Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μακελειό στα ΒΑΕ με πολιτική απόφαση

Η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη στην κατάρτιση της νέας λίστας με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Επί της ουσίας, προωθεί την κατάργηση ενός θεσμού, ο οποίος αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης. Η συνταξιοδότηση κατά πέντε χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο αποτελούσε διαχρονικά το ελάχιστο μέτρο για την αντιστάθμιση της φθοράς της υγείας, με αρνητική επίδραση και στο όριο ζωής, εκείνων των εργαζομένων που απασχολούνται σε ιδιαίτερα ανθυγιεινούς τομείς της παραγωγής. Από αυτή την άποψη, ο αποχαρακτηρισμός εκατοντάδων ειδικοτήτων και η κατάργηση του μέτρου της «πρόωρης» συνταξιοδότησης για χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους, που τυπικά μόνο θα παραμείνουν στη λίστα, θα σημάνουν αύξηση των κινδύνων και της ζημιάς που προκαλεί στην υγεία η εργασία τους. Η όλη κατάσταση θα επιδεινώνεται σταθερά και εξαιτίας της ραγδαίας εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του τομέα Υγείας - Πρόνοιας.

Η κατάργηση των ΒΑΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Εντάσσεται στο γενικότερο αντιασφαλιστικό σχεδιασμό, τον οποίο τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ έχουν συνομολογήσει στο πλαίσιο της ΕΕ. Συνεχίζοντας το νομοθετικό έργο του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει κάθε διέξοδο προς τη λεγόμενη πρόωρη συνταξιοδότηση, ώστε οι εργαζόμενοι να παραμένουν στη δούλεψη του κεφαλαίου μέχρι τα βαθιά γεράματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κατάργηση των ΒΑΕ προωθείται παράλληλα με την κατάργηση κάθε «πρόωρης» συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες γυναίκες, σύμφωνα με το νόμο Πετραλιά. Αλλά και με τη μεθόδευση να εξομοιωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.

Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύεται η κατάρτιση της νέας λίστας επιβεβαιώνει ότι η κατάργηση των ΒΑΕ γίνεται στη βάση καθαρά πολιτικής απόφασης. Καμιά επιστημονική ανάλυση δε θα μπορούσε να στηρίξει το μακελειό που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οχι μόνο για το λόγο ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα σύστημα αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών, αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι η οποιαδήποτε σοβαρή επιστημονική μελέτη θα αποδείκνυε την επιδείνωση των όρων με τους οποίους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βγάζουν σήμερα το μεροκάματο, εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς, αλλά και της εκκόλαψης νέων επαγγελματικών κινδύνων.

Με άλλα λόγια, ενδεχόμενη επιστημονική προσέγγιση του όλου θέματος θα επιβεβαίωνε αυτό που το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους: Οτι η λίστα με τα ΒΑΕ πρέπει να επεκταθεί και σε νέους κλάδους και επαγγέλματα αντί να συρρικνωθεί και επί της ουσίας να καταργηθεί. Αυτό δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται σε επίπεδο ΕΕ για τους θανάτους που οφείλονται σε εργατικά «ατυχήματα», αλλά και για τα συμπτώματα από τις επαγγελματικές ασθένειες που πληθαίνουν. Αλλωστε, μόλις πρόσφατα έκθεση του ΙΚΑ από τις επιτροπές επαγγελματικών νόσων για τη χορήγηση σύνταξης, μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έδωσε το στοιχείο ότι 6 στους 10 είναι ανάπηροι λόγω συνθηκών δουλειάς. Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΠΑΜΕ ενάντια στο ξεκλήρισμα των ΒΑΕ έχουν μεγάλη σημασία. Μπορούν να δράσουν καταλυτικά στην αναγκαία συσπείρωση δυνάμεων, που θα εμποδίσουν την αντιδραστική μεταρρύθμιση και κάτω από προϋποθέσεις, σε μια πορεία, να επιβάλουν με την πάλη τους ασφαλιστικά δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ