Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα

Σειρά Ερωτήσεων για την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία του νησιού κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας
Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας
Σειρά Ερωτήσεων για ζητήματα που αφορούν στην παραβίαση των δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας από την εργοδοσία, με την ανοχή και τη συνενοχή της κυβέρνησης, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ προς την υπουργό Απασχόλησης.

Την οριστική εξάλειψη της καθυστέρησης στις πληρωμές δεδουλευμένων και την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν σε ανάλογες υποθέσεις ζητούν οι βουλευτές του Κόμματος Μπάμπης Χαραλάμπους, Κώστας Αλυσανδράκης και Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως σημειώνουν, «ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχοϋπαλλήλων (περίπου 1.000) στην Κέρκυρα είναι απλήρωτοι απ' τα ξενοδοχεία τους για αρκετούς μήνες, που φτάνουν ακόμη και μέχρι τον Αύγουστο του 2008. Η πολιτική των προστίμων, στις σπάνιες φορές που αυτά επιβάλλονται, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να φέρει κανένα αποτέλεσμα, αφού το όφελος των ξενοδόχων απ' την καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών στους εργαζόμενους είναι πολύ μεγαλύτερο απ' το κόστος των προστίμων, προστίμων που, πολλές φορές, συμβολικά μόνο μπορούν να χαρακτηρισθούν. Επιπλέον, η προσφυγή των εργαζομένων στα πολιτικά δικαστήρια ή και τα ποινικά δικαστήρια είναι χρονοβόρα, αφού για να βγουν αποφάσεις απ' την ημέρα της προσφυγής, μπορεί να περάσουν ακόμη και πάνω από δύο χρόνια».

Σαρώνει η ανασφάλιστη εργασία

Σε άλλη Ερώτηση για την ανασφάλιστη - αδήλωτη εργασία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα, οι ίδιοι βουλευτές τονίζουν ανάμεσα σε άλλα: «Κάθε χρόνο κατά την έναρξη της τουριστικής σεζόν η πλειοψηφία των ξενοδόχων της Κέρκυρας αρνείται να ασφαλίσει έγκαιρα τους εργαζόμενους, απασχολώντας τους χωρίς ασφάλιση για την προετοιμασία των ξενοδοχείων. Η απουσία ουσιαστικών ελέγχων έχει οδηγήσει αρκετούς ξενοδοχοϋπαλλήλους να κάνουν ενυπόγραφες καταγγελίες, τις οποίες, όμως, δε λαμβάνει υπ' όψιν το ΙΚΑ με διάφορες αστήρικτες και αστείες δικαιολογίες». Με βάση τα παραπάνω, ζητούν να πληροφορηθούν για το αποτέλεσμα των ελέγχων που έκαναν στην Κέρκυρα οι μηχανισμοί ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ τα 3 τελευταία χρόνια, στην αρχή της τουριστικής περιόδου, για την ανασφάλιστη - αδήλωτη εργασία. Ρωτούν, ακόμα, γιατί ενώ στους ελάχιστους ελέγχους που γίνονται διαπιστώνονται παραβάσεις, δεν αποδίδονται τα ένσημα στους εργαζόμενους και γιατί δε λαμβάνονται υπ' όψιν οι ενυπόγραφες καταγγελίες των εργαζομένων. Τέλος, ζητάνε άμεσα μέτρα για τη στελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.

Σκόπιμη υποστελέχωση του ΣΕΠΕ

Με την παραπάνω Ερώτηση σχετίζεται και η επόμενη, για την αδυναμία σωστής λειτουργίας του ΣΕΠΕ στην Κέρκυρα, λόγω σοβαρής υποστελέχωσής του. Σύμφωνα με καταγγελία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, κατά τους μήνες Μάη και Ιούνη του 2009, μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων παρα­βιά­ζει την ΔΑ 20/1997, δίνοντας περισσότερες ημέρες ανάπαυσης απ' τις προβλεπόμενες στους εργαζόμενους ή μετατρέποντας το ωράριο από 8ωρο σε 4ωρο. Ως συνέχεια αυτής της παραβίασης έρχεται η μη καταβολή ολόκληρου του μηνιαίου μισθού όπως προβλέπεται απ' τη σύμβαση. Από την άλλη πλευρά το ΣΕΠΕ Κέρκυρας δηλώνει ότι η μοναδική αρμοδιότητα που έχει είναι να επιβάλλει πρόστιμα όπου προλάβει να κάνει ελέγχους, λόγω της τεράστιας χρόνιας έλλειψης προσωπικού - διαθέτει 3 (!!!) επιθεωρητές εργασίας για χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα - ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια για να διεκδικήσουν ολόκληρο το μηνιαίο μισθό. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητάνε μέτρα για να σταματήσει οριστικά αυτό το φαινόμενο και να καταβληθεί στους εργαζόμενους για τους μήνες Μάη - Ιούνη ολόκλη­ρος ο μηνιαίος μισθός όπως προβλέπεται απ' τις ΣΣΕ χωρίς να χρειάζεται να προσφεύγουν στα δικαστήρια, περιμένοντας να δικαιωθούν μετά από δύο χρόνια και δαπανώντας περισσότερα χρήματα απ' όσα διεκδικούν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org