Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πονηριές με τις συμμαχίες...

Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ είναι ένα απ' τα ζητήματα για τα οποία κατά καιρούς εκδηλώνεται η πιο σφοδρή επίθεση εναντίον του. Οχι τυχαία. Είναι ζήτημα κομβικής σημασίας και πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν το ΚΚΕ «να βάλει νερό στο κρασί του», στην πολιτική συμμαχιών, γιατί έτσι θα «νέρωνε» συνολικά την πολιτική του και τη στρατηγική του. Ο Θ. Καρτερός καταπιάνεται με την πολιτική συμμαχιών του Κόμματος στη χτεσινή «Αυγή». Υπενθυμίζει το ΕΑΜ, την ΕΔΑ, το ΠΑΜ, τη ΜΟΔΝΕ και πολλά πολλά ακόμα. Για να καταλήξει ότι σήμερα το ΚΚΕ «θεωρεί προδοσία κάθε ιδέα συνεργασίας (...) αναγορεύει γενικώς σε απαράβατη αρχή τη μη συνεργασία με ταξικά και πολιτικά διαφορετικούς, μπερδεμένους, θολούς ή ταλαντευόμενους (...) όποιος σκέφτεται διαφορετικά για τα ζητήματα συμμαχιών είναι καραμπινάτος οπορτουνιστής» και να το εγκαλέσει ότι «ξέχασε όλη του την ιστορία γεμάτη από ελιγμούς, συμφωνίες, συμβιβασμούς (...) δεν αντιλαμβάνονται πόσο αφάνταστα γελοίο είναι να παραιτείσαι προκαταβολικά από τους ελιγμούς, από την εκμετάλλευση της αντίθεσης συμφερόντων μεταξύ των εχθρών (...) και έχουν περάσει σε μια πολιτική ριζικά διαφορετική από εκείνη που επί δεκαετίες είχαν».

... για να κρύψουν τις πομπές τους

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν έχει καταλάβει «γρυ» απ' την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ. Αλλά δεν είναι έτσι. Γράφει όσα γράφει ακριβώς επειδή την έχει καταλάβει. Περιττό μάλλον να σημειώσουμε ότι αυτό που περιγράφει μακράν απέχει απ' την ανάλυση του ΚΚΕ για το ποια συμμαχία έχει σήμερα ανάγκη ο λαός και ο τόπος, και όχι πριν 30, 50 και 60 χρόνια σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, συνεπώς για ποια συμμαχία παλεύει το ΚΚΕ. Για τη λαϊκή συμμαχία, στην οποία βεβαίως έχουν θέση και οι ταλαντευόμενοι και οι μπερδεμένοι και όσοι δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ. Δεν έχει θέση σ' αυτή ο ταξικός αντίπαλος και οι κάθε είδους απολογητές του. Γνωρίζει, επίσης, καλά ο αρθρογράφος ότι η ιστορία δεν «ξεπατικώνεται». Οτι αυτό που ήταν σωστό σε μια δοσμένη στιγμή και ανταποκρινόταν σε συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί σήμερα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει να μην εξυπηρετεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τα πραγματικά του συμφέροντα. Τα γνωρίζει όλα αυτά αλλά δεν τον ενδιαφέρουν. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να χτυπήσει την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ. Κι εδώ αποκτά ένα ακόμα σημείο ταύτισης με την άρχουσα τάξη. Και κάτι ακόμα: Μήπως αντί της πολιτικής συμμαχιών του ΚΚΕ θα ήταν χρησιμότερο να ασχοληθούν με τις «συμμαχίες» του ΣΥΝ των δυόμισι κομμάτων; Αυτός το έγραφε στην «Αυγή». Τέτοια «συμμαχία» έχουν. `Η μήπως χτυπούν την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ για να γλυκάνουν τον πόνο τους από ένα «ξεβαμμένο ρούχο» σαν τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξέρουν πώς να τον «αποκαταστήσουν»; Συμμαχία του «γλυκού νερού» δηλαδή. Και κάτι ακόμη: Μήπως το χτύπημα της πολιτικής συμμαχιών του ΚΚΕ πάει να συγκαλύψει την αποτυχία της πολιτικής τους; Γιατί ο δικός τους σκοπός είναι η σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση. Και να χτυπήσει το ότι πίσω απ' τη λαϊκή συμμαχία σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση δεν υπάρχει τίποτα το ελπιδοφόρο για το λαό.

Το κυνήγι των μεταναστών

Το κυνήγι των μεταναστών βρίσκεται σε επικίνδυνη έξαρση. Η προχτεσινή «εκκένωση» του παλιού Εφετείου Αθηνών από τους μετανάστες, που διέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες και η σύλληψη των έξι τελευταίων από την Αστυνομία, δεν είναι παρά μια «κουκίδα» στο ψηφιδωτό της πολιτικής εκκαθάρισης του κέντρου της Αθήνας, που συνδέεται με τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Την ίδια μέρα, στο υπουργείο Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, του υφυπουργού Εσωτερικών, της ΕΛ.ΑΣ., της Νομαρχίας, του Δήμου Αθηναίων και ξενοδόχων, με στόχο την επιβολή «ευταξίας» και του «αισθήματος ασφαλείας» στην πόλη. Αν, σε όλα τα παραπάνω, προσθέσουμε και τα όσα έγιναν στην Αγυιά Πάτρας την περασμένη βδομάδα, γίνεται φανερό τι αναμένεται να ακολουθήσει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας την πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που μιλά για «μηδενική ανοχή» και του ΛΑ.Ο.Σ., υλοποιεί βήμα προς βήμα, όλο το πακέτο των αντιδραστικών και αντιμεταναστευτικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που η ίδια μαζί με το ΠΑΣΟΚ συνυπέγραψαν και συναποφάσισαν και σύμφωνα με τα οποία, αναμένονται πιο σκληρά μέτρα κατά των μεταναστών. Ενδεικτικό της όλης υπόθεσης είναι ότι έχουν κινητοποιηθεί ακόμη και ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης («σεκιούριτι»), όπως έχει ήδη γίνει στο Εφετείο, μετά την προχτεσινή εκκένωση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι κυβερνητικές προετοιμασίες - που εντατικοποιούνται από τις ευρωεκλογές και μετά - για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στη Ριτσώνα και στον Ασπρόπυργο, αλλά και στο Δρέπανο της Πάτρας. Χιλιάδες μετανάστες θα εκτοπισθούν και θα «εγκατασταθούν» σε αυτά τα στρατόπεδα, προκειμένου να «καθαριστεί» το κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Καθόλου άσχετο, σ' αυτή την υπόθεση, δεν είναι και το γεγονός ότι η περιοχή του κέντρου της Αθήνας, έχει άμεση σύνδεση και με τις αξίες γης και τις χοντρές μπίζνες που παίζονται για την αγοραπωλησία κτιρίων και γης στην περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Παλιότερα και με το Γκάζι και με το Ψυρρή, εκδιώχθηκαν δεκάδες μικρομαγαζάτορες και παραδοσιακά επαγγέλματα για τις δήθεν αναπλάσεις, δηλαδή, για να αναπτύξει το κεφάλαιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Μ' αυτό τον τρόπο, όμως, ανοίγει ο «Ασκός του Αιόλου» και για μια σειρά από εξελίξεις, που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί. Οπως π.χ. η από παλιά εκφρασμένη πρόθεση μεγαλοκαταστηματαρχών, μεγαλεμπόρων και ξενοδόχων του κέντρου, του Κ. Μίχαλου του ΕΒΕΑ - που βρήκε την απαιτούμενη δικομματική στήριξη - του περιορισμού των διαδηλώσεων στο κέντρο.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί κατά των μεταναστών, δεν πρέπει να αφήσουν κανέναν αδιάφορο. Πόσο μάλλον όταν κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και συγκροτήματα του Τύπου, επιδιώκουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι για τα οξυμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική τους, ευθύνονται οι ...μετανάστες. Απέναντι σ' αυτή την ολομέτωπη επίθεση, που αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι, Ελληνες και μετανάστες, πρέπει να απαντήσουν με τον κοινό αγώνα. Να μη δεχθούν τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης. Μέτρα που δε στοχεύουν στη λύση του μεταναστευτικού. Αν ήθελε, αντί να στέλνει τους μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα τους εξασφάλιζε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο καιρό θα μένουν στην Ελλάδα, θα τους έδινε άσυλο, και δε θα τους άφηνε να μένουν σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε εγκαταλελειμμένα κτίρια...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Μεταλλαγμένα, αλλά ... εγκεκριμένα!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οσον αφορά τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται θετική. Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχει αντίθεση από τους περισσότερους Ευρωπαίους καταναλωτές», ρωτήθηκε από την εφημερίδα «Καθημερινή» η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Μ. Φ. Μπόελ.

Και τι λέτε ότι απαντά; «Το γνωρίζω, αν και νομίζω ότι οι πολιτικοί στα κράτη - μέλη συχνά δε λένε την αλήθεια σε αυτό το θέμα. Γιατί το 98% της σόγιας που εισάγουμε για τη διατροφή των ζώων από τις ΗΠΑ είναι γενετικώς τροποποιημένη. Αρα τρώμε γενετικώς τροποποιημένα. Ομως πρόκειται για ποικιλίες που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί. Αν επίσης σταματήσουμε να εισάγουμε από τις ΗΠΑ, θα χρειαστεί να κάνουμε εισαγωγές από άλλες χώρες όπου ενδεχομένως υπάρχουν γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες και μάλιστα μη εγκεκριμένες»!

Δηλαδή αυτό είναι το ζήτημα; Να τρώμε μεταλλαγμένα, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία (αλλεργίες, όγκοι, προβλήματα στο αίμα και στα νεφρά), αρκεί να είναι ...εγκεκριμένα, που σημαίνει ότι τα έχουν παράγει κάποια μονοπώλια των ΗΠΑ; Αλλά η εκπρόσωπος της ΕΕ δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των λαών. Τι εκπρόσωπος των μονοπωλίων θα ήταν άλλωστε αν δεν ενδιαφερόταν για την κερδοφορία τους σε βάρος και της υγείας των λαών;

Βαρβαρότητα κατά των ικετών

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί η κυβέρνηση να παριστάνει την αδιάφορη, αλλά η απόφαση της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να μη συμμετέχει στις επιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες αποτελεί αναντίρρητα ένα ηχηρό χαστούκι στην αντιμεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει, στο πλαίσιο πάντα της βάρβαρης κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου της ΕΕ. Το γεγονός ότι έφτασε η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ, που δε διακρίνεται, δα, και για τα «αυστηρά πλαίσια» που βάζει, να δηλώνει δημόσια ότι «οι θεσμικές αλλαγές - που υιοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009 - δεν εξασφαλίζουν επαρκώς τη δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα», αρκεί για να καταδειχθεί το μέγεθος του διωγμού που υφίστανται στη χώρα μας οι πρόσφυγες. Το επιβεβαιώνουν εξάλλου και τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εκκρεμούν πάνω από 30.000 αιτήσεις για άσυλο σε πρόσφυγες, ενώ, τελικά, το ποσοστό εγκρίσεων κυμαίνεται κάτω από ...το 1% των αιτήσεων. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι όσοι έρχονται ως ικέτες στη χώρα μας προέρχονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους από χώρες που βρίσκονται σε πολέμους, κατά κανόνα εξαιτίας ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Από αυτήν την άποψη, η υποκρισία της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ, ο οποίος λειτουργεί σταθερά σαν προκάλυμμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί σαν ένα το κρατούμενο. Από την άλλη μεριά όμως, σε τίποτα δεν μπορεί να αθωώσει την κυβέρνηση, η οποία, στο πλαίσιο των συναποφάσεων με την ΕΕ, αντί να δημιουργήσει ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας - και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης - όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους, επιλέγει να συνεχίζει και εδώ την καταδίωξη των θυμάτων του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων. Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν και θα αγωνιστούν για να μπει φραγμός στην αντιδραστική αυτή πολιτική.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ανυπόληπτα «επιστημονικά» λόγια

Εξαιρετικά κουμπωμένοι και καχύποπτοι πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα απέναντι στα λόγια του Π. Μπεχράκη για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης», λόγια που τα έκανε πρωτοσέλιδο θέμα η χτεσινή «Ελευθεροτυπία». Ακριβώς γιατί ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη «νέα γρίπη» υπήρξε πρωταγωνιστής για τη «σφαγή» των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Ηταν, δηλαδή, επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που πρότεινε να πεταχτούν «εκτός» των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων πάνω από 250.000 εργαζόμενοι. Γνωρίζει πολύ καλά, βέβαια, ο κ. καθηγητής ότι η αντεργατική αυτή ρύθμιση σημαίνει απλά ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα δουλέψουν παραπάνω τουλάχιστον πέντε χρόνια μέχρι να συνταξιοδοτηθούν, θα έχουν μείωση μισθών από 50 έως 250 ευρώ το μήνα, ενώ και οι συντάξεις θα μειωθούν μέχρι 20%. Πρόκειται, δηλαδή, για μια κατ' εξοχήν ανθυγιεινή ρύθμιση, αφού υποσκάπτει καίρια την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που χρόνια δουλεύουν σε βαριές και επικίνδυνες δουλειές. Πώς, λοιπόν, να πιστέψει κανείς τον κ. καθηγητή όταν έχει τέτοιο βεβαρυμένο παρελθόν, όταν έχει αποδείξει στην πράξη, δηλαδή, ότι αδιαφορεί για την πρόληψη και την κατάσταση της δημόσιας υγιεινής; Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι επί της ουσίας ο Π. Μπεχράκης το μόνο που λέει για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» είναι «να μάθουμε να ζούμε με αυτή» (σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη...).

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μακελειό στα ΒΑΕ με πολιτική απόφαση

Η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη στην κατάρτιση της νέας λίστας με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Επί της ουσίας, προωθεί την κατάργηση ενός θεσμού, ο οποίος αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης. Η συνταξιοδότηση κατά πέντε χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο αποτελούσε διαχρονικά το ελάχιστο μέτρο για την αντιστάθμιση της φθοράς της υγείας, με αρνητική επίδραση και στο όριο ζωής, εκείνων των εργαζομένων που απασχολούνται σε ιδιαίτερα ανθυγιεινούς τομείς της παραγωγής. Από αυτή την άποψη, ο αποχαρακτηρισμός εκατοντάδων ειδικοτήτων και η κατάργηση του μέτρου της «πρόωρης» συνταξιοδότησης για χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους, που τυπικά μόνο θα παραμείνουν στη λίστα, θα σημάνουν αύξηση των κινδύνων και της ζημιάς που προκαλεί στην υγεία η εργασία τους. Η όλη κατάσταση θα επιδεινώνεται σταθερά και εξαιτίας της ραγδαίας εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του τομέα Υγείας - Πρόνοιας.

Η κατάργηση των ΒΑΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Εντάσσεται στο γενικότερο αντιασφαλιστικό σχεδιασμό, τον οποίο τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ έχουν συνομολογήσει στο πλαίσιο της ΕΕ. Συνεχίζοντας το νομοθετικό έργο του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει κάθε διέξοδο προς τη λεγόμενη πρόωρη συνταξιοδότηση, ώστε οι εργαζόμενοι να παραμένουν στη δούλεψη του κεφαλαίου μέχρι τα βαθιά γεράματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κατάργηση των ΒΑΕ προωθείται παράλληλα με την κατάργηση κάθε «πρόωρης» συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες γυναίκες, σύμφωνα με το νόμο Πετραλιά. Αλλά και με τη μεθόδευση να εξομοιωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.

Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύεται η κατάρτιση της νέας λίστας επιβεβαιώνει ότι η κατάργηση των ΒΑΕ γίνεται στη βάση καθαρά πολιτικής απόφασης. Καμιά επιστημονική ανάλυση δε θα μπορούσε να στηρίξει το μακελειό που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οχι μόνο για το λόγο ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα σύστημα αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών, αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι η οποιαδήποτε σοβαρή επιστημονική μελέτη θα αποδείκνυε την επιδείνωση των όρων με τους οποίους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βγάζουν σήμερα το μεροκάματο, εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς, αλλά και της εκκόλαψης νέων επαγγελματικών κινδύνων.

Με άλλα λόγια, ενδεχόμενη επιστημονική προσέγγιση του όλου θέματος θα επιβεβαίωνε αυτό που το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους: Οτι η λίστα με τα ΒΑΕ πρέπει να επεκταθεί και σε νέους κλάδους και επαγγέλματα αντί να συρρικνωθεί και επί της ουσίας να καταργηθεί. Αυτό δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται σε επίπεδο ΕΕ για τους θανάτους που οφείλονται σε εργατικά «ατυχήματα», αλλά και για τα συμπτώματα από τις επαγγελματικές ασθένειες που πληθαίνουν. Αλλωστε, μόλις πρόσφατα έκθεση του ΙΚΑ από τις επιτροπές επαγγελματικών νόσων για τη χορήγηση σύνταξης, μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έδωσε το στοιχείο ότι 6 στους 10 είναι ανάπηροι λόγω συνθηκών δουλειάς. Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΠΑΜΕ ενάντια στο ξεκλήρισμα των ΒΑΕ έχουν μεγάλη σημασία. Μπορούν να δράσουν καταλυτικά στην αναγκαία συσπείρωση δυνάμεων, που θα εμποδίσουν την αντιδραστική μεταρρύθμιση και κάτω από προϋποθέσεις, σε μια πορεία, να επιβάλουν με την πάλη τους ασφαλιστικά δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών.

Αγωγοί και αντιθέσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Η είδηση ότι ανώτερο στέλεχος του κόμματος που θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας εκφράστηκε χτες αρνητικά για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, φάνηκε να μην ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, κύκλοι της οποίας αποδίδουν αυτού του είδους τις δηλώσεις σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ρωσοβουλγαρικές σχέσεις.

Το αν έχουν βάση ή όχι αυτές οι τοποθετήσεις δε θα αργήσει να φανεί. Ωστόσο, είναι ενδεικτικές για τις ενδομονοπωλιακές αντιθέσεις στον τομέα της ενέργειας και στην πολιτική, ιδίως της πλευράς της που έχει να κάνει με την μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο, πολιτική που υποστηρίζεται και από την κυβέρνηση της ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ.

Περίτρανα ενεργειακά σχέδια που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου μπορούν να ανατραπούν από αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις των αντιτιθέμενων συμφερόντων που έχουν σαφώς και πολιτική έκφραση. Κυβερνήσεις ανεβοκατεβαίνουν και συμμαχίες δημιουργούνται ή διαλύονται. Κι όλα αυτά θα συνεχίσουν με χαρακτηριστική ρευστότητα και κινδύνους.

Γιατί στο επίκεντρο όλων των ενεργειακών σχεδίων βρίσκεται το καπιταλιστικό κέρδος. Γιατί αν οι σχεδιασμοί γίνονταν στη βάση της εξυπηρέτησης των ενεργειακών αναγκών των λαών, οι αποφάσεις θα ήταν δεδομένες. Γιατί αυτή είναι η ζούγκλα του καπιταλισμού.

Ηθελε συνέντευξη χωρίς ερωτήσεις

Συνεχίζονται οι προκλήσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας σε βάρος των ναυτιλιακών συντακτών. Αφού «έκοψε» τις τακτικές συνεντεύξεις Τύπου τώρα θέλει να επιβάλει και το εξής απαράδεκτο: Να κάνει δηλώσεις μπροστά στους ναυτιλιακούς συντάκτες χωρίς αυτοί να έχουν το δικαίωμα ερώτησης! Την αξίωση αυτή πρόβαλε χτες. Οι ναυτιλιακοί συντάκτες ενημερώθηκαν από το Γραφείο Τύπου του ΥΕΝ ότι ο υπουργός θα προβεί σε δηλώσεις που θα αφορούσαν στο Λιμενικό Σώμα (προσλήψεις και προμήθειες σκαφών), όμως προϋπόθεση για την παρουσία των συντακτών ήταν αυτοί να μη θέσουν καμία ερώτηση! Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος ήθελε να «μοστράρει», αποφεύγοντας ενοχλητικές ερωτήσεις, όπως, ας πούμε, για το χάος που προκαλεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες η ασύδοτη δράση των εφοπλιστών. Τελικά πήρε την απάντηση που του άξιζε. Εκανε το ...διάγγελμά του, με «παρόντες» μόνο την κάμερα και τον τεχνικό που έστειλαν από την ΕΡΤ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org