Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξεκάθαρο «όχι» Χριστόφια στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την αντίθεσή του στην ένταξη της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» εξέφρασε για ακόμα μία φορά την περασμένη Κυριακή σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα υπόσκαψη των προσπαθειών του τον τελευταίο χρόνο στο Κυπριακό «τη χρησιμοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου από κόμματα για να κάνει έκκληση στην κυβέρνηση» να αναθεωρήσει τη θέση της αυτή και έξωθεν παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος, δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας ότι η απομόνωση στην οποία αναφέρονται επικριτές του «είναι στα μυαλά εκείνων που ισχυρίζονται ότι είμαστε απομονωμένοι», και διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει την πολιτική την οποία ενέκρινε ο κυπριακός λαός και όχι αυτήν που εγκρίνουν κάποιες ηγεσίες ή που θέλουν να επιβάλουν κάποιες ηγεσίες.

Ο Δ. Χριστόφιας απαντώντας σε όσους χαρακτηρίζουν το «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» «ευρωπαϊκό όργανο» και επικαλούνται αυτό ως δικαιολογία για την ένταξη της Κύπρου, είπε ότι ο «Συνεταιρισμός» είναι «ΝΑΤΟικό όργανο και ΝΑΤΟικό δημιούργημα». Αναφερόμενος δε στις επικρίσεις που δέχεται περί «ιδεολογικών αναστολών», που δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει, διερωτήθηκε: «Γιατί άνθρωποι οι οποίοι ήταν ιδεολογικά ταυτισμένοι, θα έλεγα, όπως ο Πρόεδρος (Γλαύκος) Κληρίδης δεν έκαμε αίτηση να ενταχθεί στο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη" ή γιατί και ο Τάσσος Παπαδόπουλος που ήταν του Κέντρου πολιτικός δεν έκαμε τέτοια αίτηση, και απαιτείται τώρα συλλήβδην από ορισμένους, να κάνει ο Χριστόφιας αίτηση;».

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος σε όλους τους «επικριτές ανεξαιρέτως» εξέφρασε ειλικρινή λύπη γιατί, όπως είπε, «έπρεπε, τουλάχιστον, να παραδειγματιστούν λίγο από τις δικές μας συμπεριφορές τα δέκα χρόνια της Προεδρίας του Γλαύκου Κληρίδη και πολύ περισσότερο στα πέντε χρόνια της Προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, αναφερόμενος στη στάση του ΑΚΕΛ απέναντι στο ΔΗΣΥ και στο ΔΗΚΟ, όταν ασκούσαν την Προεδρία της χώρας, επισήμανε ότι «ουδέποτε, μα ουδέποτε στο διεθνή χώρο, κατηγόρησε τον Γλαύκο Κληρίδη το ΑΚΕΛ ή έκανε κινήσεις υπόσκαψής του. Πάντοτε, παρόλο που διαφωνούσαμε με πολλές πτυχές της πολιτικής του στο εσωτερικό, αλλά και στους χειρισμούς του Κυπριακού, στηρίζαμε τον Πρόεδρο και τις προσπάθειές του. Το ίδιο πράξαμε και με τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Διερωτώμαι τώρα γιατί δεν προβληματίζονται αυτοί οι οποίοι υψώνουν φωνή για λόγους καθαρά ιδεολογικο-κομματικούς και τίποτε άλλο, κατά της πολιτικής την οποία ακολουθούμε». Διαβεβαίωσε δε ότι «θα ακολουθήσουμε την πολιτική, την οποία ενέκρινε ο κυπριακός λαός και όχι που εγκρίνουν κάποιες ηγεσίες ή που θέλουν να επιβάλουν κάποιες ηγεσίες. Εχουμε ψηφιστεί από το λαό, ευχαριστώ το λαό για τη μεγάλη στήριξή του στην πολιτική μας στο Κυπριακό και στην εσωτερική διακυβέρνηση, και τη θέληση του λαού θα ακολουθήσουμε».

Σχολιάζοντας την κριτική περί απομόνωσης της Κύπρου στην Ευρώπη εξαιτίας αυτής της πολιτικής ο Δ. Χριστόφιας απάντησε: «Δεν ένιωσα ποτέ απομόνωση».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, υποστήριξε ότι ο λόγος που ακολουθήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα της αίτησης για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές και όχι την ουσία του θέματος, προκειμένου δηλαδή να αξιοποιηθεί το ζήτημα ψηφοθηρικά.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ακίν

Την ίδια στιγμή αντιδράσεις προκάλεσαν στην Κύπρο οι δηλώσεις του Κενάν Ακίν, του ανθρώπου που πυροβόλησε και σκότωσε τον Σολωμό Σολωμού και όντας υποψήφιος στις «εκλογές» του ψευδοκράτους, στις 19 του Απρίλη, δήλωσε προκλητικά ότι δε μετάνιωσε για την πράξη του και θα το ξαναέκανε. Ο Δ. Χριστόφιας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του σημείωσε ότι αποτελούν πρόκληση για τα αισθήματα όλων των Κυπρίων, καταδικάζοντάς τις και χαρακτηρίζοντας τον Κ. Ακίν έναν άνθρωπο που διαπνέεται από αισθήματα βαρβαρότητας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, από την πλευρά του, είπε ότι πρόκειται για έναν δολοφόνο, που θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά, προσθέτοντας ότι «κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να σιωπά μπροστά σε αυτές τις προκλητικότατες δηλώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ