Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Πέπλο σιωπής για τις συνομιλίες στη Σμύρνη

Νέος γύρος υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Φούρνους και Ικαρία

Η κοινή πάλη των λαών Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να ορθώσει εμπόδια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια (φωτ. από αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη το 2004)
Η κοινή πάλη των λαών Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να ορθώσει εμπόδια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια (φωτ. από αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη το 2004)
Κάτω από πέπλο σιωπής, αλλά υπό τον ήχο των τουρκικών μαχητικών, που χθες, εκτός από τις συνήθεις υπερπτήσεις σε μικρά ελληνικά νησιά, πέταξαν ακόμα και πάνω από την Ικαρία, ολοκληρώθηκαν χθες στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Σμύρνης οι διαπραγματεύσεις για διασύνδεση των ραντάρ Ελλάδας και Τουρκίας και την ενοποίηση του εναέριου χώρου τους στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις κατευθύνσεις της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Οπως συνήθως συμβαίνει σε αυτού του είδους τις επαφές, τα αποτελέσματα γίνονται γνωστά αργότερα, όταν δρομολογείται η εφαρμογή των συγκεκριμένων διευθετήσεων.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου είναι μέρος των στρατηγικών επιλογών που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη συμμετοχή στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντικείμενο των συνομιλιών που έγιναν στη Σμύρνη, οι οποίες εξάλλου θα έχουν και συνέχεια, αποτελεί η μετεξέλιξη του ΜΟΕ (Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) περί ανταλλαγής εικόνας μεταξύ των ραντάρ των δύο χωρών για τον εναέριο χώρο. Βέβαια, τώρα αποκτά πιο διευρυμένο περιεχόμενο, δίνοντας την εντύπωση ενός προπλάσματος μιας γενικής ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης στη βάση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, υπό αμερικανοΝΑΤΟική επιδιαιτησία και έξω από τα όρια και τους κανόνες που θέτει το Διεθνές Δίκαιο.

Χθες, την ίδια περίπου ώρα που Ελληνες επιτελείς συζητούσαν στο στρατηγείο της Σμύρνης με τους Τούρκους ομολόγους τους, σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 μπήκε στις 16.11' στο FIR Aθηνών, νότια της Σάμου. Ενα ζεύγος αυτού του σχηματισμού πραγματοποίησε διαδοχικά υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, σε ύψος 1.000 μέτρων, το Αγαθονήσι, σε ύψος 330 μέτρων, και τους Φούρνους, σε ύψος 1.100 μέτρων.

Το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (emergency), καθώς, όπως αναφέρθηκε, υπήρξε βλάβη στο ένα από τα δύο αεροσκάφη και προκειμένου να πετάξει γρήγορα προς το πλησιέστερο τουρκικό αεροδρόμιο πήρε απότομα ύψος φθάνοντας στις 16.34' στα περίπου 5.000 μέτρα και πάνω από το δυτικό άκρο της Ικαρίας με ανατολική πορεία. Η αναφορά αυτή, πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε από τους Ελληνες πιλότους που είχαν σπεύσει προς αναχαίτιση στην περιοχή. Προηγήθηκε για το γεγονός αυτό ενεργοποίηση της θερμής γραμμής (HOT LINE) επικοινωνίας, μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων, σε Σεχίρ και Λάρισα, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ