Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πρόταση μομφής - εμπόδιο στη ριζοσπαστικοποίηση του λαϊκού κινήματος

Σε μια κίνηση αποπροσανατολισμού, ενταγμένη σε ένα γενικότερο σχέδιο καθυπόταξης του λαϊκού κινήματος και συγκάλυψης της ταύτισης των θέσεων του ΠΑΣΟΚ με τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ, κατέφυγε χτες ο Γ. Παπανδρέου, με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Η χτεσινή αιφνιδιαστική κίνηση του ΠΑΣΟΚ, με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, είχε διπλή στόχευση. Πρώτος στόχος του Γ. Παπανδρέου ήταν να ανακτήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την «πρωτοκαθεδρία» στον κενό περιεχομένου ανταγωνισμό με το ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ασκεί δήθεν πιο ...«σκληρή αντιπολίτευση». Δεύτερος και βασικότερος στόχος είναι να θέσει εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση του λαϊκού κινήματος. Μπορεί χτες η Χαριλάου Τρικούπη να καλούσε τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα αύριο, Παρασκευή, κατά την ψηφοφορία της πρότασης μομφής, αλλά επί της ουσίας διάνθιζε την ψευδεπίγραφη αντιπολίτευσή της με επικοινωνιακά τρικ.

Πίσω από αυτή την κίνηση το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να κρύψει ότι συμφωνεί μέχρι κεραίας με την κυβέρνηση στην αντιασφαλιστική επέλαση, όπως εξάλλου αυτό καταγράφεται στις προγραμματικές του θέσεις που ψηφίστηκαν ομόφωνα από 7.000 στελέχη του πριν από λίγες μέρες στο συνέδριό του.

Ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του εστίασε την κριτική του προς την κυβέρνηση αναφέροντας ότι έξι μήνες μετά τις εκλογές «έχει προδώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» και υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση «δεν είναι αυτό που ζήτησε ο ελληνικός λαός στις εκλογές στις 16 Σεπτέμβρη». Υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θίγει το «δικαίωμα στην αξιοπρεπή σύνταξη»... Μια «αξιοπρεπή σύνταξη» που το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του την καθορίζει στο ύψος των 550 ευρώ!!!

Εγκάλεσε, συγχρόνως, την κυβέρνηση ότι «εκποιεί το δημόσιο πλούτο με στόχο να αφελληνίσει την οικονομία». Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, μάλιστα, χτες στη Βουλή, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι με την πρόταση μομφής το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την αντίθεσή του στο «ξεπούλημα του ΟΤΕ». Οπως ανέφερε και ο Γ. Παπανδρέου, «κάτω από τον ψεύτικο τίτλο της μεταρρύθμισης ξεπουλά και τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, τα οποία δεν είναι απλά ασημικά, αλλά ζωτικές επιχειρήσεις, που διασφαλίζουν βασικά εθνικά εργαλεία προγραμματισμού και που εγγυώνται βασικά αγαθά στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες». Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου ...ξέχασε να αναφέρει ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα ολοκληρώνεται από τη ΝΔ.

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για σκάνδαλα, όπως στο υπουργείο Πολιτισμού, και υποστήριξε ότι η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει, «εκ μέρους ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ», εκφράζει τη «συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, που παρίστατο στην αίθουσα της Βουλής, απέδωσε την πρόταση του Γ. Παπανδρέου στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να υπερκεράσει την πρόταση του ΣΥΝ (δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό). Απαντώντας ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε πως το κόμμα του «δεν το ενδιαφέρει εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι είμαστε ή δεν είμαστε ουρά του οποιουδήποτε. Το πρόβλημα είναι να μην είναι η Ελλάδα ουρά στην ΕΕ, στην οικονομία, στα θέματα κοινωνικής πολιτικής».

Το χρονικό της απόφασης

Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να καταθέσει πρόταση μομφής, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με στενούς συνεργάτες του. Χτες το πρωί έγινε στη Βουλή δεύτερη σύσκεψη με τη συμμετοχή των Γ. Ραγκούση, Δ. Ρέππα, Ε. Βενιζέλου, Θ. Πάγκαλου, Ν. Αθανασάκη, Χ. Καστανίδη, Α. Διαμαντοπούλου, Χρ. Παπουτσή, Α. Λοβέρδου, Φ. Πετσάλνικου και Τ. Χυτήρη και, παρά τις αντιρρήσεις που υπήρξαν από κάποια στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη κίνηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ