Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το κυνήγι των μεταναστών

Το κυνήγι των μεταναστών βρίσκεται σε επικίνδυνη έξαρση. Η προχτεσινή «εκκένωση» του παλιού Εφετείου Αθηνών από τους μετανάστες, που διέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες και η σύλληψη των έξι τελευταίων από την Αστυνομία, δεν είναι παρά μια «κουκίδα» στο ψηφιδωτό της πολιτικής εκκαθάρισης του κέντρου της Αθήνας, που συνδέεται με τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Την ίδια μέρα, στο υπουργείο Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, του υφυπουργού Εσωτερικών, της ΕΛ.ΑΣ., της Νομαρχίας, του Δήμου Αθηναίων και ξενοδόχων, με στόχο την επιβολή «ευταξίας» και του «αισθήματος ασφαλείας» στην πόλη. Αν, σε όλα τα παραπάνω, προσθέσουμε και τα όσα έγιναν στην Αγυιά Πάτρας την περασμένη βδομάδα, γίνεται φανερό τι αναμένεται να ακολουθήσει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας την πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που μιλά για «μηδενική ανοχή» και του ΛΑ.Ο.Σ., υλοποιεί βήμα προς βήμα, όλο το πακέτο των αντιδραστικών και αντιμεταναστευτικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που η ίδια μαζί με το ΠΑΣΟΚ συνυπέγραψαν και συναποφάσισαν και σύμφωνα με τα οποία, αναμένονται πιο σκληρά μέτρα κατά των μεταναστών. Ενδεικτικό της όλης υπόθεσης είναι ότι έχουν κινητοποιηθεί ακόμη και ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης («σεκιούριτι»), όπως έχει ήδη γίνει στο Εφετείο, μετά την προχτεσινή εκκένωση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι κυβερνητικές προετοιμασίες - που εντατικοποιούνται από τις ευρωεκλογές και μετά - για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στη Ριτσώνα και στον Ασπρόπυργο, αλλά και στο Δρέπανο της Πάτρας. Χιλιάδες μετανάστες θα εκτοπισθούν και θα «εγκατασταθούν» σε αυτά τα στρατόπεδα, προκειμένου να «καθαριστεί» το κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Καθόλου άσχετο, σ' αυτή την υπόθεση, δεν είναι και το γεγονός ότι η περιοχή του κέντρου της Αθήνας, έχει άμεση σύνδεση και με τις αξίες γης και τις χοντρές μπίζνες που παίζονται για την αγοραπωλησία κτιρίων και γης στην περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Παλιότερα και με το Γκάζι και με το Ψυρρή, εκδιώχθηκαν δεκάδες μικρομαγαζάτορες και παραδοσιακά επαγγέλματα για τις δήθεν αναπλάσεις, δηλαδή, για να αναπτύξει το κεφάλαιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Μ' αυτό τον τρόπο, όμως, ανοίγει ο «Ασκός του Αιόλου» και για μια σειρά από εξελίξεις, που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί. Οπως π.χ. η από παλιά εκφρασμένη πρόθεση μεγαλοκαταστηματαρχών, μεγαλεμπόρων και ξενοδόχων του κέντρου, του Κ. Μίχαλου του ΕΒΕΑ - που βρήκε την απαιτούμενη δικομματική στήριξη - του περιορισμού των διαδηλώσεων στο κέντρο.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί κατά των μεταναστών, δεν πρέπει να αφήσουν κανέναν αδιάφορο. Πόσο μάλλον όταν κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και συγκροτήματα του Τύπου, επιδιώκουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι για τα οξυμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική τους, ευθύνονται οι ...μετανάστες. Απέναντι σ' αυτή την ολομέτωπη επίθεση, που αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι, Ελληνες και μετανάστες, πρέπει να απαντήσουν με τον κοινό αγώνα. Να μη δεχθούν τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης. Μέτρα που δε στοχεύουν στη λύση του μεταναστευτικού. Αν ήθελε, αντί να στέλνει τους μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα τους εξασφάλιζε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο καιρό θα μένουν στην Ελλάδα, θα τους έδινε άσυλο, και δε θα τους άφηνε να μένουν σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε εγκαταλελειμμένα κτίρια...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ