Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Εκβιάζει η Ουάσιγκτον
  • Με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η αμερικανική διπλωματία πιέζει Αθήνα και Σκόπια να «κλείσουν» την εκκρεμότητα της ονομασίας
  • «Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις» ζητά η Αθήνα προκειμένου να μην ασκήσει «βέτο» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Πιέζουν και εκβιάζουν οι Αμερικανοί, προκειμένου να πετύχουν τη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ώστε να ολοκληρώσουν το σχέδιο για τη ΝΑΤΟποίηση της περιοχής με την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ. Οι αμερικανικές πιέσεις κλιμακώνονται και ασκούνται και προς τις δύο χώρες, καθώς στόχος της Ουάσιγκτον είναι, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 του Απρίλη στο Βουκουρέστι, να ανοίξει ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ.

Ενας από τους μοχλούς της αμερικανικής πίεσης είναι και η διαδικασία διαμεσολάβησης υπό τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος την περασμένη Τρίτη παρέδωσε στους εκπροσώπους Αθήνας και Σκοπίων, πρέσβεις Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ, τη νέα του πρόταση. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η πρόταση, η οποία είναι αποτέλεσμα των οδηγιών που ο διαμεσολαβητής έλαβε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, προωθεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας -Σκόπια. Με αυτή την ονομασία, σύμφωνα με την πρόταση, η ΠΓΔΜ θα αναγνωριστεί από την Ελλάδα και θα διαμορφώνει τις σχέσεις της με τους διεθνείς οργανισμούς.

O Μ. Νίμιτς, μετά τις συζητήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των δύο χωρών, δήλωσε ότι η πρότασή του αποτελεί «ένα δίκαιο συμβιβασμό», σημειώνοντας ότι ο ίδιος δε θέτει χρονοδιαγράμματα, αλλά, όπως είπε, «ο χρόνος έχει τη σημασία του».

Ο ειδικός διαμεσολαβητής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 14 χρόνια για τη λύση του προβλήματος, ομολογώντας ότι «οι διαφορές παραμένουν» μεταξύ των δύο πλευρών και ότι και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν πως η λύση του προβλήματος θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκαν θέματα εγγυήσεων διευκρίνισε ότι «περιλαμβάνονται στην πρόταση για τους τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας».

Ο Λευκός Οίκος

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντάνα Περίνο, απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει υπόψη του κάποιον άλλον τρόπο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, τόνισε: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για την επίτευξη συμφωνίας πριν πάμε στο Βουκουρέστι, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, αν χρειαστεί όλος ο χρόνος έως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τότε η εν λόγω απόφαση θα ληφθεί εκεί, όμως σίγουρα ο Πρόεδρος πιστεύει ότι θα έπρεπε να μπορούν να διευθετήσουν το θέμα».

Σε ερώτηση αν θα ζητηθεί από το ΝΑΤΟ κάποιου είδους παράταση τριών έως έξι μηνών για την ένταξη της ΠΓΔΜ, στην περίπτωση που οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη αποτύχουν, απάντησε ότι θα πρέπει να αφήσουμε τις εργασίες να συνεχιστούν, συμπληρώνοντας ότι ο παράγων χρόνος συνιστά μοχλό πίεσης και ότι θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα

Η πρόταση Νίμιτς προκάλεσε δυσφορία στην Αθήνα, καθώς τόσο η προτεινόμενη ονομασία, όσο, κυρίως, η λογική της «διπλής ονομασίας» στην οποία κινείται βρίσκονται έξω από το πλαίσιο των δυνατοτήτων για συμβιβασμό που δημόσια είχε περιγράψει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Η πρώτη αντίδραση διατυπώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, ο οποίος σημείωσε: «Η πρόταση αξιολογείται. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις και επανέλαβε ότι η θέση της Αθήνας είναι σταθερή: Εάν δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση, η Ελλάδα δε θα συναινέσει στην πρόσκληση του ΝΑΤΟ για είσοδο της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Σε ερώτηση εάν πρόκειται για την τελική πρόταση Νίμιτς η υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν υπάρχουν τελικές προτάσεις στις διαπραγματεύσεις».

Σημειώνεται, τέλος, ότι η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, θα συναντηθεί με τον ομόλογό της από την ΠΓΔΜ, Αντ. Μιλόσοσκι, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Σλοβενία, στις 28-29 του Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ