Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΗΒΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι στο εργοστάσιο καύσης»

Πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ η συγκέντρωση της ΚΟ Θήβας του ΚΚΕ, ενάντια στην επιχείρηση κατασκευής εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή

«Οχι στο εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών». Με αυτό το σύνθημα, πραγματοποιήθηκε προχτές, αργά το απόγευμα, συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Θήβας του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία της πόλης, σε μια πρώτη ενέργεια άμεσης ενημέρωσης των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, για τα σχέδια της κυβέρνησης - με την κατ' αρχήν συμφωνία Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΠΑΣΟΚ) - να κατασκευαστεί εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων. Εκείνο που κυριάρχησε είναι η ανάγκη να υπάρξει αγωνιστική συνέχεια, για να λάβουν τέλος τα σχέδια για την κατασκευή εργοστασίου καύσης. Παράλληλα, όμως, αναδείχθηκε το γεγονός ότι η κατασκευή ενός εργοστασίου καύσης είναι ένα μέρος απ' το σύνολο των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή, όπως είναι το μολυσμένο νερό στα Οινόφυτα, η εργοδοτική ασυδοσία στη Βιομηχανική Περιοχή της Θήβας και του Σχηματαρίου κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ» - θυγατρική του «ΑΚΤΩΡ» - έχει καταθέσει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την οποία ζητά να προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων που θα τροφοδοτείται με 309.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως! Αυτή η εξέλιξη, που προωθείται απ' την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τη γνωρίζουν ο δήμαρχος Θήβας και ο νομάρχης Βοιωτίας, αμφότεροι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκπορεύεται απευθείας απ' τις Βρυξέλλες, η οποία με έγγραφο ζητά την «προώθηση νέων τεχνολογιών διαχείρισης απορριμμάτων».

Ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, στην ομιλία του επισήμανε ακριβώς αυτό το σημείο: «Δεν είναι μόνο το εργοστάσιο καύσης που επιχειρούν να κατασκευάσουν. Είναι το σύνολο των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή μας. Δεν μπορούμε να δούμε το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ξεχωριστά από όσα γίνονται στους τόπους δουλειάς. Αν δεν παλέψουμε, αν δε συγκρουστούμε στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, εκεί ακριβώς που παράγονται τα επικίνδυνα απόβλητα, δε θα υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα». Επίσης, εκτός από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε και τις ευθύνες των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και «Οικολόγων Πρασίνων», που αποπροσανατολίζουν λέγοντας πως παραπέμπουν στους νόμους της ΕΕ τη στιγμή που αυτή πιέζει και για την καύση και για το εμπόριο ρύπων.

Ο Μπάμπης Ζιώγας, μέλος του Τμήματος Οικονομίας και Αυτοδιοίκησης της ΚΕ του ΚΚΕ και υγιεινολόγος - πολιτικός μηχανικός, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της μεθόδου της καύσης των σκουπιδιών. Οπως τόνισε, απ' τις μεθόδους που προκρίνονται για τη διαχείριση απορριμμάτων «η χειρότερη είναι αυτή της καύσης και για το περιβάλλον και για τη δημόσια υγεία και για το βαλάντιο των εργαζομένων, αλλά και διότι επισπεύδει την ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων». Σε αυτό το πλαίσιο, ότι δηλαδή, εξυπηρετούνται συμφέροντα πολυεθνικών ομίλων, ενέταξε και την προώθηση της καύσης που προκρίνεται την τελευταία περίοδο στη χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Παντελόγλου, βιοχημικός, επισήμανε πως οι εργαζόμενοι της Θήβας «καλούνται να πληρώσουν ξανά - και μάλιστα πιο ακριβά - τη διαχείριση των απορριμμάτων». Επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καλώντας τους «να απολογηθούν γιατί προσανατολίζονται στην καύση και εγκαταλείπουν τους ΧΥΤΑ και άλλες μεθόδους διαχείρισης, όπως την ανακύκλωση». Κάλεσε τους παρευρισκόμενους ν' αντισταθούν, να πουν «όχι» στα σχέδια για την κατασκευή του εργοστασίου καύσης, σημειώνοντας πως πρόκειται για τη ζωή τη «δική μας και των παιδιών μας», μιας και τα αέρια τοξικά απόβλητα που θα παράγονται από το εργοστάσιο καύσης θα είναι καταστροφικά για την υγεία των εργαζομένων...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ