Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στα Κατεχόμενα ο Μπουγιούκανιντ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο πραγματοποιεί από χτες ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιντ, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ... Ο Τούρκος στρατηγός θα έχει συναντήσεις με το σύνολο της ηγεσίας του ψευδοκράτους, ενώ όπως υποστήριξε κατά την άφιξή του στο νησί, υπεραμυνόμενος της κατοχής, ο τουρκικός στρατός «βρίσκεται στην Κύπρο για την ειρήνη και μέχρι να διασφαλιστεί η μόνιμη και δίκαιη ειρήνη αυτό το ιερό καθήκον, θα πρέπει να συνεχιστεί».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Μ. Ταλάτ, που ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός στρατός «βρίσκεται στην Κύπρο με βάση τις συμφωνίες εγγυήσεων του 1960. Μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη και δίκαιη λύση - πρόσθεσε - ο στρατός θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Ο τουρκικός στρατός διασφαλίζει την ασφάλεια στο νησί και λόγω της παρουσίας του δεν παρατηρήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι τώρα», επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ως εντολοδόχου της Αγκυρας.

Η κυπριακή κυβέρνηση από την πλευρά της, εξέφρασε την καταδίκη, διαμαρτυρία και λύπη της για την παράνομη επίσκεψη του Γ. Μπουγιούκανιντ στα Κατεχόμενα, ενώ υπογράμμισε ότι αυτή η εξέλιξη δε βοηθά καθόλου στην εξυπηρέτηση της προοπτικής λύσης του Κυπριακού, καθώς αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα γίνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε η αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, από την Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ, προκειμένου να ανοίξει ακόμα ένα οδόφραγμα, για τη διέλευση του κόσμου. Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί η διάνοιξη, ενώ ο Γιώργος Ιακώβου, Επίτροπος Προεδρίας, παραδέχτηκε την ύπαρξη εμπλοκής στο θέμα, ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύσταση των έξι ομάδων εργασίας και των επτά τεχνικών επιτροπών, που θα προετοιμάσουν το έδαφος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για τη λύση...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ