Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Πρωταρχικό ζήτημα η ασφάλεια του λαού

Ο Χρ. Μαργανέλης εκπρόσωπος της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών» και δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου
Ο Χρ. Μαργανέλης εκπρόσωπος της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών» και δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου
Το γεγονός ότι η αντισεισμική θωράκιση της χώρας αποτελεί πρώτα και κύρια μια πολιτική επιλογή που στόχο και γνώμονα έχει την προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων, ήταν ο κεντρικός άξονας των εισηγήσεων των θεματικών παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Ο Χρήστος Μαργανέλης, εκπρόσωπος της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών και δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των ελεύθερων χώρων, της χωροταξίας και της πολεοδομίας. «Η ύπαρξη ελεύθερων χώρων, δηλαδή χώρων που κατάλληλα εξοπλισμένοι θα σηκώσουν το βάρος του πρώτου καταφυγίου του πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είναι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός σχεδίου ετοιμότητας», τόνισε εξαρχής. Για να γίνει, όμως, αυτό «χρειάζεται παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, των κινημάτων πόλης, ώστε να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους χώρους και να διεκδικήσουμε νέους, να πολιτικοποιηθεί ο αγώνας και να συνδεθεί με το γενικότερο πολιτικό πρόβλημα».

Ο Γιάννης Παπαγιάννης, πολιτικός μηχανικός, μίλησε για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων και τη μετασεισμική αποκατάσταση. Οπως σημείωσε «σε πρώτη φάση ο προσεισμικός έλεγχος και η αποκατάσταση ή αντικατάσταση είναι ανάγκη να ξεκινήσει από τις περιοχές με υψηλότερο σεισμικό κίνδυνο που ουσιαστικά είναι οι πυκνοκατοικημένες και κοινωνικά, οικονομικά και οικιστικά υποβαθμισμένες περιοχές και να καλύψει όλη τη χώρα». Και πρόσθεσε πως «βασική αρχή της προσεισμικής ή μετασεισμικής αποκατάστασης θα είναι η επισκευή και σε ένα ποσοστό (ενδεικτικά 10 - 20%) η ενίσχυση του υπάρχοντος κτιρίου και όχι η επαναφορά του στην προ του σεισμού κατάσταση».

Η Εύη Γεωργιάδου, ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, αναφέρθηκε στην Αντισεισμική Προστασία βιομηχανικών χώρων και την ασφάλεια του εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος. Μιλώντας για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της εργατικής και δημόσιας ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού, επισήμανε ότι «η έλλειψη ενός τέτοιου πλαισίου που να διασφαλίζει την προστασία εργαζομένων και κατοίκων αναδεικνύει τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος. Ο χωροταξικός σχεδιασμός, η ασφαλής λειτουργία εγκαταστάσεων, η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των σχετικών κινδύνων δεν είναι ανεξάρτητες μεταβλητές. Σχετίζονται με την πολιτική διαπάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Το θέμα της αντισεισμικής προστασίας των χώρων προσχολικής αγωγής και χώρων όπου φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία, ανέπτυξε ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας. «Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Πάρνηθα το 1999, πολλαπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για επικίνδυνους Παιδικούς Σταθμούς, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και σχολές όπου, είτε δεν ελέγχθηκαν καθόλου για την καταλληλότητά τους, είτε έγιναν επισκευές χωρίς έλεγχο από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες», επισήμανε, δίνοντας το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί. Ενώ συμπλήρωσε πως η έλλειψη πολιτικής βούλησης έχει οδηγήσει στη συνέχιση της λειτουργίας Σχολείων με μικρές αυλές ή δίπλα σε βενζινάδικα, χώρους στάθμευσης ή λεωφόρους μεγάλης κυκλοφορίας, που ελαχιστοποιούν τους χώρους και διαδρόμους καταφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις (προσθήκη αιθουσών, γκρέμισμα μεσοτοιχιών κλπ.), που αποδυναμώνουν από άποψη κατασκευαστική ή και ασφαλείας το εκάστοτε σχολικό κτίριο. Τέλος, επισήμανε ότι όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, σχολές και φροντιστήρια, υπάρχει ελάχιστος έως παντελής έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός μέλος του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αθήνας (Μηχανικοί Δημοσίου), ο οποίος και αναφέρθηκε στην αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων έργων και κατασκευών. Οπως σημείωσε «η αντισεισμική προστασία και θωράκιση των δημοσίων έργων δεν μπορεί να εξεταστεί αποκομμένα και αποσπασμένα από το συνολικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο γίνεται η παραγωγή των δημόσιων έργων σε όλες τις φάσεις τους (δηλαδή το σχεδιασμό και την επιλογή των προτεραιοτήτων, τον προγραμματισμό, τη μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, την επίβλεψη και τη συντήρηση), καθώς και από τη διαδικασία με την οποία τα έργα αυτά ανατίθενται και διανέμονται».

Τέλος, σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Μεταμόρφωσης Αττικής Σύλια Κουρτέση, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμάκου Ζωή Σώκου και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, Γιώργος Μπουλούγαρης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ