Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΤΡΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ενα από τα κύρια ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η επαναστατική εργατική εξουσία με τους συμμάχους της είναι η κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού με ασφαλή υγιεινά και ποιοτικά τρόφιμα. Αξιοποιώντας στο έπακρο τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τα όποια συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή.

Ο βαθμός συγκέντρωσης και μονοπώλησης τομέων της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής καθώς και οι αναμενόμενες εξελίξεις - αλλαγές συνολικά στην αγροτική οικονομία και παραγωγή που ενισχύει αυτές τις τάσεις οδηγεί την εργατική εξουσία να πάρει μέτρα όπως:

-- Κοινωνικοποίηση της γης, Γεωργική, Δασική, Αστική. Η γη δεν κληρονομείται, δε μεταβιβάζεται. Ο χαρακτήρας χρήσης της αλλάζει μόνο από τα θεσμοθετημένα όργανα της επαναστατικής εξουσίας της εργατικής τάξης.

- Κοινωνικοποιούνται οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα τόσο της παραγωγής όσο και της μεταποίησης, επεξεργασίας, τυποποίησης στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού αποτελούν τους βασικούς φορείς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής.

-- Δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα στην πρώτη φάση, ουσιαστικό ρόλο έχουν να παίξουν οι συνεταιρισμοί των μικρομεσαίων αγροτοπαραγωγών.

-- Ο συνεταιρισμός αποτελεί συνένωση ατομικών παραγωγών σε τομείς όπως τις προμήθειες, την εμπορία, την παραγωγή προϊόντων ή και τη συνολική καθετοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων και τομέων.

-- Η δημιουργία και ανάπτυξη των παραγωγικών συνεταιρισμών στην πρώτη φάση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας παίρνοντας υπόψη την ύπαρξη χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοπαραγωγών, ιδιοκτητών γης, ζωικού κεφαλαίου, μέσων παραγωγής και που αντικειμενικά έχουν αναπτυγμένη συνείδηση του μικροϊδιοκτήτη, του μικροαστού και που επηρεάζεται από αστικές αντιλήψεις, είναι ένας αναγκαστικός, προσωρινός συμβιβασμός της εργατικής εξουσίας στην πρώτη φάση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και μεταβατική μορφή προς την κοινωνική ιδιοκτησία.

-- Οι μικρομεσαίοι αγροτοπαραγωγοί συμμετέχουν στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς με τη χρήση του αγροκτήματος των μηχανημάτων και εργαλείων που κατέχουν.

-- Οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί εντάσσονται στον κεντρικό σχεδιασμό της λαϊκής - σοσιαλιστικής οικονομίας σε σχέση με την παραγωγή προϊόντων, τη δημιουργία υποδομών, τον εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες, πολλαπλασιαστικό - γενετικό υλικό, προϊόντα θρέψης, αξιοποίηση τεχνολογίας και έρευνας κτλ. Αξιοποιούν δηλαδή στο έπακρο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του κοινωνικοποιημένου - κρατικού τομέα και έτσι καθίσταται υπόχρεοι απέναντι σε αυτόν.

-- Τα διατροφικά προϊόντα των παραγωγικών συνεταιρισμών στην πρώτη φάση κατανέμονται από τα κρατικά πρατήρια και όπου κρίνεται αναγκαίο, από συνεταιριστικά πρατήρια, με στόχο σταδιακά να κατανέμεται μέσω του ενιαίου κρατικού μηχανισμού κατανομής, όσο θα προχωράει η κοινωνικοποίηση των παραγωγικών συνεταιρισμών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ