Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εννέα χρόνια από την έναρξη του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από την έναρξη του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας (24 του Μάρτη), έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«

Σαν σήμερα πριν εννιά χρόνια ΗΠΑ και ΕΕ εξαπέλυσαν τον βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οι λαοί δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι επί 99 μέρες οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, μέσω του ΝΑΤΟ, βομβάρδισαν ανελέητα τη χώρα αυτή δολοφονώντας χιλιάδες παιδιά και αμάχους, καταστρέφοντας σπίτια, εργοστάσια, σχολεία και υποδομές, δηλητηριάζοντας το περιβάλλον, μέχρι να επιβάλουν τις επιδιώξεις τους. Να περιορίσουν την κυριαρχία της Σερβίας στο Κόσσοβο, εγκαθιστώντας εκεί δικό τους στρατό κατοχής.

Οι λαοί δεν πρέπει να ξεχάσουν ό,τι προηγήθηκε και ό,τι ακολούθησε τον πόλεμο. Τις απροκάλυπτες επεμβάσεις ΗΠΑ - ΕΕ που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Τα ψέματα περί εθνοκάθαρσης και τις προβοκάτσιες που έστησαν στο Κόσσοβο. Τις διακηρύξεις και τις διαβεβαιώσεις τους ότι δε θα αλλάξουν τα σύνορα και ότι δε θα προχωρήσουν στην απόσχιση του Κοσσόβου.

Οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Εννιά χρόνια μετά οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί συνεχίζονται και κλιμακώνονται στην περιοχή με τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, με την επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις οξύνονται για τον έλεγχο των δρόμων της ενέργειας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγορών.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχάσει ότι τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ανοχή της ΝΔ συμμετείχε τόσο στην προετοιμασία όσο και στη διεξαγωγή του βρώμικου πολέμου, στην αποστολή ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσσοβο. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, τη λειτουργία των βάσεων και το πέρασμα από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, θα ήταν αδύνατο να διεξαγάγουν οι ιμπεριαλιστές αυτόν τον πόλεμο. Στήριξε τη σύλληψη, απαγωγή και παραπομπή του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς στο ιμπεριαλιστικό δικαστήριο με αποτέλεσμα τη φυσική του εξόντωση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια πολιτική. Εβαλε την υπογραφή της στην απόφαση της ΕΕ για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και στην αποστολή ευρωπαϊκού στρατού κατοχής στο κράτος - προτεκτοράτο. Ο ΣΥΝ υιοθέτησε τα επιχειρήματα των ιμπεριαλιστών περί εθνοκάθαρσης. Συγκάλυψε το ρόλο της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και συνεχίζει να συγκαλύπτει τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της ΕΕ.

Οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να απορρίψουν την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα και τον εθνικισμό. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φέρνουν στα Βαλκάνια την εκμετάλλευση, την αποσταθεροποίηση και τους πολέμους. Να αντιπαλέψουν τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να συναντηθούν σε κοινό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του για απεγκλωβισμό της χώρας απ' τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς. Να αποχωρήσουν τώρα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Κόσσοβο. Να μην αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από την ελληνική κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ