Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστική παγίδα

Στην υπόθεση της ονομασίας του κράτους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η εξωτερική πολιτική και γενικά η στρατηγική, για τη θέση της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που ακολουθούν εναλλάξ οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο εγκλωβισμός του θέματος αυτού, όπως και των άλλων από τα λεγόμενα εθνικά θέματα, στα ιμπεριαλιστικά διαβούλια, όχι μόνο δεν οδηγεί σε λύση αλλά δίνει όπλα στην πάγια τακτική των ιμπεριαλιστών, αυτή του «διαίρει και βασίλευε» και σπρώχνει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στα αδιέξοδα και στους κινδύνους, που συνεπάγεται η πρόσδεσή της στο νεοταξικό άρμα.

Το όλο ζήτημα με την ΠΓΔΜ δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής συσσωρεύονται αργά και σταθερά, εντείνοντας τα αδιέξοδα και αυξάνοντας τους κινδύνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, με την έναρξη το 1991 της δρομολόγησης των διαδικασιών για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τοποθετήθηκε από θέσεις αρχής στο θέμα. Ανέδειξε από το 1992 την ουσία του προβλήματος που είναι η ιμπεριαλιστική επέμβαση και έβαλε το ζήτημα της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από το νεοσύστατο τότε γειτονικό κράτος στη σωστή του βάση, που είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός μακριά από οποιεσδήποτε αλυτρωτικές τάσεις, για το σεβασμό των συνόρων κλπ. Το ΚΚΕ διαχωρίστηκε ξεκάθαρα τόσο από την ασκούμενη εκ μέρους της τότε κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη πολιτική, όσο και από τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που τροφοδότησαν με τις απόψεις τους και την καιροσκοπική πολιτική τους τις εθνικιστικές εξάρσεις και την πατριδοκαπηλία των συλλαλητηρίων.

Και οι δύο εταίροι του δικομματισμού, επιλέγοντας ως βαλκανική εξωτερική πολιτική την ευρωατλαντική δράση, καλλιέργησαν το έδαφος για την ανάπτυξη του εθνικισμού και άνοιξαν διάπλατα πόρτες στους ιμπεριαλιστές, να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους, υπηρετώντας τις στοχεύσεις της ντόπιας πλουτοκρατίας για πιο ενεργό συμμετοχή στη λεηλασία χωρών και λαών. Ετσι, η εμμονή στη «μάχη» της «ονοματολογίας» και οι καρποί αυτής της τακτικής εισπράττονται σήμερα καθώς το όλο θέμα παραμένει στο προσκήνιο και αποτελεί εργαλείο για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.

Ο πραγματικός κίνδυνος τόσο για την Ελλάδα και το λαό της όσο και για τις γειτονικές χώρες και τους λαούς τους, είναι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών, από τους οποίους όχι μόνο δεν μπορούν να προσδοκούν αλλά καλούνται ήδη σε πολλές περιοχές του κόσμου να πληρώνουν με το αίμα τους. Η όποια λύση - πολύ περισσότερο όταν αυτή είναι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επιδιώξεις, των Αμερικανών και ευρωενωσιακών συμμάχων της κυρίαρχης τάξης - στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε το θετικό για τους λαούς. Το ζητούμενο είναι η απόκρουση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και η απεμπλοκή της Ελλάδας από τους νεοταξικούς σχεδιασμούς από όπου προέρχονται και πραγματικοί κίνδυνοι και απειλές για το λαό μας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ