Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ - ΘΡΙΑΣΙΟΥ
Καμιά ανοχή στο δουλεμπόριο Ελλήνων και μεταναστών

Ανακοίνωση - καταπέλτης των δύο σωματείων για τη λάσπη που διακινούν τα ΕΛΠΕ του Λάτση και τα εκδοτικά συμφέροντα

«Δε θα περάσει» η άθλια επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα που δίνουν άνεργοι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και του Θριάσιου, για να μπλοκάρουν το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο που έχει στηθεί στις πλάτες Ελλήνων και μεταναστών εργατών, με αφορμή την επέκταση του έργου του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Αυτό διαμηνύουν με ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες τα ταξικά Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά και Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ». Τα σωματεία, με την ανακοίνωσή τους δίνουν την κατάλληλη απάντηση και στα «non paper» που διακινεί η διοίκηση των ΕΛΠΕ (με μετόχους το δημόσιο και τον Λάτση) στα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, τα οποία ήδη από χτες, άρχισαν να πετούν λάσπη για να χτυπήσουν με συκοφαντίες και ψέματα αυτόν τον αγώνα, λέγοντας πως τα σωματεία θέλουν να ελέγξουν τις προσλήψεις και πως αντιτίθενται στην απασχόληση ξένων συναδέλφων τους.

Οπως τονίζουν τα σωματεία, για το έργο προβλέπεται να δουλέψουν 2.500 εργαζόμενοι, για 2 χρόνια «στις ειδικότητες των εργατοτεχνιτών της Ζώνης (όπου εδώ και ενάμιση χρόνο μαστίζεται από ανεργία, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 75%) και μεταλλουργικών βιοτεχνιών του Θριασίου, που κλείνουν το τελευταίο διάστημα, απολύοντας το έμπειρο εργατοτεχνικό δυναμικό τους.

Ωστόσο, η διοίκηση των ΕΛΠΕ έκλεισε συμφωνία με δουλεμπορικό γραφείο από την Ιταλία, την SIM, στήνοντας ένα σκλαβοπάζαρο, με μεταφορά εκατοντάδων ανασφάλιστων και χαμηλόμισθων εργατών (από χώρες με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα), αξιοποιώντας το "έκτρωμα" της οδηγίας Μπολκεστάιν, ενώ ταυτόχρονα εκβιάζουν εμάς εάν θέλουμε να κάνουμε μεροκάματο ή να αποδεχτούμε να εργαζόμαστε χωρίς τις ισχύουσες ΣΣΕ και τα κατακτημένα συγκροτημένα εργασιακά μας δικαιώματα ή να γίνουμε θύματα και εμείς των δουλεμπορικών γραφείων».

Η συκοφαντία καταρρέει

Εκλεισε αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία, σημειώνουν τα σωματεία, αν και η διοίκηση των ΕΛΠΕ, ο διοικητής του ΟΑΕΔ και ο υπουργός Εργασίας, είχαν δεσμευτεί από την αρχή των κινητοποιήσεων, δηλαδή εδώ και 4 μήνες ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους που αφορούν: «Να προσληφθούν άνεργοι ειδικευμένοι εργατοτεχνίτες που ζουν στη χώρα (ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή) με τις ισχύουσες ΣΣΕ και όχι από τα δουλεμπορικά γραφεία».

Τώρα έρχονται τα ΕΛΠΕ, υπογραμμίζουν τα σωματεία, και με «στημένα» δημοσιεύματα προσπαθούν να παραπλανήσουν από πάνω, την κοινή γνώμη, τους εργαζόμενους, να συκοφαντήσουν αυτόν τον αγώνα.

«Μας παρουσιάζουν - συνεχίζουν - ως υπονομευτές της επένδυσης και ότι θέλουμε τάχα να στείλουμε τους δικούς μας για δουλειά», όταν «δική μας πρόταση, γραπτή και επίσημη (Α.Π 77/2010 στις 14/4/2010) ήταν οι προσλήψεις να γίνουν μέσω του ΟΑΕΔ».

Οταν «έγινε δημόσιο κάλεσμα σε όλους τους ανέργους από το Θριάσιο και από την γύρω περιοχή να δώσουν τα στοιχεία τους χωρίς να ζητηθεί από κανέναν "πιστοποιητικό φρονημάτων"» και η ίδια η διοίκηση των ΕΛΠΕ «σε συνάντησή μας στις 15/4/2010 μας ζήτησε να φτιάξουμε καταστάσεις των ανέργων και να τις καταθέσουμε». Γεγονός που έγινε στις 19/4/2010.

Αθλιος ο ρόλος των συμβιβασμένων

Καταγγέλλουν επίσης το ρόλο που έπαιξαν οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, στην ΠΟΕΜ, και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, οι οποίες έσπευσαν να «διευκολύνουν» τα ΕΛΠΕ στους σχεδιασμούς τους, κλείνοντας συμφωνίες για εργάτες με χαμηλό μεροκάματο, ενώ δεν είπαν όχι για μεταφορά και σύγχρονων σκλάβων από τα δουλεμπορικά γραφεία.

Τα συνδικάτα απαιτούν να σταματήσει το δουλεμπόριο που έχει στηθεί από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, τις πλάτες κυβέρνησης και συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Να προσληφθούν οι άνεργοι εργατοτεχνίτες από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και την ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου, σύμφωνα με τις ισχύουσες ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ