Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν ετεροκαθορίζεται

Σκληρή απάντηση των κομμουνιστών βουλευτών στον Γ. Παπανδρέου

Σκληρή απάντηση έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, από τους βουλευτές του ΚΚΕ, στην κριτική που άσκησε στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στον εκλογικό νόμο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε το ΚΚΕ, λέγοντας ότι επιδίδεται «σε μια εύκολη λαϊκιστική ισοπέδωση των πάντων: "Ολοι ίδιοι είναι"», προσθέτοντας ότι «ιστορικά, αυτός ο λαϊκισμός ποτέ δεν ωφέλησε την αριστερά. Ωφέλησε την ακροδεξιά και τον ολοκληρωτισμό, τις ολοκληρωτικές αντιλήψεις».

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δε λαϊκίζει και δεν έχει λαϊκίσει ποτέ», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής «πολιτικά και ιδεολογικά αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα, και τους ανθρώπους, και τις καταστάσεις. Δεν αρκούμαστε στην κριτική μας γενικά και αόριστα να αναφερόμαστε απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα και στα άλλα κόμματα. Ασφαλώς την πρώτη θέση ευθύνης έχει η κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει μια αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική. Ωστόσο, όλοι έχουν τις δικές τους ευθύνες. Η διαφθορά, η σήψη, η μίζα, η αρπαχτή δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Είναι διαχρονικό, είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό. Και βεβαίως τα κόμματα του δικομματισμού το ευλόγησαν όχι λίγες φορές».

Σχολιάζοντας την αναφορά του Γ. Παπανδρέου, περί του ότι η στάση του ΚΚΕ ενίσχυσε τον ολοκληρωτισμό είπε ότι «έφθασε να μας καταλογίσει ευθύνες για το πραξικόπημα της 21ης του Απρίλη του 1967. Εκτός και αν δεν κατάλαβε τι έλεγε. Με την ευκαιρία αυτή, να υπενθυμίσουμε ότι ο διμέτωπος αγώνας του Γεωργίου Παπανδρέου, πρωθυπουργού στη δεκαετία του '60, από το Νοέμβρη του '63 και το '64, ο αντικομμουνισμός του Γεωργίου Παπανδρέου έβαλε ουσιαστικά ένα λιθαράκι σ' αυτήν ακριβώς την εξέλιξη. Ας μην αντιστρέφουμε την πραγματικότητα. Θέλουμε να τονίσουμε, γι' άλλη μια φορά, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν ετεροκαθορίζεται. Διαμορφώνει την πολιτική, τις θέσεις, την πρόταση και τη δράση του με βάση τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Αντιμάχεται τα συμφέροντα, τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου. Και αυτό πρέπει να είναι καθαρό σε όλους. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κάποιος να θεωρεί ότι το ΚΚΕ είναι μια εύκολη υπόθεση».

«Κατηγορείτε το ΚΚΕ για στροφή της πολιτικής προς την άκρα δεξιά, εάν δε δεχτεί να μπει στο μπλέντερ των φίλων του ΠΑΣΟΚ», τόνισε στη δική της παρέμβαση η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, προσθέτοντας ότι «σε μπλέντερ φίλων για να αποδειχθεί η αριστεροσύνη κρινόμενη εκ του αποτελέσματος και να πάμε όλοι μαζί σε ένα μπλέντερ για να μοιραστούμε προγραμματικά κομματάκια της εξουσίας, αυτά τα αστεία στο Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μπορεί κανένας να τα πει. Δεν μπορεί! Δεν το διανοείται κανείς που ξέρει σε αυτό τον τόπο στοιχειωδώς ότι δεν μπορούν να έρχονται εδώ, να έχουν απαντήσει τα κόμματα με την παρουσία τους, με τις θέσεις τους, με την ψηφοφορία τους για τη συνταγματική αναθεώρηση και να κάνουν τη συνταγματική αναθεώρηση ad hoc με επικοινωνιακές "-άδες" πάσης φύσεως που τρέχουν αυτόν τον καιρό, χωρίς να εξετάζεται η πολιτική ουσία του προβλήματος της διαφθοράς, που ξεκινάει από τις πελατειακές σχέσεις, που με τη μορφή εταιρείας της οργάνωσης των κομμάτων αποτάσσουν μετά βδελυγμίας την απλή αναλογική και την κάνουν ενισχυμένη, για να μοιράζονται τις μετοχές και το παιχνίδι με σημαδεμένη την τράπουλα. Δεν μπορεί να έρχονται εδώ και να κατηγορούν το Κομμουνιστικό Κόμμα για ακροδεξιό ολοκληρωτικό αποτέλεσμα».

Χτες, ο βουλευτής του Κόμματος Αχιλλέας Καταρτζής σχολιάζοντας τη συζήτηση, που έχει προκαλέσει η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για επανέναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης, τόνισε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εστιάζουν την προσοχή τους στο διαδικαστικό μέρος του θέματος, ενώ «κινούνται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση για να διευκολύνουν την προώθηση των επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου» και με τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση. Επισήμανε, επίσης, ότι η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση «έχει να κάνει με τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς του για την εδραίωση του συστήματος» και την «αναμόρφωση του σκηνικού σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση».

Χτες, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το νομοσχέδιο να υπερψηφίζεται μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Ο βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το νομοθέτημα παρότι διαφωνεί με το περιεχόμενο, εξαιτίας της εξαίρεσης του συνασπισμού κομμάτων από το «μπόνους» των 50 εδρών, ζητώντας το σύστημα να γίνει «σταδιακά αναλογικότερο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ