Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανάσα» από τις πρωτοβουλίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
  • Ικανοποίηση, επειδή οι θεσμικές πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης «φρενάρουν» τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων και εκτονώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε στημένους δικομματικούς καυγάδες
  • Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ

«Βούτυρο στο ψωμί της», θεωρεί η κυβέρνηση τις εντυπωσιοθηρικές κινήσεις και τα παιχνίδια ανταγωνισμού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επί της ουσίας διευκολύνουν τα σχέδιά της για επιτάχυνση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων».

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ικανοποίησή του επειδή, χάρη στις «θεσμικές παρεμβάσεις» των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, η διαφαινόμενη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων εκτονώνεται ή «εγκλωβίζεται» σε ανώδυνες και εν πολλοίς στημένες δικομματικές ή τρικομματικές κοκορομαχίες. Επιπλέον, μέσα από τις κόντρες στη Βουλή τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση παίζοντας στο «γήπεδό» της θα επιχειρήσει να δικαιώσει τον «μονόδρομο» της πολιτικής της, αφού από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ενώ οι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση περνούν σε «δεύτερο πλάνο». Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θεωρεί πολύτιμη τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ στην υπογραφή της επαίσχυντης συλλογικής σύμβασης εργασίας ΓΣΕΕ - εργοδοτών, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος «εργασιακής ειρήνης» γενικότερα τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η χτεσινή υπογραφή της ΕΓΣΣΕ θα αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα της κυβέρνησης στο ζήτημα της ακρίβειας, καθώς θα εμφανίσει τις «αυξήσεις», που δόθηκαν με την υπογραφή της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ως ρεαλιστική «απάντηση» στο καυτό πρόβλημα που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα...

Ενθαρρημένος από τις εξελίξεις αυτές, ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να δώσει νέα ώθηση στην ολομέτωπη επίθεση κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας. Οι σχετικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέσω του «εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων», καθώς και η επικύρωση της νέας ευρωσυνθήκης (διάβαζε ευρωσύνταγμα) αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Νωρίτερα ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αναμένεται να επαναβεβαιώσει την «αποφασιστικότητά» του να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς τις «αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις» το επόμενο διάστημα.

Στην «ατζέντα», όπως είναι γνωστό, είναι το ξεπούλημα του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής, της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ, των λιμανιών, των αεροδρομίων, κ.ο.κ, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και Υγείας, η προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στο πλαίσιο της «ευελφάλειας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται (απελευθέρωση απολύσεων, ενίσχυση μερικής και ατομικής απασχόλησης, κ.ά.), η προώθηση του «Καποδίστρια 2», κ.ά.

Ενδεικτικές του κλίματος ευφορίας που προκάλεσε στην κυβέρνηση η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ ήταν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών. Το στίγμα έδωσε πρώτος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρ. Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας «ευπρόσδεκτη» την πρόταση μομφής που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «η πρόταση είναι μια πρόταση αμηχανίας». Ο υπουργός Εσωτερικών απέδωσε την κίνηση του Γ. Παπανδρέου στο ότι «προσπαθεί να λύσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα και, κυρίως, να αντιδράσει στο γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης γενικά, έχουν ξεφύγει από την αξιωματική αντιπολίτευση. Προσπαθεί, δηλαδή, μ' έναν λόγο, να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά αποκάλεσε «δώρο που μας κάνει το ΠΑΣΟΚ» την πρόταση μομφής, συμπληρώνοντας ότι «επί της ουσίας δεν είναι άλλο αυτή η πρόταση παρά ένας διαγωνισμός στο γήπεδο των εντυπώσεων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Τα πυροτεχνήματα κρατούν λίγο. Το συγκεκριμένο πυροτέχνημα (του ΠΑΣΟΚ), τρεις μέρες θα κρατήσει», ήταν το σχόλιο του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Βουλής(2015-08-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-03-29 00:00:00.0)
Κίνηση - συγκάλυψη της ταύτισης με την κυβερνητική πολιτική(2007-02-03 00:00:00.0)
Μειώνεται η εμπιστοσύνη στις «μεταρρυθμίσεις»(2006-06-23 00:00:00.0)
«Απειλεί» με νέες εκλογές ο Γκουτιέρες(1999-11-06 00:00:00.0)
Τρικομματική συμπαιγνία(1996-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ