Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αγώνας για όλα όσα μας ανήκουν

Οι συνθήκες που δημιουργεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και η βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα του λαού, που τσακίζει πρωταρχικά το μέλλον της νέας γενιάς, δημιουργούν - εκτός όλων των άλλων - και το υπόστρωμα για διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι τα ναρκωτικά. Τα αίτια του φαινομένου της τοξικομανίας είναι σύμφυτα με το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Το παγκόσμιο επιχειρηματικό δίκτυο παραγωγής και διακίνησης των ναρκωτικών είναι μέρος της καπιταλιστικής οικονομίας, ανεξαρτήτως του ότι είναι «παράνομο». Τα αδιέξοδα, η αλλοτρίωση και η αποξένωση που γεννά αυτό το σύστημα, οι σάπιες αξίες του, σε συνδυασμό με μια σειρά παράγοντες - και προσωπικούς - οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση. Και η τοξικομανία είναι η πιο ακραία έκφραση αποξένωσης, είναι η ουσιαστική απουσία από κάθε δραστηριότητα και πτυχή της ζωής, είναι η ζωή μόνο για την δόση, που τελικά οδηγεί στο θάνατο.

Ο καπιταλισμός δεν κινδυνεύει, δε χάνει τίποτα από την εξάπλωση του φαινομένου. Γι' αυτό και η κυρίαρχη πολιτική είναι απόλυτα συμβιβασμένη με την ύπαρξη του προβλήματος. Οι πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα μας και στην ΕΕ εμφανίζονται με έναν επιφανειακό ψευτοανθρωπισμό, αλλά κινούνται στη λογική της διαχείρισης του προβλήματος, δηλαδή στο συμβιβασμό με το πρόβλημα και στην προσπάθεια περιορισμού της βλάβης, στο βάφτισμα της υποκατάστασης ως «θεραπεία», στα αποτυχημένα «πειράματα» νομιμοποίησης ουσιών κ.λπ. Οι πολιτικές συμβιβασμού με το πρόβλημα είναι πολιτικές ...ελεγχόμενης προσφοράς θανάτου!

Το ΚΚΕ είναι ασυμβίβαστο με το πρόβλημα της τοξικομανίας, είναι ασυμβίβαστο με όλα τα ναρκωτικά. Γι' αυτό και δε στέκεται μοιρολατρικά απέναντι στο πρόβλημα. Με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του, δίνει το πραγματικό τους περιεχόμενο στις έννοιες «Πρόληψη - Απεξάρτηση - Επανένταξη». Εχει διαχρονικά ένα αταλάντευτο μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά, στηρίζοντας παράλληλα τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, τα προγράμματα που έχουν αποδείξει ότι, όταν ο τοξικομανής το αποφασίσει, μπορεί να κερδίσει τη ζωή του. Με την «μπροσούρα» που εξέδωσε πρόσφατα για το θέμα το Τμήμα κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, με τις σχετικές πρωτοβουλίες που θα πάρουν γύρω από το θέμα οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, θα δοθεί νέα ώθηση στον εξοπλισμό και τη συνεχή διαπάλη με τη στάση ζωής της φυγής και των υποκατάστατων. Γιατί το κρίσιμο ζήτημα που μπορεί να απαντήσει σήμερα, τώρα, στο πρόβλημα, το κρίσιμο ζήτημα για να ατσαλωθεί η νεολαία απέναντι στα ναρκωτικά είναι αυτό: Αξίες, αγωνιστική στάση ζωής.

Από αυτήν την άποψη, γίνεται φανερό ότι η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά δεν μπορεί να μένει μόνο στις διεκδικήσεις χρηματοδοτήσεων, προσωπικού κ.λπ. Η πάλη για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, μέτρα στήριξης και αναβάθμισης της απεξάρτησης και, φυσικά, μέτρα εξασφάλισης του δικαιώματος στην επανένταξη (για τους ανθρώπους, που, σε τελική ανάλυση, το έχουν κερδίσει «με το σπαθί τους»), πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένη με το γενικότερο πολιτικό αγώνα. Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, σημαίνει αγώνας για όλα όσα μας ανήκουν.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ