Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ

Η απόφαση του 17ου Συνεδρίου για πανελλαδική σύσκεψη βοήθησε να γίνουν μια σειρά διεργασίες, να συζητηθεί η διάλεξη για το γυναικείο ζήτημα, που βοηθούσαν την ΚΟ.

Παρά την κεντρική κατεύθυνση καθυστερήσαμε πολύ σε επίπεδο περιοχών, νομαρχιακών επιτροπών. Τα «τρέχοντα», οι εξελίξεις, τα πολλαπλά καθήκοντα και οι δυσκολίες ενίσχυαν εύκολα την αναβολή, σα να ήταν «ξεχωριστό» καθήκον.

Οι εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης βοηθούσαν στον εξοπλισμό, την ιδεολογική εμβάθυνση, τον εμπλουτισμό και αξιοποίηση της πείρας.

Ούτε η διάλεξη έφτασε στις ΑΕ και ΚΟΒ αλλά ούτε και η απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης αξιοποιήθηκε.

Θεωρώ ότι δεν ολοκληρώσαμε τη χρέωση που αναλάβαμε στο 17ο Συνέδριο και πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση στην ΚΟ.

Στην περιοχή Οινόφυτα - Θήβα - Χαλκίδα - βιομηχανική περιοχή με συγκέντρωση ΕΤ (σ.σ. Εργατικής Τάξης), ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος.

Από την αρχή στο σχεδιασμό μας πρέπει να δούμε την «εξειδίκευση» της δουλειάς μας: Πόσα - ποια εργοστάσια απασχολούν γυναίκες, τι ηλικίες, τι συνθήκες εργασίας, ποιες γυναίκες μπορούν να γίνουν συνδετικοί κρίκοι κι αυτά να είναι σε γνώση του συνόλου του καθοδηγητικού οργάνου.

Στις αγροτικές κινητοποιήσεις π.χ. έγκαιρα πήραμε μέτρα για το πώς θα παρέμβουμε, θα κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας. Πόσο ταυτόχρονα αναδείχναμε τα προβλήματα των αγροτισσών. Πώς θα τις βρίσκαμε αφού δεν είναι στα καφενεία, στα μπλόκα, στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Οι γυναίκες που «μένουν σπίτι» δεν ριζοσπαστικοποιούνται, δεν αγωνίζονται, γίνονται τροχοπέδη πολλές φορές.

Η γυναικεία δουλειά είναι υπόθεση και του εργατικού υπεύθυνου και του υπεύθυνου κομματικής οικοδόμησης κλπ. σε συνεχή και σταθερή πορεία. Διαφορετικά, η εμπειρία δείχνει ότι γυναίκες που βρίσκουμε σε μια σειρά χώρους, σε περιόδους όξυνσης των αγώνων, αν τις αφήσουμε μετά χάνονται. 'Η εκεί που το ταξικό σωματείο αναπτύσσει δράση, διεκδικεί λύση σε μια σειρά προβλήματα, συσπειρώνει γυναίκες με σταθερή παρουσία δεν μπορεί να μένουμε μόνο στη συνδικαλιστική δράση ή την εξασφάλιση της ψήφου, αλλά να προχωρήσουμε τολμηρά στη στρατολογία γυναικών, την κομματική οικοδόμηση.

Να αξιοποιήσουμε την πείρα, το κύρος, την επεξεργασία που έχει κατακτήσει κεντρικά η ΟΓΕ.

Να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε καθοδηγητικές δυσκολίες στο πώς διατάσσουμε κομματικές δυνάμεις στο γυναικείο σύλλογο - ομάδα, πώς τις βοηθάμε, πώς αξιοποιούμε το φιλοκομματικό περίγυρο. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν διάθεση προσφοράς - όπως την αντιλαμβάνονται - και συμμετέχουν σε γυναικείους - πολιτιστικούς συλλόγους. Πώς θα τις βρούμε αν δεν δραστηριοποιήσουμε την ΚΟΒ; Να αποκτήσουμε την ικανότητα, με σχέδιο, υπομονή και επιμονή, να συσπειρώνουμε όλο και περισσότερες γυναίκες στο ταξικό γυναικείο κίνημα, στο ΠΑΜΕ. Αλλά και μέσα από την αυτοτελή δράση του Κόμματος να προβάλλονται οι θέσεις μας, η πολιτική μας πρόταση, έτσι ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες της ΕΤ, νέες κοπέλες, να στηρίζουν την ελπίδα τους στο ΚΚΕ.

Να αναδείξουμε στρατολογίες, νέα στελέχη.

Να προβάλλουμε τις κατακτήσεις των γυναικών στο σοσιαλισμό που ζήσαμε. Οι εργάτριες της περιοχής που δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες, σκληρές συνθήκες, πώς στη σοσιαλιστική οικοδόμηση λήφθηκε υπόψη ο γυναικείος οργανισμός, η μητρότητα και οι γυναίκες απαλλάσσονταν από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες. Να αναδείξουμε ότι η πραγματική ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών μπορεί να κατακτηθεί στη σοσιαλιστική κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ