Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γολγοθάς θαλασσαιμικών στο «Δρακοπούλειο»

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις περικοπές των αναλώσιμων υλικών στο Δημόσιο

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες απ' την προχτεσινή καταγγελία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) για τις επικίνδυνες ελλείψεις σε πολλές αιμοδοσίες της χώρας και ήρθε να επιβεβαιωθεί με τον πιο δραματικό τρόπο στο Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας: Χτες στο Δρακοπούλειο προσήλθαν για μετάγγιση 13 θαλασσαιμικοί (δηλαδή πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο), αλλά η διευθύντρια δήλωσε αδυναμία προετοιμασίας των αιμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' τους θαλασσαιμικούς η διευθύντρια είχε στη διάθεσή της μόνο μια νοσηλεύτρια, η οποία έπρεπε «να ετοιμάσει» τα αίματα όχι μόνο για τους 13 προς μετάγγιση, αλλά και για όλες τις κλινικές του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», όπου υπάγεται το Δρακοπούλειο - και το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Βάθης. Ετσι η - σε κάθε περίπτωση - οδυνηρή εμπειρία της μετάγγισης μετατράπηκε χτες σε Γολγοθά για τους 13, απ' τους 150 θαλασσαιμικούς που κάνουν μόνιμα μεταγγίσεις στο Δρακοπούλειο.

Τελικά, με εντολή του υποδιοικητή του «Ερυθρού Σταυρού» Γ. Πετρόχειλου στη 1 το μεσημέρι το αίμα για τις μεταγγίσεις ετοιμάστηκε με όλους τους κινδύνους που κρύβουν επιλογές σε καταστάσεις έντασης και οι 13 θαλασσαιμικοί υποβλήθηκαν τελικά σε μεταγγίσεις μέχρι αργά το απόγευμα. Πρόκειται για μια επιδείνωση της δραματικής εμπειρίας που βιώνουν - λόγω των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών - οι θαλασσαιμικοί σε 40 μονάδες μεσογειακής αναιμίας που δέχονται χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας. Οπως καταγγέλθηκε προχτές απ' την ΕΟΘΑ στην αιμοδοσία στο Γενικό Κρατικό Αθήνας, πραγματοποιούνται μεταγγίσεις χωρίς παρουσία γιατρού, στην αιμοδοσία του νοσοκομείου Αρτας δεν υπάρχει καν γιατρός και στην αιμοδοσία του Ιπποκράτειου Αθήνας οι μεταγγίσεις των 150 θαλασσαιμικών ασθενών πραγματοποιούνται στο υπόγειο του νοσοκομείου, χωρίς φυσικό φως και αερισμό.

ΠΑΜΕ: «Ούτε ένα ευρώ»

Την άρση της απόφασης να μην καλύπτονται τα αναλώσιμα υλικά για τους θαλασσαιμικούς του Δημοσίου ζητά με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με προχτεσινή καταγγελία της ΕΟΘΑ, 1.000 θαλασσαιμικοί του Δημοσίου αναγκάζονται να πληρώνουν περίπου 1.000 ευρώ το μήνα απ' τον Απρίλη του 2009 μετά από εγκύκλιο του τότε υπουργού Οικονομικών να μην καλύπτονται, επειδή, οι πράξεις αυτές δεν είναι κοστολογημένες. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση το κόστος θα το κάλυπταν - έμμεσα - οι ασφαλισμένοι. Η ανακοίνωση σημειώνει: «Η εφαρμογή από τον ΟΠΑΔ της εγκυκλίου του 2009 από το υπουργείο Οικονομικών, που έδινε εντολή να διακόπτουν απαραίτητα αναλώσιμα ιατρικά υλικά για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς, είναι ένα ακόμη πλήγμα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ. Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Υγείας για να αυξηθεί το κέρδος των πολυεθνικών δεν έχει όρια ούτε ευαισθησίες. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να άρει τη διακοπή αυτών των φαρμάκων, οι ασθενείς δεν πρέπει να χρεώνονται ούτε ένα ευρώ. Είναι υπόλογη για τις συνέπειες που θα προκληθούν από την αδυναμία των ασθενών να καλύψουν το οικονομικό κόστος των ιατρικών υλικών που χρειάζονται. Καλούμε τα συνδικάτα να συνεχίσουν την κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, να δυναμώσουν την πάλη για δωρεάν περίθαλψη, φάρμακα, ιατρικά υλικά για όλους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση και ανεξαρτήτως αν έχουν ένσημα ή όχι, αν εργάζονται στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα».

Εκτός απ' το Δημόσιο, προβλήματα στη διάθεση των παραπάνω υλικών προς τους θαλασσαιμικούς υπάρχουν και σε άλλα ταμεία με εξαίρεση το ΙΚΑ που έχει δικές του υγειονομικές υπηρεσίες και περιορίζει αυτές τις επιπτώσεις. Ετσι, για παράδειγμα, στον Οργανισμό Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) οι θαλασσαιμικοί πληρώνουν απ' την τσέπη τους τα υλικά αυτά και στη συνέχεια εισπράττουν - μετά από πολλούς μήνες - μειωμένο το αντίτιμό τους!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ