Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να τους γυρίσουν την πλάτη

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Με ιδιαίτερη προσοχή μελετήσαμε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται τις προσεχείς ημέρες να κατατεθεί στη Βουλή. Αντικειμενικά, το νομοσχέδιο αυτό φέρνει ριζικές ανατροπές στο υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες κατά γενική ομολογία αποδυναμώνουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και προοιωνίζονται κυρίως για τις μελλοντικές γενιές τη συρρίκνωση των συντάξεών τους.

Παρά ταύτα, σε αυτό το νομοσχέδιο έχουν ενταχθεί ορισμένες ρυθμίσεις, οι οποίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, και οι οποίες εναρμονίζονται με τις προγραμματικές δεσμεύσεις σας».

Πρόκειται για απόσπασμα απ' το κείμενο που κυκλοφόρησε η ηγεσία της ΕΣΑμΕΑ, με... προτάσεις προς τον υπουργό Εργασίας, Α. Λοβέρδο, για το αντιασφαλιστικό τερατούργημα! Η κυβέρνηση καρατομεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών, κομμάτι των οποίων αποτελούν και οι οικογένειες των αναπήρων και η ΕΣΑμΕΑ όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα, αλλά επικροτεί και την κυβέρνηση για τη... στήριξη που προσφέρει στα ΑμΕΑ!

Η ηγεσία της ΕΣΑμΕΑ έχει ξεμπροστιαστεί με όλους τους δυνατούς τρόπους. Εχει αποδειχτεί ότι πρωτοστατεί στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει συνολικά τα λαϊκά στρώματα και οδηγεί στο περιθώριο και τη φτώχεια τα ΑμΕΑ, ότι αποτελεί μοχλό της χειραγώγησης των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους. Οσο οι ανάπηροι την ακολουθούν τόσο θα χειροτερεύει η ζωή τους. Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους έχουν κάθε συμφέρον να της γυρίσουν την πλάτη, να την απομονώσουν, να συστρατευτούν με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να παλέψουν κόντρα στα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται, για μια άλλη πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Μείον 16,9% το αγροτικό εισόδημα

Μόνο χασούρα έχει η αγροτιά από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα ίδια τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι το αγροτικό εισόδημα από το 2000 μέχρι το 2009 μειώθηκε κατά 16,9%. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος μείωσης του αγροτικού εισοδήματος στην ΕΕ είναι 11,6%. Και βεβαίως τη νύφη την πληρώνει η φτωχή αγροτιά, γιατί οι μεγαλοαγρότες έχουν κέρδη. Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχε αποτέλεσμα όλα τα προηγούμενα χρόνια να μειώνονται οι τιμές παραγωγού και οι επιδοτήσεις και να αυξάνεται το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής. Και μετά τα πρόσφατα αντιλαϊκά μέτρα των ΕΕ, ΔΝΤ και κυβέρνησης, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τη φτωχή αγροτιά. Η κατάσταση που διαμορφώνεται οδηγεί με ταχύτερους ρυθμούς τη μικρομεσαία αγροτιά στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα. Η φτωχή αγροτιά δεν έχει άλλη επιλογή από την ένταση του αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ, ενάντια στην πολιτική που την αφανίζει. Η λύση βρίσκεται στον κοινό αγώνα, στο κοινό μέτωπο της αγροτιάς, των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων. Μόνο το δυνάμωμα της πάλης από ένα τέτοιο μέτωπο αυτής της κοινωνικής συμμαχίας μπορεί να παρεμποδίσει τα ακόμη χειρότερα μέτρα που επιβάλλουν κυβέρνηση, ΕΕ, αστικά κόμματα. Καμία ανοχή, καμία συναίνεση στις επιδιώξεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων, για τη συγκέντρωση της γης και παραγωγής στους μεγαλοαγρότες και την καταστροφή των φτωχών αγροτών. Καμία ανοχή στην πολιτική που προσφέρει μεγαλύτερα προνόμια και περισσότερα κέρδη σε εμποροβιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, σε βάρος πάντα της αγροτιάς, της εργατιάς και των αυτοαπασχολούμενων.

Πράσινες μπίζνες στα σχολεία

Οσοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις αμέτρητες περιπτώσεις σχολείων που έχουν μετατρέψει διάφορους χώρους σε αίθουσες διδασκαλίας, που στερούνται βασικών εγκαταστάσεων, που κάνουν μάθημα στα υπόγεια, με τις προκάτ αίθουσες στις αυλές και τα μισθωμένα κτίρια, θα ήλπιζαν σε ανθρώπινες συνθήκες μάθησης στο άκουσμα προγράμματος για «ένταξη σχολικών μονάδων σε προγράμματα βελτίωσης κτιριακής υποδομής». Ομως, σήμερα, σε συνθήκες άνθησης των «μπίζνες» της «πράσινης οικονομίας» ο όρος «βελτίωση» υποδομών σημαίνει συμμετοχή των σχολείων στα προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και «πράσινη στέγη». Αυτό τουλάχιστον προβλέπεται σε έγγραφο που έχει φτάσει σε σχολεία και καλεί τους διευθυντές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα παραπάνω προγράμματα. Ετσι αίθουσες της προκοπής, με υγιεινό περιβάλλον για να κάνουν μάθημα οι μαθητές μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά «πράσινες θα φτιαχτούν»...

Είναι κι αυτό κομμάτι της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» που τελευταία έχει χρώμα πράσινο και προτιμά να κάνει μπίζνες αντί να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες, όσο ασφυκτικές κι αν είναι αυτές. Οσο για την απαραίτητη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, αυτό το καταστρέφει η καπιταλιστική ιδιοκτησία και στη γη και στις βιομηχανίες. Πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το περιβάλλον σε όφελος του λαού και των νέων.

Αγώνας για όλα όσα μας ανήκουν

Οι συνθήκες που δημιουργεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και η βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα του λαού, που τσακίζει πρωταρχικά το μέλλον της νέας γενιάς, δημιουργούν - εκτός όλων των άλλων - και το υπόστρωμα για διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι τα ναρκωτικά. Τα αίτια του φαινομένου της τοξικομανίας είναι σύμφυτα με το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Το παγκόσμιο επιχειρηματικό δίκτυο παραγωγής και διακίνησης των ναρκωτικών είναι μέρος της καπιταλιστικής οικονομίας, ανεξαρτήτως του ότι είναι «παράνομο». Τα αδιέξοδα, η αλλοτρίωση και η αποξένωση που γεννά αυτό το σύστημα, οι σάπιες αξίες του, σε συνδυασμό με μια σειρά παράγοντες - και προσωπικούς - οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση. Και η τοξικομανία είναι η πιο ακραία έκφραση αποξένωσης, είναι η ουσιαστική απουσία από κάθε δραστηριότητα και πτυχή της ζωής, είναι η ζωή μόνο για την δόση, που τελικά οδηγεί στο θάνατο.

Ο καπιταλισμός δεν κινδυνεύει, δε χάνει τίποτα από την εξάπλωση του φαινομένου. Γι' αυτό και η κυρίαρχη πολιτική είναι απόλυτα συμβιβασμένη με την ύπαρξη του προβλήματος. Οι πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα μας και στην ΕΕ εμφανίζονται με έναν επιφανειακό ψευτοανθρωπισμό, αλλά κινούνται στη λογική της διαχείρισης του προβλήματος, δηλαδή στο συμβιβασμό με το πρόβλημα και στην προσπάθεια περιορισμού της βλάβης, στο βάφτισμα της υποκατάστασης ως «θεραπεία», στα αποτυχημένα «πειράματα» νομιμοποίησης ουσιών κ.λπ. Οι πολιτικές συμβιβασμού με το πρόβλημα είναι πολιτικές ...ελεγχόμενης προσφοράς θανάτου!

Το ΚΚΕ είναι ασυμβίβαστο με το πρόβλημα της τοξικομανίας, είναι ασυμβίβαστο με όλα τα ναρκωτικά. Γι' αυτό και δε στέκεται μοιρολατρικά απέναντι στο πρόβλημα. Με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του, δίνει το πραγματικό τους περιεχόμενο στις έννοιες «Πρόληψη - Απεξάρτηση - Επανένταξη». Εχει διαχρονικά ένα αταλάντευτο μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά, στηρίζοντας παράλληλα τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, τα προγράμματα που έχουν αποδείξει ότι, όταν ο τοξικομανής το αποφασίσει, μπορεί να κερδίσει τη ζωή του. Με την «μπροσούρα» που εξέδωσε πρόσφατα για το θέμα το Τμήμα κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, με τις σχετικές πρωτοβουλίες που θα πάρουν γύρω από το θέμα οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, θα δοθεί νέα ώθηση στον εξοπλισμό και τη συνεχή διαπάλη με τη στάση ζωής της φυγής και των υποκατάστατων. Γιατί το κρίσιμο ζήτημα που μπορεί να απαντήσει σήμερα, τώρα, στο πρόβλημα, το κρίσιμο ζήτημα για να ατσαλωθεί η νεολαία απέναντι στα ναρκωτικά είναι αυτό: Αξίες, αγωνιστική στάση ζωής.

Από αυτήν την άποψη, γίνεται φανερό ότι η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά δεν μπορεί να μένει μόνο στις διεκδικήσεις χρηματοδοτήσεων, προσωπικού κ.λπ. Η πάλη για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, μέτρα στήριξης και αναβάθμισης της απεξάρτησης και, φυσικά, μέτρα εξασφάλισης του δικαιώματος στην επανένταξη (για τους ανθρώπους, που, σε τελική ανάλυση, το έχουν κερδίσει «με το σπαθί τους»), πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένη με το γενικότερο πολιτικό αγώνα. Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, σημαίνει αγώνας για όλα όσα μας ανήκουν.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Ο καημός για τα κέρδη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ! Σε διαφημιστικό σποτ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού θα συμμετάσχει ο ...ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα!

Αντε να δούμε τι άλλο θα κάνει αυτή η κυβέρνηση, προκειμένου να πριμοδοτήσει τα κέρδη των μεγαλο-ξενοδόχων. Μήπως θα βάλει το υπουργικό συμβούλιο να χορέψει συρτάκι;

Και μη μας πούνε ότι τα κάνουν όλα αυτά για τους μικροεπαγγελματίες του τουρισμού και τους ξενοδοχοϋπάλληλους...

Γιατί είδαμε πώς χαρατσώνουν φορολογικά τους πρώτους και πώς προσπαθούν να συρρικνώσουν τα εργασιακά δικαιώματα των δεύτερων.

Πάντως, έχουμε μεγάλη απορία γιατί εκτίμησαν ότι αν κάποιος δει σε διαφημιστικό «σποτ» τον Γιώργο Παπανδρέου θα θελήσει να έρθει στην Ελλάδα...

Οι ίδιοι οι Ελληνες, κάθε φορά που τον βλέπουν - και κυρίως κάθε φορά που τον ακούνε να αναγγέλλει κυβερνητικές αποφάσεις - τους έρχεται μια παράξενη παρόρμηση να εγκαταλείψουν την χώρα.

ΤΗ ΛΙΣΤΑ των γιατρών που φοροδιαφεύγουν και η κυβέρνηση «συνέλαβε», την είδαμε, κ. υπουργέ Οικονομικών...

Τι θα λέγατε τώρα να μας δώσετε και μία λίστα των Ανώνυμων Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας και φορο-απαλλάσσονται, μαζί με τις φοροαπαλλαγές;

Ε, για να κάνουμε μια μικρή σύγκριση, πόσα παίρνετε και πόσα χαρίζετε (Και σας κάνουμε τη χάρη να μην προσθέσουμε όσα δίνετε στις ΑΕ, απαξιώνοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας).

Αυτά για να μη δουλευόμαστε. Και να μη θεωρεί η κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει τον κόσμο - που πληρώνει αδρά φόρους - με τέτοιες επικοινωνιακές «φούσκες».

Αλλωστε, είναι παλιά και πάγια τακτική, κάθε φορά που αυξάνεται η φορολογία του λαού δυσβάσταχτα, να εμφανίζεται η Εφορία να «τσιμπάει» κάποιους «επώνυμους».


Γρηγοριάδης Κώστας

Φόρος στα καραγκιοζιλίκια!

Γρηγοριάδης Κώστας

Ασυγκράτητα γέλια στους «φοροφυγάδες» και οργή στα υποζύγια των φοροεπιδρομών προκαλούν τα καραγκιοζιλίκια της κυβέρνησης περί δήθεν πολέμου κατά της φοροδιαφυγής. Προκειμένου να γίνει πιστευτό το παραμύθι, από όσους θέλουν να το πιστέψουν, η κυβέρνηση επιστρατεύει και την «αντιτρομοκρατική», τους «Ράμπο του Χρυσοχοΐδη», ενώ δίνει στη δημοσιότητα ...τα αρχικά των ονομάτων ορισμένων γιατρών του Κολωνακίου. Το άγριο δούλεμα πάει σύννεφο. Αν αυτό φορολογούνταν η κυβέρνηση θα είχε λύσει το πρόβλημα... Ομως, αρκετά με τον εμπαιγμό. Αν μέχρι πριν λίγο καιρό τέτοιες επικοινωνιακές καμπάνιες ήταν αδιάφορες, στις σημερινές συνθήκες συνιστούν βάναυση πρόκληση. Η φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου είναι νόμιμη. Μόνο από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 35% στο 25% τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια οι μεγάλες επιχειρήσεις έβαλαν στα ταμεία τους πάνω από 5 δισ. ευρώ! Η κυβέρνηση, όπως και η προκάτοχός της, γνωρίζει με ονόματα και διευθύνσεις τις 6.000 επιχειρήσεις που οι οφειλές τους στο δημόσιο ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ, αλλά ποτέ δεν εισέπραξε. Ο λόγος είναι απλός: Θέλουν να απαλλάξουν πλήρως το κεφάλαιο από φόρους και άλλα «κρατικά βάρη» (ασφαλιστικές εισφορές, κ.ο.κ.). Κυβέρνηση και ΝΔ έχουν δεσμευτεί να το κάνουν, αλλά το αναβάλλουν προσωρινά λόγω κρίσης... Με άλλα λόγια, η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται, ούτε πρόκειται, επειδή οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δε θέλουν, ούτε μπορούν, να την αντιμετωπίσουν.

ΥΓ: Ακόμα οι φοροφυγάδες γελάνε με τη φράση που ο Γ. Αλογοσκούφης συνόδευσε τον προηγούμενο πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, ότι δηλαδή «οι φοροφυγάδες θα χάσουν τον ύπνο τους»...

Επιχειρηματικές «κολεγιές»

Την απόσπαση φρέσκου ζωτικού χώρου στην Τουρκία και την ευρύτερη ζωτικά περιοχή, νέες «επενδύσεις» και άλλες επιχειρηματικές κολεγιές βάζουν στα σκαριά οι τραπεζίτες και οι άλλες μερίδες της ντόπιας πλουτοκρατίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας ετοιμάζει την επέκταση του δικτύου στην Τουρκία μέσω της θυγατρικής εταιρείας «Φινανσμπάνκ».

Δεν είναι τυχαίο ότι η είδηση βγήκε στη δημοσιότητα παραμονές της επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Τουρκίας με τη συνοδεία κυβερνητικού κλιμακίου και ολόκληρης κουστωδίας από μεγαλοεπιχειρηματίες. Και βέβαια, ασπίδα προστασίας των επιχειρηματικών κερδών και συμφωνιών είναι το κατάπτυστο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τους ΕΕ-ΔΝΤ. Να σημειωθεί ακόμη πως στρατηγικός μέτοχος της «Φινάνσμπανκ» (και της ΕΤΕ) είναι η Παγκόσμια Τράπεζα που έχει αναλάβει το ρόλο «εγγυητή» των επιχειρηματικών κερδών και άλλων συμφερόντων του ομίλου της ΕΤΕ στην Τουρκία.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι ανάλογες εγγυήσεις από ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς θα δοθούν και στους Τούρκους μεγαλοεπιχειρηματίες που ορέγονται επενδύσεις και μερίδια αγοράς στην ζωτική, για τους ίδιους, ελληνική αγορά.

Φοβούνται τους αγώνες του λαού

Στον ρ/σ «ΦΛΑΣ» έδωσε χτες συνέντευξη ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης. Εκεί δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Πιστεύω πως δεν είναι όλοι διαπλεκόμενοι. Σήμερα, υπάρχει μια ομοθυμία για την πάταξη τέτοιων φαινομένων, με δημοκρατικό όμως τρόπο. Ειδάλλως, θα πάμε σε μια λογική τύπου ΠΑΜΕ και ο ένας θα κατηγορεί τον άλλο (...) Η δημιουργία μιας οικουμενικής κυβέρνησης θα στείλει μηνύματα και στο εξωτερικό - ότι είμαστε μια «γροθιά» απέναντι στην κρίση - αλλά και στο εσωτερικό, ότι δε θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν συνθήκες που μπορεί να μας επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις».

Οι αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος στοιχειώνουν τον ύπνο και τον ξύπνιο της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού. Πολύ περισσότερο στον πρύτανη της προβοκάτσιας. Προσπαθούν να ξορκίσουν τους φόβους τους επιτιθέμενοι κάθε τρεις και λίγο στο ΠΑΜΕ, στο ΚΚΕ, στο λαό που αγωνίζεται. Και είναι ακριβώς η προοπτική τού να τραβήξει ο λαός την πάλη του ως εκεί που θα θέσει ζήτημα εξουσίας, η «δυσάρεστη έκπληξη» που απεύχεται ο Γ. Καρατζαφέρης, διαμηνύοντας στις άλλες πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν τα ίδια συμφέροντα να προλάβουν...

Η αγυρτεία και το μήνυμα

Τι το ήθελε ο Γ. Καρατζαφέρης να μιλήσει για «κεφαλαιοκράτες» και να υπερασπιστεί τον αστικό πολιτικό κόσμο; Τον περιέλαβαν χθες ορισμένοι μεγαλοδημοσιογράφοι - επιχειρηματίες, που μέχρι τώρα τον χάιδευαν, και πού τον πονεί και πού τον σφάζει: «Τι βγαίνει και μας λέει ο Καρατζαφέρης;» αναρωτήθηκε ένας από αυτούς χτες το πρωί στην εκπομπή του και έσπευσε να γίνει πιο συγκεκριμένος: «Εκείνος δεν είναι που έλεγε φόρα παρτίδα στην τηλεόραση ότι για την επιλογή της κυρίας Νίκης Τζαβέλλα, ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, μέτρησε τη γνώμη ιδιοκτήτη καναλιού και άλλων επιχειρηματιών;». Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μήνυμα εστάλη και ακόμα πιο σίγουρο ότι ελήφθη από τον παραλήπτη. Φυσικά, όχι ότι πήρε κανείς στα σοβαρά το τι είπε ο Γ. Κατατζαφέρης, αλλά ο τσαρλατανισμός και ο τυχοδιωκτισμός έχουν όρια. Μετά αρχίζει το γελοίο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αναφαίρετο δικαίωμα η απεργία

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα βάρβαρα μέτρα, εξαπολύεται μια συντονισμένη άγρια επίθεση ενάντια στο δικαίωμα των εργατών στην απεργία. Το ίδιο και πολιτικοί γόνοι των αστών στρέφονται κατά του ΠΑΜΕ, κατά πρωτοπόρων συνδικαλιστών. Η συκοφαντία περί ζημιάς από τις απεργίες, στην εικόνα της χώρας, επομένως και χασούρας των καπιταλιστών, π.χ., του τουρισμού, αλλού στοχεύει. Γιατί η χασούρα προέρχεται από την οικονομική κρίση. Μ' αυτή την επίθεση, η πλουτοκρατία επιδιώκει να εκβιάσει το συμβιβασμό και την υποταγή της εργατικής τάξης. Οχι μόνο για να προχωρήσουν τα νέα αντεργατικά σχέδια, αλλά και για να σπείρει συνολικά την τρομοκρατία, να βάλει φρένο στην οργάνωση των εργαζομένων, στην πολιτικοποίηση της πάλης τους, στη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων. Ετσι αποκαλύπτονται τα ταξικά όρια που έχουν και η δημοκρατία και οι ελευθερίες, για τις οποίες κόπτονται οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου.

Αναγνωρίζουν - λένε τα επιτελεία και τα κόμματα της πλουτοκρατίας - το δικαίωμα στην απεργία, αλλά μαζί αναγνωρίζουν και το δικαίωμα στην εργασία, το οποίο παρεμποδίζουν οι απεργοί περιφρουρώντας την απεργία τους. Το δικαίωμα στην εργασία που οι ίδιοι «ξεχνούν» όταν χιλιάδες πετιούνται στο δρόμο γιατί οι εργοδότες δεν έχουν τα προσδοκώμενα κέρδη. Το οποίο οι ίδιοι κουρελιάζουν με κάθε ευκαιρία όπως και με την πρόσφατη υιοθέτηση του μνημονίου με ΕΕ-ΔΝΤ που αυξάνει το όριο απολύσεων. Το δικαίωμα στην εργασία το καταπατούν με την ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (που σημαίνει πολλαπλασιασμό όσων είναι με το ένα πόδι στην ανεργία), υμνώντας την «ανταγωνιστικότητα» και άρα την απόλυση μανάδων επειδή «κοστίζουν», 50άρηδων επειδή δεν είναι «παραγωγικοί».

Το κεφάλαιο αναγνωρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία μόνο όταν και όπως βολεύει τα κέρδη του. Αλλά και πάλι μιλά και εξασφαλίζει την εργασία με όρους δουλείας: Με τα ωράρια, τους μισθούς, τα μέτρα ασφαλείας, τα εργαλεία κτλ. που διευκολύνουν την αύξηση του πλούτου του και πετσοκόβουν «περιττά έξοδα» που αφορούν στην υγεία και στην αξιοπρεπή ζωή των εργαζομένων. Οταν οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι και παλεύουν για το πραγματικό τους δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, τότε οι μεγαλοεργοδότες «θυμούνται» όχι το δικαίωμα στην εργασία, αλλά το δικαίωμα στην απεργοσπασία. Δηλαδή, το δικαίωμα των κεφαλαιοκρατών να υπονομεύουν τους εργατικούς αγώνες, που δεν καταγράφουν μια γενική αγανάκτηση, αλλά μετατρέπουν την αγανάκτηση σε συνειδητή και οργανωμένη δράση, ενάντια στη ρίζα των λαϊκών προβλημάτων.

Τέτοια δικαιώματα αναγνωρίζει η αστική τάξη. Το δικαίωμα, π.χ., των μεγαλοξενοδόχων να προσλαμβάνουν εργαζόμενους για μια μέρα ή για λίγους μήνες (βλ. εποχιακή απασχόληση, συμβάσεις μιας μέρας) αλλά όχι το δικαίωμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων να απεργούν (και να περιφρουρούν την απεργία τους) απαιτώντας σταθερή εργασία για όλους, επαναπρόσληψη απολυμένων, συνεπή καταβολή των μισθών τους. Αναγνωρίζουν το δικαίωμα να πετσοκόβονται η Ασφάλιση, η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία του λαού και να μετατρέπονται σε πεδίο επενδυτικής δραστηριότητας για τα μονοπώλια, αλλά όχι το δικαίωμα των εργαζομένων να παλεύουν με κάθε μορφή όχι απλά για καλύτερο μεροκάματο, αλλά για συνολική βελτίωση της ζωής τους, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών των οικογενειών τους με βάση τον άφθονο πλούτο που σήμερα παράγουν. Αυτό θέλουν να τσακίσουν. Αλλά δε θα τους περάσει...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ