, οι οποίοι είναι μόνιμο προσωπικό αλλά αφορά και εργαζόμενους με συμβάσεις μιας μέρας (εξτρατζήδες)! Δηλαδή, έρχεται ο ΟΑΕΔ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να επικροτήσει τους ξενοδόχους και να ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο το άθλιο καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων με σύμβαση μιας μέρας!..


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ