Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι πρώτες «απαιτήσεις» του Ομπάμα

Στην Ουάσιγκτον η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη

Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί από χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Πρόκειται για την πρώτη, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα, επίσημη επαφή της ελληνικής κυβέρνησης με τη νέα αμερικανική ηγεσία.

Αύριο, Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση που διακαώς επιδίωξε η Ντόρα Μπακογιάννη με τη νέα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον.

Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μίλησε χτες στο ίδρυμα στρατηγικών μελετών Brookings, το οποίο επηρεάζει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής από τους Δημοκρατικούς. Συναντήθηκε, επίσης, με τον ελληνικής καταγωγής πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, ενώ παραβρέθηκε σε δεξίωση που παρέθεσε ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς.

Σήμερα, Τρίτη, η κ. Μπακογιάννη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα ασκεί το 2009 την προεδρία του ΟΑΣΕ.

Θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο και τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα γίνει δεκτή, στο Λευκό Οίκο, από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς.

Αύριο, Τετάρτη, θα συναντηθεί με την Χίλαρι Κλίντον, με την οποία αναμένεται να συζητήσουν, εκτός από τις διμερείς σχέσεις και θέματα του ΟΑΣΕ, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν έμπειροι διπλωμάτες, στις επαφές της Ελληνίδας υπουργού με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, εκτός των «γενικών πολιτικών», θα συζητηθούν και συγκεκριμένα αμερικανικά πάγια αιτήματα, όπως:

  • Προσφορά ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων για το Αφγανιστάν.
  • Απεξάρτηση από το ρωσικό δίκτυο ενέργειας.
  • Προμήθεια αμερικανικού πολεμικού υλικού (αεροσκάφη).

Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, από τις απαντήσεις στα αμερικανικά αιτήματα θα εξαρτηθεί η πρόσκληση ή όχι του πρωθυπουργού για συνάντηση με τον Ομπάμα τον προσεχή Μάρτη.

Στο τέλος της βδομάδας η υπουργός των Εξωτερικών θα μεταβεί για δυο ημέρες και στη Νέα Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ