Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Επίμονη δουλειά για το κέρδισμα πλατύτερων λαϊκών τμημάτων

Αποσπάσματα από τη χτεσινή του ομιλία σε συγκέντρωση του Κόμματος στο Μαρούσι

«Χρειάζεται επίμονη δουλειά, πλούσια επιχειρηματολογία, αποδεικτικότητα στη συζήτησή μας, ώστε να κερδίζονται πλατύτερα τμήματα του λαού, να ενστερνιστούν την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική».

Τα παραπάνω τόνισε, χτες βράδυ, ο Σπύρος Χαλβατζής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαρούσι, στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειων Συνοικιών του ΚΚΕ, στο δημαρχείο της πόλης.

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της δράσης των κομμουνιστών όχι μόνο αμυντικά, για την αποτροπή δυσμενών για την εργατική τάξη πολιτικών, αλλά για την απόσπαση νέων κατακτήσεων, σε αντίθεση με λογικές υποταγής και συμβιβασμού. «Αντιπαλεύουμε μαχητικά, είπε, και με συνέπεια την πολιτική της ΝΔ, της ΕΕ, των μονοπωλίων. Μέσα και έξω από τη Βουλή, αναπτύσσουμε τη δράση μας, προτείνουμε στους εργάτες, σ' όλους τους εργαζόμενους πρόγραμμα πάλης, διεκδίκησης. Συμμετέχουμε σ' αυτούς τους αγώνες».

Στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε: «Την πρώτη ευθύνη για την εφαρμοζόμενη πολιτική έχει η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα σφυριά μας χτυπάνε αυτήν ακριβώς την πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Ασκούμε αυστηρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ. Η κριτική μας δεν αναφέρεται μόνο στο παρελθόν, στο κυβερνητικό έργο. Αυτό έχει καταγραφεί. Η κριτική μας εστιάζεται στη σημερινή πολιτική πρακτική του. Στο στόχαστρό μας είναι οι θέσεις και προτάσεις του για το σήμερα. Κανείς δε μένει στο απυρόβλητο. Η ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι η στήριξη όλων των επιλογών της ΕΕ, της "νέας τάξης". Συμφωνεί με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με τις αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία. Διαφωνεί στον τρόπο με τον οποίο προωθούνται από τη ΝΔ. Στηρίζει όλες τις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, τη συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές επεμβάσεις και άλλες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Παρ' όλα αυτά φροντίζει, φραστικά τουλάχιστον, να εμφανίζεται, δήθεν, φιλολαϊκό».

Αφερέγγυος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε και στην πολιτική του ΣΥΝ, αναφέροντας ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα αυτού του κόμματος που κάνει λόγο για «αλλαγή του πολιτικού σκηνικού», σημειώνοντας: «Οι θέσεις, η πολιτική, το πρόγραμμά του εντάσσονται σε μια σοσιαλδημοκρατική, διαχειριστική λογική. Στα πλαίσια αυτά, όλα δείχνουν ότι θα επιθυμούσε να συμμετέχει, να "παίξει ρόλο" σαν μια συμπληρωματική δύναμη με σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Ο οπορτουνισμός, στο μέτρο των δυνάμεών του, συμβάλλει στον υποβιβασμό των στόχων του λαϊκού κινήματος, πρωταγωνιστεί στη συκοφάντηση του σοσιαλισμού και των κατακτήσεών του. Επιδιώκει και "ελπίζει" στην αποδυνάμωση του ΚΚΕ. Είναι μια μη φερέγγυα δύναμη για το λαϊκό κίνημα».

Αυτός είναι και ο λόγος, επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, που στις «σημερινές πολύπλοκες συνθήκες, οι αστικές δυνάμεις ενισχύουν συστηματικά τις οπορτουνιστικές αντιλήψεις εκείνες που έχουν στόχο και συμβάλλουν στο χαμήλωμα των στόχων και απαιτήσεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Προβάλλουν σαν λύση σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις που έχουν δοκιμαστεί, τις οποίες καλύπτουν με τις θεωρίες του "εφικτού". Ετσι χαμηλώνουν τον πήχη των διεκδικήσεων. Προτείνουν ανώδυνες λύσεις, κάποιες από τις οποίες η αστική τάξη μπορεί να τις κάνει αποδεκτές».

Με γνώμονα τα παραπάνω ο Σπ. Χαλβατζής πρόσθεσε την ανάγκη «να θέσουμε ορισμένα άμεσα ζητήματα. Κι αυτό γιατί χρειάζεται μια νέα ιδεολογική αντεπίθεση. Αναμφίβολα, για μια ακόμα φορά σημειώνουμε την ανάγκη για περισσότερα επιχειρήματα, για μεγαλύτερη πειστικότητα στις απαντήσεις μας.

Επίσης, αξίζει να υπογραμμίσουμε, για μια ακόμη φορά, ότι ο ΣΥΝ είναι άλλο κόμμα. Είναι ένα κόμμα με σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις, το οποίο δεν επιδιώκει την ανατροπή του συστήματος, αλλά τη διαχείρισή του. Δεν πρέπει να συγχέουμε διαφορετικά πράγματα. Αλλο το ΚΚΕ, το οποίο αγωνίζεται για βαθιές αλλαγές, για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, και άλλο ο ΣΥΝ. Ολα τα άλλα που λέγονται και γράφονται είναι εκ του πονηρού. Ολα τα άλλα αυτό που επιδιώκουν είναι να δημιουργούν συγχύσεις.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, που πρέπει να κατανοηθεί ευρύτερα, από εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, είναι ότι: Η αστική τάξη, το σύστημα επιδιώκει και αξιοποιεί πολύμορφα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Προβάλλει τον ΣΥΝ με όλα τα ΜΜΕ που ελέγχει. Εχει σήμερα καταλήξει στο συμπέρασμα, φαίνεται, ότι ένας αναβαθμισμένος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ενισχύσει τις σοσιαλδημοκρατικές απόψεις στην κοινωνία».

Το ΚΚΕ παλεύει για ριζικές αλλαγές

«Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, αυτό που πρέπει να κατανοηθεί ολοκληρωμένα όχι μόνο από τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αλλά από την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, είναι πως ο ΣΥΝ είναι άλλο πράγμα. Είναι ριζικά διαφορετική πολιτική δύναμη από το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ παλεύει για την ανατροπή όχι απλά της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά για μια ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος. ΚΚΕ και ΣΥΝ είναι δύο διαφορετικά κόμματα», ξεκαθάρισε ο Σπ. Χαλβατζής, και συνέχισε: «Αυτό καθημερινά μέσα από την εμπειρία των εργαζομένων γίνεται κατανοητό. Μέσα από τη δράση θα αποκαλύπτονται οι θέσεις, η πολιτική, ο οπορτουνισμός του ΣΥΝ. Σήμερα, για παράδειγμα, ο ΣΥΝ δε βάζει συνολικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, της ιδιοκτησίας. Δε θέτει κανένα ζήτημα για την πολιτική της ΕΕ. Οχι απλά δεν αντιτίθεται, αλλά αντίθετα ο ΣΥΝ συμφωνεί στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα της ΕΕ. Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά αθωώνει την ΕΕ. Οταν συμφωνείς με το πλαίσιο, με τη στρατηγική της ΕΕ, το Μάαστριχτ, τη Λισαβόνα, το να διαφωνείς με το δειγματολόγιο των χρωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στο οικοδόμημα είναι δευτερεύον ζήτημα. Αυτή είναι η κατάσταση».

Καταλήγοντας υπογράμμισε τα μεγάλα προβλήματα που συναντούν σήμερα οι εργαζόμενοι και τα οποία οξύνονται καθημερινά από την εφαρμοζόμενη πολιτική. «Την πρώτη ευθύνη, είπε, έχει η ΝΔ ως κυβέρνηση. Στο στόχαστρό μας πρωτίστως βρίσκεται η κυβέρνηση. Ωστόσο, δε θα αφήσουμε στο απυρόβλητο το ΠΑΣΟΚ. Συμφωνεί στην πολιτική, στη στρατηγική του κεφαλαίου, στην ΕΕ, στη "νέα τάξη". Το αποκαλύπτουμε καθημερινά σε όλη τη γραμμή.

Σε ό,τι αφορά στις κεντρικές επιλογές της ΕΕ υπάρχει συναίνεση και από τον ΣΥΝ. Με βάση όλα τα παραπάνω χρειάζεται επιμονή, δουλειά, πλούσια επιχειρηματολογία, αποδεικτικότητα στη συζήτησή μας, ώστε να κερδίζονται πλατύτερα τμήματα του λαού, να ενστερνιστούν την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ