Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Υμνοι στην «αντιτρομοκρατική» συνεργασία

Τα διαπιστευτήριά του στον Μπ. Ομπάμα κατέθεσε χτες ο νέος Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον

Τα εύσημα της αμερικανικής κυβέρνησης για τη σταθερή πρόσδεση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο άρμα των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επιδιώξεων εξέφρασε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στην τελετή κατά την οποία δέχτηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ελληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Βασίλη Κασκαρέλη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την προσδοκία να συνεχιστεί η «στενή συνεργασία και η ισχυρή και άρρηκτη φιλία των δύο χωρών μας». Χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις «ισχυρές» και περιέγραψε το πλαίσιο το οποίο τις περιβάλλει σήμερα, λέγοντας ότι προσβλέπει «στη συνεχή συνεργασία μας στις μεγάλες διεθνείς προσπάθειες του καιρού μας - την προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας, την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Μιλώντας περί μεγάλων προσπαθειών και περί προστασίας της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος προφανώς έχει κατά νου το αμερικανικό σχέδιο για εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής, με το οποίο η Ουάσιγκτον επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» την εισβολή της στο Ιράκ και την κατοχή αυτής της χώρας. Η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» είναι το άλλο πρόσχημα της Ουάσιγκτον για την εισβολή και την κατοχή του Αφγανιστάν καθώς και για την παγκοσμιοποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η οποία υπονομεύει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τα λοιπά, ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφού σημείωσε ότι οι δύο χώρες «έχουν μακρά κοινή ιστορία φιλίας που βασίζεται σε κοινές αξίες, κοινούς στόχους και αμοιβαία προσήλωση στη δημοκρατία και την ελευθερία», υπογράμμισε ότι συνεργάζονται σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ως μέλη της ευρωατλαντικής κοινότητας. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της Ελλάδας ως προεδρεύουσας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ, ως μέλος του ΟΑΣΕ, είμαστε ευγνώμονες προς την Ελλάδα για την ικανότατη ηγεσία που ασκεί ως προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ για το 2009».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ