Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Σημαντική πρωτοβουλία για ένα κρίσιμο θέμα

Ο Γερ. Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ
Ο Γερ. Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ
Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των επίσημων προσκεκλημένων φορέων, στη χτεσινή ημερίδα. Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν ότι οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση διακρίνονται από υπευθυνότητα, επιστημονική και τεχνολογική προσέγγιση ενός σύνθετου θέματος. Αναλυτικότερα:

Ο Δημήτρης Αλεξανδρής, προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Εσωτερικών, τόνισε ότι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, όπως αυτή, είναι σημαντικό βήμα μείωσης των επιπτώσεων των καταστροφικών φαινομένων, όπως ο σεισμός. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει το συντονισμό μεταξύ των φορέων για την εκπόνηση του νέου «Ξενοκράτη».

«Η πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ είναι πολύ σημαντική και για τους πολίτες και για την ανάπτυξη, αλλά και για το ΤΕΕ, όπως οι παρόμοιες εκδηλώσεις για την Ενέργεια και την Αντιπλημμυρική Προστασία», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, στη σύντομη παρέμβασή του. «Μας βάζουν, συμπλήρωσε, μπροστά σε ευθύνες. Πάρα πολλές από τις προτάσεις μας στηρίζονται από τις βασικές αρχές της σημερινής κεντρικής εισήγησης».

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος, εκ μέρους του ΤΕΕ, τόνισε ότι σήμερα, με τους νέους κανονισμούς, τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλύτερα στη χώρα μας, όσον αφορά τις νέες κατασκευές, με δύο προϋποθέσεις. Αφ' ενός ότι γίνονται οι έλεγχοι των μελετών και αφ' ετέρου ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα των αυθαιρέτων. Το πρόβλημα υπάρχει για τα 4,5 εκατ. κτίρια τα οποία έχουν χτιστεί με τους παλιότερους κανονισμούς, η παρέμβαση στα οποία μέχρι τώρα είναι ασήμαντη.

Ο Γ. Σταυρακάκης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών
Ο Γ. Σταυρακάκης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), αφού αναφέρθηκε στο έργο του Οργανισμού (νέοι αντισεισμικοί κανονισμοί, ενημέρωση, εκπαίδευση κ.ά.), ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα έχει εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα εθνικό δίκτυο επιταχυνσιογράφων. Στη συνέχεια τόνισε ότι η πρόγνωση των σεισμών είναι το ανώτερο στάδιο της επιστήμης, ωστόσο δεν αποτελεί μέτρο προστασίας. Αναφερόμενος, δε, στην πρωτοβουλία της ΚΟΑ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι στην επιστημονική του καριέρα κανένα άλλο κόμμα δεν πραγματοποίησε ημερίδα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε μη προεκλογική περίοδο, αποδίδοντας τα εύσημα στους διοργανωτές.

Ο Γιώργος Σταυρακάκης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόνισε ότι ο βασικός ρόλος των σεισμολόγων είναι να μας κάνει να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στο εσωτερικό της γης. Επισήμανε ότι η κάλυψη μέχρι το τέλος του 2008 της χώρας με ενιαία δίκτυα σεισμογράφων και επιταχυνσιογράφων θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για να φωτιστεί το φαινόμενο, αλλά και για τη δουλειά των τεχνικών.



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ