Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΜΕΣ ΕΡΕΡΑ
Η εμπειρία από την Κούβα

Στοιχεία για την αντιμετώπιση κινδύνων από φυσικές καταστροφές, παρουσίασε ο Κουβανός πρέσβης

Ο Ερμες Ερέρα
Ο Ερμες Ερέρα
Την εμπειρία της χώρας του σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από φυσικά φαινόμενα, ανέλυσε ο Ερμες Ερέρα, πρέσβης της Σοσιαλιστικής Κούβας στην Ελλάδα.

«Μπορούμε να βεβαιώσουμε - τόνισε χαρακτηριστικά - ότι τα μέτρα πολιτικής άμυνας έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση των συχνών τυφώνων που μαστιγώνουν το νησί και των αναρίθμητων βιολογικών επιθέσεων των οποίων η Κούβα έχει γίνει στόχος στη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, με πιο δραματική την επιδημία αιμορραγικού πυρετού που εισήχθη με προσχεδιασμένο τρόπο το 1981 και η οποία προσέβαλε 344.203 άτομα και κόστισε τη ζωή σε 158, εκ των οποίων τα 101 ήταν παιδιά. Επίσης, υπήρξαν πολλές επιθέσεις ενάντια σε φυτά και ζώα με σκοπό να βλάψουν σοβαρά την οικονομία».

Σε άλλο σημείο, ο Κουβανός πρέσβης υπογράμμισε ότι «ο προβληματισμός για τα φυσικά φαινόμενα είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κούβα, με δεδομένα τη γεωγραφική της θέση, τη μόνιμη επίθεση κατά των συστημάτων της, απειλώντας τον πληθυσμό και την εθνική οικονομία, είτε από φυσικά φαινόμενα ή ατυχήματα μεγάλων διαστάσεων, επιδημίες ή πολέμους, κατά τη διάρκεια εργασιών διάσωσης ή επειγουσών αποκαταστάσεων ζημιών».

«Στη διαδικασία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών - σημείωσε ο Ε. Ερέρα - είναι ουσιαστικός ο συνδυασμός ενεργειών αξιολόγησης με προγράμματα μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και άμεσα όπως κατασκευαστικών κανόνων, μελετών εφαρμοσμένων σε κανάλια γλυκού νερού ή σε ακτές και γειτονικές θαλάσσιες εκτάσεις, μαζί με τη σωστή πληροφόρηση και τον διοικητικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, που περιλαμβάνονται στη σχετική νομοθεσία, τα οικονομικά μέτρα, τις προβλέψεις και τη συνεχή αξιολόγηση».

Αφού αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν στη χώρα από το 1966 σε θέματα πολιτικής άμυνας, επισήμανε ότι «το σύστημα μέτρων πολιτικής άμυνας αποτελεί έναν στρατηγικό παράγοντα για την αμυντική ικανότητα της χώρας. Οργανώνεται σε όλη τη χώρα και οι ενέργειές του στηρίζουν τη χρήση του ανθρώπινου δυναμικού και υλικών των κρατικών οργάνων και οργανισμών, των οικονομικών εταιρειών και των κοινωνικών ιδρυμάτων. Ανάμεσα στα μέτρα πολιτικής άμυνας που παίρνονται για την προστασία του πληθυσμού, είναι η προειδοποίηση, η προστασία με μηχανικά έργα και με ατομικά μέσα, η εκκένωση και μετακίνηση προς ασφαλείς περιοχές, η παρατήρηση και ο έλεγχος για χημική, ραδιενεργό και βιολογική μόλυνση».

Ξεχωριστή σημείωση έκανε για το εθελοντικό σώμα, σημειώνοντας ότι «η Κούβα στηρίζεται στη συνεργασία 22.418 εθελοντών του εθνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι προσφέρουν τη βοήθεια και αλληλεγγύη τους ανιδιοτελώς οπουδήποτε μπορεί να φανούν χρήσιμοι».

Τέλος, αναφέρθηκε στο Εθνικό Κέντρο Σεισμολογικών Ερευνών, που διαθέτει η χώρα του και το οποίο «αποτελεί εγγύηση στην πρόληψη καταστροφών, παρότι δεν είναι από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα στις συνέπειες των οποίων αναφερόμαστε. Η πρόβλεψη του κινδύνου και ο εξοπλισμός των αρχών με επιστημονικά μέσα για την αντιμετώπισή του, είναι η λογική του να είναι συλλογικά τα όργανα που το αποτελούν, αφού ο χαρακτηρισμός των φυσικών φαινομένων είναι καθοριστικός για την υιοθέτηση στρατηγικών, στην κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης των συνεπειών ακραίων καταστάσεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ