Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε καθεστώς ομηρίας οι έκτακτοι αρχαιολόγοι

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους κομμουνιστές βουλευτές

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών, με θέμα τους Εκτακτους Αρχαιολόγους, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη και Εύα Μελά. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές αναφέρουν:

«Χίλιοι περίπου πτυχιούχοι αρχαιολόγοι προσφέρουν ως έκτακτοι τις υπηρεσίες τους σε ανασκαφές και λοιπές αρχαιολογικές εργασίες, αυτοψίες, εκσκαφές, καταγραφή και ταξινόμηση του αρχαιολογικού υλικού, που διενεργεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Το 90% σήμερα είναι εκτός Υπηρεσίας (έχει απολυθεί, ή δουλεύει αμισθί εν αναμονή επαναπρόσληψης).

Παρά τις τεράστιες ελλείψεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε μόνιμο προσωπικό, οι αρχαιολόγοι εργάζονται ως συμβασιούχοι, εργάζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια (πολλοί ξεπερνούν την 15ετία) με το ίδιο καθεστώς εργασίας, το καθεστώς ομηρίας-συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δεν αποτελούν εποχικό προσωπικό αλλά είναι οργανικά αναγκαίοι για τη μόνιμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία Υπηρεσία, με το καθεστώς των συμβασιούχων αντιμετωπίζει διαρκώς λειτουργικά προβλήματα: τα έργα καθυστερούν, τα αρχαιολογικά μουσεία υπολειτουργούν λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης σε επιστημονικό προσωπικό με συνέπειες αρνητικές για την καταγραφή, τη μελέτη και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία υπολειτουργεί και αποδιαρθρώνεται λόγω της έλλειψης και της εναλλαγής του προσωπικού που έχει υπό την εποπτεία της. Ενα μέρος της Υπηρεσίας έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί. Στην περίπτωση ελέγχου δημοσίων και ιδιωτικών έργων και διενέργειας σωστικών ανασκαφών, προκαλούνται πολλά πρακτικά προβλήματα στους πολίτες λόγω των ελλείψεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε προσωπικό: Η δυνατότητα που δίνεται προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες, οι ίδιοι οι πολίτες να πληρώνουν τα έξοδα των ανασκαφών που προκύπτουν στα οικόπεδά τους, ευνοεί μόνο τους οικονομικά ισχυρότερους ενώ οι οικονομικά ασθενέστεροι θα πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια στη λίστα μέχρι να βρει διαθέσιμο προσωπικό η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Το επιστημονικό προσωπικό εργάζεται μέσα στην αβεβαιότητα και την εργασιακή ανασφάλεια, παλεύει για να προστατεύσει το δημόσιο αγαθό - την αρχαιολογική μας κληρονομιά - από τα αντικρουόμενα συμφέροντα (εργολάβων, κατασκευαστών, μεγαλοϊδιοκτητών), που χρηματοδοτούν τις ανασκαφές είτε νόμιμα, είτε παράνομα με ανασφάλιστη εργασία. Μάλιστα, δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς, προσλαμβάνονται με συμβάσεις δύο μηνών για έργα δύο ετών, αν βρουν αρχαία δεν μπορούν εύκολα να τα αναδείξουν γιατί κινδυνεύουν να μην επαναπροσληφθούν από τους ιδιώτες, πολλοί από τους οποίους τους πιέζουν να εργαστούν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Τελευταία προκηρύχτηκαν 28 μόνον θέσεις αρχαιολόγων παρά τις δεσμεύσεις για πλήρωση 300 θέσεων του κλάδου ΠΕ αρχαιολόγων.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004, που διέπει τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, απαγορεύεται στους συμβασιούχους αρχαιολόγους να εργαστούν ξανά στον ίδιο φορέα και με την ίδια ειδικότητα μετά τη συμπλήρωση 24μήνου προϋπηρεσίας. Αυτό έχει σαν συνέπεια, ελλείψει άλλου τρόπου στελέχωσης, να πρέπει να δουλεύει η Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεχώς με ανειδίκευτους και άπειρους συμβασιούχους οι οποίοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν αλλά μόλις αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία εκδιώκονται για να αντικατασταθούν με νέο ανειδίκευτο προσωπικό. Τα έργα ΚΠΣ δεν μπορούν έτσι να συνεχιστούν. Παράδειγμα το Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης που δεν υπάρχουν αρχαιολόγοι να δουλέψουν στην έκθεση. Για τους συμβασιούχους αρχαιολόγους σημαίνει ότι με την πάροδο του εικοσιτετραμήνου δεν μπορούν πουθενά να ασκήσουν ξανά το επάγγελμά τους με δεδομένη την αποκλειστική απασχόληση των αρχαιολόγων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μόνο. Μονόδρομος για τους αρχαιολόγους η αναγκαστική ανεργία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση άμεσα των μεγάλων ελλείψεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε αρχαιολόγους, για τη στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την κατάργηση του καθεστώτος ομηρίας των συμβασιούχων και τη μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων αρχαιολόγων, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις.
  • Αν προτίθεται να επαναπροσλάβει τους αρχαιολόγους, που απολύθηκαν αδικαιολόγητα και τώρα δουλεύουν με ασφαλιστικά μέτρα και τι μέτρα θα πάρει για την εξασφάλιση των πληρωμών όσων εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.
  • Αν προτίθεται να καταργήσει το ΠΔ 164/2004 για τους συμβασιούχους αρχαιολόγους».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org