Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Νέος απεργιακός αγώνας στις 20 και 31 Μάη

Με αιχμή την άρση του καμποτάζ, το Ασφαλιστικό, το δικαίωμα στη δουλειά

Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες κλιμακώνουν τους αγώνες τους ενάντια στην προωθούμενη άρση του καμποτάζ, συντονίζονται με τους εργαζόμενους της στεριάς. Χτες, κάτω από το βάρος των εξελίξεων, την πίεση των ίδιων των ναυτεργατών, τις δυναμικές παρεμβάσεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αναγκάστηκε να πάρει απόφαση για πανελλαδικές 24ωρες απεργίες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 20 και στις 31 του Μάη.

Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται ταυτόχρονα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για το Ασφαλιστικό, που ανεβάζει και σε αυτούς τα όρια συνταξιοδότησης και ανατρέπει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, λεηλατώντας ταυτόχρονα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ, που έχει οικοδομηθεί με τον ιδρώτα και το αίμα τους.

Βγαίνουν στους καταπέλτες και διεκδικούν ίση αμοιβή για ίση εργασία, πάταξη της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, συνδικαλιστική εκπροσώπηση, κοινωνικοασφαλιστική προστασία για όλους τους ναυτεργάτες. Συνθέσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων, πλήρη σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, συντάξεις στο 80% επί του συνολικού ποσού που γίνονται οι κρατήσεις, κατάργηση των νόμων που απαλλάσσουν τους εφοπλιστές από τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ΝΑΤ και άμεση είσπραξη όλων όσα οφείλουν οι εφοπλιστές στο Ταμείο, κ.ά.

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με ανακοίνωσή τους προς τους ναυτεργάτες υπογραμμίζουν πως «είναι ώρα ευθύνης για όλους μας» και ήδη προγραμματίζουν εξορμήσεις στα καράβια.

Συκοφαντεί η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, μαζικά συμμετείχαν χτες στην πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας τους τα πληρώματα των ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών που κήρυξε η Ενωσή τους (ΠΕΠΡΝ), διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Με αφορμή αυτή την απεργία και την καθυστέρηση με την οποία έδεσε στο λιμάνι της Ρόδου το κρουαζιερόπλοιο «Ζενίθ», η κυβέρνηση συνέχισε και χτες, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, τη συκοφάντηση των εργατικών αγώνων. Η κρίση «που δημιουργήθηκε και οξύνθηκε τις τελευταίες ημέρες και με τα γνωστά επεισόδια που στιγμάτισαν την Ελλάδα διεθνώς ήταν καθοριστική» για την ακύρωση κρατήσεων, ισχυρίστηκε ο Γ. Πεταλωτής, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών. Και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να διαμηνύσουμε στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής, ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε».

Σύμφωνα, τέλος, με καταγγελία των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προς το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και το Λιμεναρχείο Καβάλας, ο πλοίαρχος του επιβατηγού οχηματαγωγού «Αγιος Ραφαήλ», κατ' εντολή της πλοιοκτήτριας εταιρείας, με εκβιαστικές μεθοδεύσεις εκτέλεσε δρομολόγιο κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας στις 5 του Μάη, χωρίς ενημέρωση και έγκριση απόπλου από το λιμεναρχείο, για υποτιθέμενο έκτακτο περιστατικό από το Κέντρο Υγείας της Θάσου, το οποίο δεν έχει καταχωρηθεί στο Κέντρο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ