Πιο ολοκληρωμένα τη γραμμή της διαστρέβλωσης αποδίδει το χτεσινό άρθρο της «Ελευθεροτυπίας», η οποία στη σελίδα 3 φωνασκεί: «Ψήφισαν Αλέκα και Ιωσήφ» και συμπληρώνει: «Επανεξελέγη η Παπαρήγα με κριτική στην "αποσταλινοποίηση" του Χρουστσόφ» και «το ΚΚΕ επισημοποίησε τη στροφή του προς τον σταλινισμό». Κατά τη φαντασία του συντάκτη του ρεπορτάζ, το Συνέδριο ανέδειξε ακόμα «την πλήρη κυριαρχία της σημερινής ηγετικής ομάδας»!
Το «Εθνος» πάλι, στη σελίδα 7 φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο: «Με την Αλέκα στο τιμόνι», όπου πληροφορούμαστε ότι «παραπέμπεται για το μέλλον η εκλογή ενός νεότερου στελέχους λόγω πολιτικής ρευστότητας και των επερχόμενων κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων». Κι εδώ αναπαράγονται τα περί «απόλυτης κυριαρχίας στους εσωκομματικούς συσχετισμούς».
Η «Αυριανή» στη σελίδα 4, φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο: «Επανεξελέγη η Αλ. Παπαρήγα Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ» όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το τιμόνι του Περισσού θα συνεχίσει να κρατά η Αλέκα Παπαρήγα μετά την επανεκλογή της στη θέση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η οποία αναδείχτηκε από το 18ο Συνέδριο του κόμματος που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στον Περισσό, υπερψηφίζοντας τις Εισηγήσεις της ηγεσίας τόσο για τα καθήκοντα ως το επόμενο Συνέδριο, όσο και για την αποτίμηση του σοσιαλιστικού εγχειρήματος στην Ευρώπη».
Ο «Ελεύθερος Τύπος» στη σελίδα 9, με ένα μονόστηλο, κάνει λόγο για «Τήρηση ισορροπιών με επανεκλογή Παπαρήγα» και ισχυρίζεται ότι «τελικώς, η ανανέωση, δεν ήρθε τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, σε επίπεδο ηγεσίας για το ΚΚΕ». Η συντάκτρια κρίνει πως «η παραμονή της Αλ. Παπαρήγα στην ηγεσία θεωρείται απαραίτητη, καθώς κρίνεται ως ο αναγκαίος εξισορροπητικός παράγοντας στο εσωτερικό του κόμματος».
Τα «ΝΕΑ» στη σελίδα 10, προτάσσουν τον τίτλο: «Εσπασε το ρεκόρ του Φλωράκη - Η Αλέκα Παπαρήγα έγινε η μακροβιότερη πολιτική αρχηγός σε κοινοβουλευτικό κόμμα». Τα σενάρια δε λείπουν κι απ' το ρεπορτάζ των «Νέων» που όπως και άλλες εφημερίδες αποδίδουν στο ΚΚΕ «σκέψεις για ριζική ανανέωση» οι οποίες υποτίθεται ότι έγιναν όταν άλλαξε πρόεδρο ο ΣΥΝ και λόγω της «δημοσκοπικής του έκρηξης» αλλά «οι πολιτικές εξελίξεις ανέστειλαν αυτούς τους σχεδιασμούς». Εντός πλαισίου, σε εξέχουσα θέση, αναφέρεται έτσι ώστε να δημιουργεί «υποψίες», ότι «αποφεύχθηκε να δημοσιοποιηθούν οι ψήφοι που έλαβε στην ψηφοφορία». Το θέμα κλείνει με τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία του ρεπορτάζ, ενώ συνοδεύεται από ένα χρονικό των συνεδρίων του ΚΚΕ απ' το 11ο ως το 17ο.
Στην «Απογευματινή» εντοπίζουμε ένα πολύ μικρό ρεπορτάζ που αναφέρει την επανεκλογή της Αλ. Παπαρήγα και τα άλλα σχετικά με το Συνέδριο στοιχεία για τη λήξη των εργασιών του και τις ψηφοφορίες για τα ντοκουμέντα.
Στη σελίδα 14 στη «Χώρα» διαβάζουμε: «Επανεξελέγη η Παπαρήγα - Ολοκληρώθηκε το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ - Πανηγυρικά επανεξελέγη χτες κατά την ολοκλήρωση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, που έδωσε το σύνθημα για πολιτικό αγώνα, ενόψει των ευρωεκλογών». Ακολούθως παρατίθενται ορισμένα στοιχεία που αφορούν στο Συνέδριο χωρίς σχολιασμό.
Η κυριακάτικη «Αυγή» αναμασά τη «χολή» της εναντίον του ΚΚΕ, γράφοντας για «Συνέδριο εντός των τειχών και μακράν της κοινωνίας» και επιστρατεύει όλη της τη φαντασία για να καταλήξει σε συμπεράσματα όπως ότι αυτό διεξήχθη «σε συνθήκες μυστικοπάθειας, δηλαδή αδιαφάνειας, αναντίστοιχης προς τη λειτουργία των συνεδρίων όλων των αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων». Επαναλαμβάνει τα γνωστά και φαιδρά περί «παλινόρθωσης του Στάλιν», σεναριολογεί ακόμα και με βάση τη σύνθεση του προεδρείου και τελικά καταλήγει να πλασάρει τους μύχιους και μακράν κάθε πραγματικότητας πόθους της σαν εικόνα του Συνεδρίου, γράφοντας: «χωρίς προγραμματική πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, χωρίς πολιτική συμμαχιών, αναγορεύοντας σε κύριο εχθρό τον ΣΥΡΙΖΑ και τις κοινωνικές κινητοποιήσεις, αποκλείοντας τη δημοσιότητα απ' τις εργασίες του, το Συνέδριο του ΚΚΕ δεν παρενέβη στις πολιτικές εξελίξεις, δεν παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα»!
Η κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» αποσπά δικαίως το βραβείο του πιο ευφάνταστου και ξεκαρδιστικού «ρεπορτάζ». Πληροφορούμαστε λοιπόν ότι το πανίσχυρο ΚΚΣΕ δεν υπήρχε στο συνέδριο και στη θέση του βρίσκονταν μόλις «τρεις από το ΚΚ της Ρώσικης Ομοσπονδίας», ότι τα «φώτα στον Περισσό έπεσαν με χολιγουντιανό τρόπο στην κουβανέζικη αντιπροσωπεία, περίπου 50 άτομα» (!!!), ο επικεφαλής της οποίας «ενθουσιασμένος έκανε μια πανηγυρική ομιλία που πλησίασε τα 20 λεπτά» (!!!). Το ανέκδοτο όμως έχει και συνέχεια. Η εφημερίδα μάς πληροφορεί λοιπόν ότι ανάλογη υποδοχή δεν είχε το ΚΚ Κίνας γιατί «τα πολλά ζήτω ίσως να ενοχλήσουν τους έλληνες συνέδρους - λιμενεργάτες που θα έχουν αφεντικό την κινέζικη κόσκο» (!!!). Ακόμα ότι ήταν «στα πάνω του το ΑΚΕΛ», αλλά στα «χαμηλά οι εκπρόσωποι του ΚΚ Βιετνάμ», ενώ «απαρατήρητη πέρασε η παρουσία των ευρωπαίων κομμουνιστών». Αυτά αντί για ρεπορτάζ στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία».
Το «Βήμα» της Κυριακής αναγγέλλει στην πρώτη του σελίδα ότι στο Συνέδριο του ΚΚΕ έγινε «Σφαγή υπό το βλέμμα του Ιωσήφ Στάλιν». Ολόκληρο δισέλιδο στο εσωτερικό της εφημερίδας προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο - μαύρο, να στοιχειοθετήσει δηλαδή τα περί «σφαγής» και τα περί «Εκκαθαρίσεων», να μιλήσει για δήθεν «κομμένους από την ηγεσία», για «επισημοποίηση της επιστροφής στον σταλινισμό» και άλλα τέτοια.