Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ιερά»... τσιμεντοποίηση δάσους!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν ξέρουμε τι αλλαγές προτίθεται να κάνει ο νέος αρχιεπίσκοπος, εκείνο όμως που, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να αλλάξει είναι η απόφαση της Μητρόπολης Καισαριανής να κτίσει «πολιτιστικό» κέντρο μέσα στο δάσος του Υμηττού, συνολικού εμβαδού 800 τ.μ. Κι αυτό μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, που μετέβαλαν τους ορεινούς όγκους της Αττικής, δηλαδή την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον ίδιο τον Υμηττό, σε «κρανίου τόπο»!

Το θέμα, όμως, είναι ότι η τσιμεντοποίηση αυτή του βουνού γίνεται με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς η έκταση παραχωρήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη το 2002, ενώ το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής - το μοναδικό έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στην Καισαριανή! Συγκεκριμένα, το κόστος του, ύψους 3 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί κατά 80% από κονδύλια της ΕΕ και κατά 20% από κρατικές δαπάνες...

Οπως είναι φυσικό, η κατασκευή του έργου έχει συναντήσει την αντίσταση του λαού της περιοχής που αγωνίζεται κατά της τσιμεντοποίησης. Στις 22 Σεπτέμβρη 2007, μάλιστα, οργάνωσαν συγκέντρωση και δεντροφύτευση του χώρου.

Ποια ήταν η αντίδραση των αρχών λίγες μόλις μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές; Στο αντίγραφο βιβλίου συμβάντων του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, που... περήφανα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η Μητρόπολη, οι συγκεντρωμένοι χαρακτηρίζονται «όχλος», ενώ γράφει πως η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά «προέβη σε αυθαίρετη, βίαιη και προκλητική δεντροφύτευση»!

Με κάτι τέτοια πώς να μην αναθαρρήσουν μετά οι εμπρηστές;

Στημένη προβοκάτσια

Στημένη προβοκάτσια ήταν ολοφάνερα η «διαμαρτυρία» των τριών Γάλλων «δημοσιογράφων» κατά την τελετή αφής της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Κατ' αρχήν γιατί η οργάνωση στην οποία ανήκουν οι τρεις Γάλλοι, «οι δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα», είναι γνωστό όργανο των ιμπεριαλιστών και έχει υπηρετήσει πλήθος επεμβάσεών τους ανά τον κόσμο, από την Κούβα μέχρι τα Βαλκάνια. Γνωστό είναι επίσης ότι χρηματοδοτούνται από το γαλλικό κράτος, από την ΕΕ, από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και πολλές μεγάλες εταιρείες... Κατά δεύτερον, εδώ και καιρό ήταν γνωστό ότι θα αξιοποιούνταν η τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία προκειμένου να πληγεί η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Πρόκειται για ένα μόνο «επεισόδιο» στη γενικότερη αντικινεζική εκστρατεία που έχει ενορχηστρωθεί από ιμπεριαλιστικά κέντρα σε ΗΠΑ και ΕΕ για να «στριμωχτεί» η Κίνα και να «παίξει» με τους δικούς τους όρους στην παγκόσμια μοιρασιά της λείας και της κυριαρχίας σε βάρος των λαών. Μέρος αυτής της εκστρατείας, όπως πολλοί έχουν αντιληφθεί, είναι και η καθοδηγούμενη από τους ιμπεριαλιστές «εξέγερση» στο Θιβέτ... Με βάση τα παραπάνω, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αν και η ΕΛ.ΑΣ. είχε έγκαιρη ενημέρωση για τα σχέδια των τριών Γάλλων δημοσιογράφων, δεν μπόρεσε να τα εξουδετερώσει... Οι «προληπτικές συλλήψεις» είναι για άλλους διαδηλωτές και ακτιβιστές...

Αντιπρόεδρος αφισοκυνηγός

Για μια ακόμα φορά ο Δημήτρης Βασιλόπουλος, καθηγητής της Νευρολογικής Κλινικής και αντιπρόεδρος της Διοίκησης του Αιγινήτειου νοσοκομείου, έγινε αφισοκυνηγός του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Παραμονές της πανεργατικής απεργίας της 19ης Μάρτη για το Ασφαλιστικό, ο Δ. Βασιλόπουλος, για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, έσκισε τις αφίσες του ΠΑΜΕ που είχαν αναρτηθεί στο νοσοκομείο. Φαίνεται ο κος Βασιλόπουλος ενοχλείται από τη δράση του ΠΑΜΕ μέσα και έξω από το νοσοκομείο για την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και για το αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες.

Με αφορμή τη νέα πρόκληση, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο συμβουλεύουν τον κο καθηγητή να ασχοληθεί με τις τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε τμήματα του νοσοκομείου και προειδοποιούν ότι δε θα ανεχτούν καμία αντιδημοκρατική ενέργεια σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος και την παρεμπόδιση της διακίνησης των ιδεών μέσα στο νοσοκομείο.

«Ακρωτηριασμένη» πολιτική

Κάθε 30 δευτερόλεπτα ακρωτηριάζεται ένας διαβητικός στον κόσμο, ενώ στη χώρα μας 2.500-3.500 άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη οδηγούνται σε ακρωτηριασμό ενός ή και των δύο ποδιών, όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με το παραπάνω θέμα.

Κι όμως πέρα απ' την παντελή έλλειψη της πρόληψης, δεν υπάρχουν ούτε και ιατρεία διαβήτη για την περαιτέρω παρακολούθηση των ασθενών, αλλά και του υπόλοιπου πληθυσμού. Τέτοια ιατρεία υπάρχουν μόνο σε 12 Δημόσια Νοσοκομεία, στην «Πολυκλινική» και στο ιδιωτικό νοσοκομείο Υγεία.

Με άλλα λόγια, η «ακρωτηριασμένη πολιτική» πρόληψης και παροχής των υπηρεσιών υγείας, που ασκείται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας, είναι η αιτία για αυτά τα ανατριχιαστικά στοιχεία. Κι ας προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για αύξηση έως και 70% των διαβητικών ατόμων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Το ... ξεπούλημα

Τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα: Γιατί η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρες απεργίες; Γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ άρχισαν τώρα να μιλάνε για ξεπούλημα και εκποίηση του ΟΤΕ; Η απάντηση μπορεί να φαίνεται εύλογη και αθώα: Επειδή, η «Ντόιτσε Τέλεκομ» απέκτησε το 20% του ΟΤΕ.

Σωστά, αλλά πού ήταν όλοι τους, όταν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και - κυρίως - του ΠΑΣΟΚ παραχωρούσαν «πακέτα επί πακέτων» μετοχών του ΟΤΕ και άλλων ΔΕΚΟ σε αρπαχτικά του ιδιωτικού τομέα; Πού ήταν, όταν άλλης προέλευσης πολυεθνικές έβαζαν χέρι στην ιδιοκτησία του ελληνικού λαού; Τι έχουν να πουν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ, που τώρα διαρρηγνύουν, όψιμα, τα ιμάτιά τους, όταν πριν λίγα χρόνια συζητούσαν για τους ...όρους απελευθέρωσης των αγορών;

Η ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ πρόσφατη για να περάσει η υποκρισία με την οποία κάποιοι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έβαλε πλάτη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που παρέδωσαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο πάνω από το 60% του ΟΤΕ. Το Μάρτη του 1996, μάλιστα, συζητούσαν με ποιους όρους οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό θα έπαιρναν μετοχές, το δέλεαρ που προσέφερε το ΠΑΣΟΚ για να εξαγοράσει τη συναίνεση των εργαζομένων στο έγκλημα. Ποιο ήταν τότε το στίγμα της πλειοψηφίας της ΟΜΕ; Οτι «ο ΟΤΕ αν δεν εκσυγχρονιστεί και δεν αναπτυχθεί με ή χωρίς μετοχοποίηση δεν έχει μέλλον». Τώρα, μιλούν για ξεπούλημα.

Για το ΠΑΣΟΚ, ό,τι και να ειπωθεί είναι λίγο. Τα έχει πει όλα (Ιούνης 2001) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, που κόμπαζε ότι «η γενική βαθμολογία είναι άριστα 10, σε ότι αφορά τη μετοχοποίηση. Με την κίνηση αυτή, ο ΟΤΕ καθίσταται η πρώτη μεγάλη ελληνική δημόσια επιχείρηση όπου το ποσοστό του Δημοσίου πέφτει κάτω από το 51%. Πλέον, το Δημόσιο στον ΟΤΕ παραμένει ένας μειοψηφών μέτοχος και ασκεί τα δικαιώματά του με την αυστηρή έννοια και μέσα στα αυστηρά πλαίσια του μειοψηφούντος μετόχου με ποσοστό της τάξεως του 34%». Τώρα, μιλούν για ξεπούλημα.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες του ΣΥΝ. Και επειδή από την πρώτη στιγμή τις περισσότερες φορές συντάχθηκε με την κυβερνητική πλειοψηφία στην ΟΜΕ, αλλά και επειδή ...θεσμική θέση του ήταν να διαπραγματευτεί τους ...όρους της ιδιωτικοποίησης, αφού ο ΣΥΝ, ουσιαστικά, υιοθέτησε τη λογική της απελευθέρωσης των αγορών και δέχτηκε - ως δείγμα εκσυγχρονισμού - τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Ετσι, το μόνο που βρήκε να πει, το 1998, όταν το ΠΑΣΟΚ - αξιοποιώντας και τη δική του στάση - προχώρησε στη δεύτερη φάση της ιδιωτικοποίησης, ήταν ότι «η κυβέρνηση παραβιάζει τις δικές της δεσμεύσεις» για το ποσοστό, ψέγοντας τους κυβερνώντες ότι έχουν «εγκαταλείψει την προετοιμασία του ΟΤΕ, με κίνδυνο να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στην πλήρη απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς». Τώρα, μιλούν για ξεπούλημα.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ κάνουν πολύ καλά και κινητοποιούνται. Μόνο που οφείλουν να γνωρίζουν τα δεδομένα. Και αυτά βροντοφωνάζουν ότι το δίλημμα είναι ένα και μοναδικό: `Η πορεύεσαι στη λογική του κεφαλαίου, της «απελευθέρωσης» και της «ιδιωτικοποίησης», οπότε, με μαθηματική ακρίβεια, θα σου προκύπτουν διάφορες «Ντόιτσε Τέλεκομ», ή θα παλεύεις αποφασιστικά για ενιαίο δημόσιο φορέα, 100% στο Δημόσιο, όχι καπιταλιστικό, αλλά λαϊκή περιουσία.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Ψηφιακός δήμος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους μέσα από την ...ψηφιακή γνώση των δήμων, αναζήτησαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης, σε ημερίδα της ΚΕΔΚΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον «ψηφιακό δήμο».

Φυσικά και δεν αρνούμαστε τη χρήση της τεχνολογίας από τους δήμους - παρεμπιπτόντως τα σχετικά προγράμματα εκμάθησης των αιρετών θα κοστίσουν 7,3 εκατ. ευρώ - έχει όμως σημασία σε όφελος τίνος αυτή χρησιμοποιείται. Η διοικητική ικανότητα των δήμων, που διατυμπάνισαν οι ομιλητές, εξυπηρετεί περισσότερο το ρόλο του δήμου - επιχειρηματία, του δήμου που διαθέτει υποδομή πρόσφορη για συνεργασία με το κεφάλαιο, παρά τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από έργα που να καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες. Και η εμπειρία δείχνει πως από την ΚΕΔΚΕ (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) λείπει η βούληση να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση των δήμων με ένα υψηλό ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό και για τέτοια έργα. Αντίθετα, περισσεύει η... πάλη για φορολογική αποκέντρωση, για τη θεσμοθέτηση δηλαδή της δυνατότητας των δήμων να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν «είδε» τους πυρόπληκτους...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Καραμανλής, παρότι επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία, δεν επισκέφθηκε τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» τι έχουν απογίνει τα βαρύγδουπα προγράμματα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πυρόπληκτοι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και μετά δυσκολίας τα βγάζουν πέρα. Οπως κατέγραψε και η πρόσφατη αποστολή του «Ρ» στην περιοχή, οι κτηνοτρόφοι εξωθούνται να πουλήσουν τα κοπάδια τους κοψοχρονιά στους μεγαλέμπορους, λεφτά για την ανακαίνιση των καμένων σπιτιών δεν έχουν δοθεί κ.ο.κ. Ακριβώς επειδή ο Κ. Καραμανλής τα γνωρίζει άριστα όλα αυτά, προτίμησε να πάει στην Αρχαία Ολυμπία και να φύγει δίχως «να κοιτάξει γύρω του»... Αυταπατάται όμως αν πιστεύει ότι ξέφυγε από τα προβλήματα και την οργή των πυρόπληκτων...

«Κονσερβοκούτια» στη ΝΕΤ...

Ξέρετε ποιος φταίει για τη μοναδική περίπτωση δολοφόνου κατά συρροή, που εμφανίστηκε στα 74 χρόνια ύπαρξης της Σοβιετικής Ενωσης; Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ που έδειξε προχτές η ΝΕΤ σε επανάληψη (για να το εμπεδώσουμε), αν ο Στάλιν δεν είχε προκαλέσει λιμό με την πολιτική της κολεκτιβοποίησης, δε θα είχαν αναγκαστεί πολλοί αγρότες της Σοβιετικής Ενωσης να ...μαγειρέψουν και να φάνε συνανθρώπους τους! Κι αν αυτό δεν είχε συμβεί, τότε η γιαγιά και η μαμά τού μετέπειτα κατά συρροή δολοφόνου θα τον είχαν αναθρέψει διαφορετικά και δε θα γινόταν αυτός που έγινε! Ο Στάλιν, λοιπόν, ευθύνεται για ένα δολοφόνο της καπιταλιστικής Ουκρανίας κατά τη ΝΕΤ. Ευθυγραμμισμένη και η κρατική τηλεόραση στον αντικομμουνισμό. Οταν την ίδια ώρα πρόβαλλαν ως αιτία το πρόβλημα σεξουαλικής ανικανότητας που είχε το συγκεκριμένο άτομο, όπως γλαφυρά περιγράφηκε στο ίδιο ντοκιμαντέρ.

Ωρα είναι να μας πουν ότι και για τους δεκάδες ποινικούς κατά συρροήν δολοφόνους στις ΗΠΑ (οι πολιτικοί κατά συρροήν δολοφόνοι συνήθως είναι πρόεδροι) υπεύθυνος είναι ο Στάλιν. Κι ότι οι «εταιρείες δολοφόνων» δεν παράγονται από τη σαπίλα του καπιταλισμού, αλλά από την κολεκτιβοποίηση στην ΕΣΣΔ στη δεκαετία του 1930.

... αλλά και στον «Σκάι»

Ο κομμουνισμός έχει πεθάνει, λένε και ξαναλένε, αλλά δεν παύουν να χύνουν δηλητήριο για τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση και τον ηγέτη της, τον Λένιν. Στόχος τους είναι η δυσφήμιση της ελπίδας, η διασπορά σύγχυσης, η αποτύπωση στρεβλής εικόνας στο μυαλό των νέων που δεν έζησαν την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης, η διατήρηση μέσα στην κοινωνία όχι μόνο του εκλεπτυσμένου, αλλά και του χοντροκομμένου αντικομμουνισμού. Αυτού που μιλά για κανιβαλισμό λόγω πείνας στην ΕΣΣΔ. Αυτού που παρουσιάζει σαν ένα ποταπό, αλλά πανούργο άνθρωπο τον Λένιν, ο οποίος, αν και ξεκομμένος από τις μάζες, κατάφερε να ξεγελάσει τους πάντες και τα πάντα, ώστε τελικά να εγκαταστήσει μια δικτατορία του τρόμου ενάντια στο λαό.

Για να «τεκμηριώσουν» τα ψεύδη και τις εμπνεύσεις του βρώμικου μυαλού τους, επικαλούνται τις «μαρτυρίες» και τις ερμηνείες «ντοκουμέντων», που κάνουν απόγονοι του μενσεβίκου Μαρτόφ, του Λ. Τρότσκι και διάφοροι ...«ιστορικοί». Μελετημένη δουλειά, που δεν μπορεί να αποφύγει, όμως, τις χοντροκοπιές. Ετσι, τη μια στιγμή το αντικομμουνιστικό ντοκιμαντέρ, που παίχτηκε προχτές το βράδυ στο «Σκάι», πάσχιζε να «τεκμηριώσει» ότι η Οχτωβριανή Επανάσταση χρηματοδοτήθηκε από τον Κάιζερ της Γερμανίας (1917) και την άλλη μιλούσε για δηλωμένα από παλιά σχέδια του Λένιν και των μπολσεβίκων να ξεσπάσει επανάσταση στη Γερμανία, την οποία μάλιστα οι μπολσεβίκοι φέρονται να καθοδήγησαν (1918).

Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί αστοί χρηματοδότησαν το χειρότερο εχθρό τους, για να πάρει την εξουσία, ώστε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να τους ανατρέψει ένα χρόνο μετά! Φυσικά, την εξέγερση το 1918 στη Γερμανία την έκανε το ίδιο το γερμανικό προλεταριάτο, όπως και το ρωσικό το 1917 στη Ρωσία, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τέτοιο χοντροκομμένο αντικομμουνισμό.

Συνεχίστε, κύριοι, εσείς τη δουλειά σας και εμείς τη δική μας. Μόνο να κρατάτε ομπρέλα, γιατί ο ήλιος θα ανατείλει ξανά. Ο ιδανικός αυτόχειρας, ο καπιταλισμός, φροντίζει γι' αυτό. Και η λαϊκή δράση το ίδιο...

Το ... «άριστον ύδωρ»

Ημερίδα με θέμα «Αριστον μεν Υδωρ» (σ.σ.: ρήση του Πινδάρου), πραγματοποίησε η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Θήβας (ΔΕΥΑΘ). Και αυτό, φυσικά, δεν είναι πρόβλημα - άλλωστε, κρίνοντας από το πρόγραμμα, θα επρόκειτο για μια μάλλον ενδιαφέρουσα ημερίδα. Εγείρεται, όμως, ζήτημα από το γεγονός ότι ενώ το νερό που παρέχει η ΔΕΥΑΘ εμπεριέχει εξασθενές χρώμιο, εντούτοις έχει προχωρήσει σε μια πρωτοφανή προπαγάνδα για να ...πείσει τους κατοίκους της περιοχής ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μέχρι και ανακοινώσεις έβγαλε!

Στην πράξη λοιπόν - εκεί, δηλαδή, που κρίνεται ο καθένας - η ΔΕΥΑΘ, όχι μόνο επιχείρησε να πείσει ότι το νερό είναι καθαρό, αλλά, επιπλέον, επέβαλε και αυξήσεις στο μολυσμένο αυτό νερό κατά 18,32% στην ετήσια κατανάλωση για οικιακή χρήση και 51,24% για επαγγελματική χρήση! Καλές λοιπόν οι ημερίδες, αλλά ακόμη καλύτερες οι πράξεις, που αποδεικνύουν ότι το ύδωρ είναι όντως «Αριστον» για τους εργαζόμενους και όχι για τους βιομήχανους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστική παγίδα

Στην υπόθεση της ονομασίας του κράτους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η εξωτερική πολιτική και γενικά η στρατηγική, για τη θέση της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που ακολουθούν εναλλάξ οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο εγκλωβισμός του θέματος αυτού, όπως και των άλλων από τα λεγόμενα εθνικά θέματα, στα ιμπεριαλιστικά διαβούλια, όχι μόνο δεν οδηγεί σε λύση αλλά δίνει όπλα στην πάγια τακτική των ιμπεριαλιστών, αυτή του «διαίρει και βασίλευε» και σπρώχνει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στα αδιέξοδα και στους κινδύνους, που συνεπάγεται η πρόσδεσή της στο νεοταξικό άρμα.

Το όλο ζήτημα με την ΠΓΔΜ δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής συσσωρεύονται αργά και σταθερά, εντείνοντας τα αδιέξοδα και αυξάνοντας τους κινδύνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, με την έναρξη το 1991 της δρομολόγησης των διαδικασιών για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τοποθετήθηκε από θέσεις αρχής στο θέμα. Ανέδειξε από το 1992 την ουσία του προβλήματος που είναι η ιμπεριαλιστική επέμβαση και έβαλε το ζήτημα της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από το νεοσύστατο τότε γειτονικό κράτος στη σωστή του βάση, που είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός μακριά από οποιεσδήποτε αλυτρωτικές τάσεις, για το σεβασμό των συνόρων κλπ. Το ΚΚΕ διαχωρίστηκε ξεκάθαρα τόσο από την ασκούμενη εκ μέρους της τότε κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη πολιτική, όσο και από τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που τροφοδότησαν με τις απόψεις τους και την καιροσκοπική πολιτική τους τις εθνικιστικές εξάρσεις και την πατριδοκαπηλία των συλλαλητηρίων.

Και οι δύο εταίροι του δικομματισμού, επιλέγοντας ως βαλκανική εξωτερική πολιτική την ευρωατλαντική δράση, καλλιέργησαν το έδαφος για την ανάπτυξη του εθνικισμού και άνοιξαν διάπλατα πόρτες στους ιμπεριαλιστές, να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους, υπηρετώντας τις στοχεύσεις της ντόπιας πλουτοκρατίας για πιο ενεργό συμμετοχή στη λεηλασία χωρών και λαών. Ετσι, η εμμονή στη «μάχη» της «ονοματολογίας» και οι καρποί αυτής της τακτικής εισπράττονται σήμερα καθώς το όλο θέμα παραμένει στο προσκήνιο και αποτελεί εργαλείο για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.

Ο πραγματικός κίνδυνος τόσο για την Ελλάδα και το λαό της όσο και για τις γειτονικές χώρες και τους λαούς τους, είναι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών, από τους οποίους όχι μόνο δεν μπορούν να προσδοκούν αλλά καλούνται ήδη σε πολλές περιοχές του κόσμου να πληρώνουν με το αίμα τους. Η όποια λύση - πολύ περισσότερο όταν αυτή είναι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επιδιώξεις, των Αμερικανών και ευρωενωσιακών συμμάχων της κυρίαρχης τάξης - στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε το θετικό για τους λαούς. Το ζητούμενο είναι η απόκρουση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και η απεμπλοκή της Ελλάδας από τους νεοταξικούς σχεδιασμούς από όπου προέρχονται και πραγματικοί κίνδυνοι και απειλές για το λαό μας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ