Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κινητικότητα ενόψει του συνέδριου
  • Ηγετική εμφάνιση της Ντ. Μπακογιάννη
  • Κλίμα σύγκρουσης στην ΟΝΝΕΔ
  • Επιμένουν οι φήμες για κίνηση Αβραμόπουλου

Εντονη κινητικότητα σημειώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ ενόψει του τακτικού συνεδρίου, ενώ οι πρώτες αναταράξεις και κόντρες γίνονται πλέον ορατές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο η ηγετική «επανεμφάνιση» χτες της Ντ. Μπακογιάννη, όσο και το κλίμα διάλυσης που επικρατεί στην ΟΝΝΕΔ. Ταυτόχρονα, ο Δ. Αβραμόπουλος ενισχύει τη φημολογία για επικείμενη κίνησή του, την οποία όμως διαρκώς αναβάλλει.

Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή της, που δημοσιεύτηκε στην καινούρια «πύλη» του Σ. Κόκκαλη στο Ιντερνετ, η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίζεται να ανησυχεί γενικότερα για το πολιτικό σύστημα, επαναφέρει την πρότασή της για εκλογή προέδρου της ΝΔ κάθε δύο χρόνια, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι η ΝΔ έχει αρχηγό και προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει συνολική πρόταση στο συνέδριο του κόμματός της. Συγκεκριμένα, η Ντ. Μπακογιάννη διαπιστώνει ότι «και τα τέσσερα κόμματα που υπάρχουν σήμερα στη Βουλή περνούν κρίση, γιατί δυσκολεύονται να αντιληφθούν το μέγεθος των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία». Αυτό που χρειάζεται, συνέχισε, είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος και ταυτόχρονα η απόφαση να δημιουργήσεις μια καινούρια δομή, μια καινούρια οργάνωση η οποία θα έχει διαφορετικές λειτουργίες, με πολύ περισσότερη δημοκρατία». Στο ίδιο μήκος κύματος επέμεινε ότι «είναι μείζον θέμα για το ίδιο το πολιτικό σύστημα να συνειδητοποιήσει ότι δίνει την εντύπωση του γερασμένου, του ξεπερασμένου». Αναφερόμενη στα της ΝΔ ανέφερε ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα έχουν απογοητεύσει όχι μόνο τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά κι εκείνους που την ύστατη στιγμή ψήφισαν τον Κ. Σημίτη και εκτίμησε ότι «είναι ώρα να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστική και εντατική αντιπολίτευση». Οσον αφορά το συνέδριο τόνισε ότι το ζητούμενο είναι «η αποτελεσματική δομή που πρέπει να αποκτήσει το κόμμα και η αλλαγή νοοτροπίας». Ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι θα επαναφέρει την πρόταση, η οποία είχε κατατεθεί το 1996, για διετή θητεία του προέδρου του κόμματος λέγοντας ότι «η θητεία για δύο χρόνια είναι κάτι που έχει γίνει πλέον κοινή συνείδηση σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα του κόσμου». Στην ερώτηση αν το συνέδριο πρέπει να εκλέξει αρχηγό απάντησε «η ΝΔ έχει αρχηγό», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μάλλον δε θα θέσει θέμα ηγεσίας σε αυτό το συνέδριο χαρακτηρίζοντας σχετική ερώτηση ως υποθετική, αλλά... μετά από δύο χρόνια. Ταυτόχρονα ζήτησε την άψογη τήρηση του καταστατικού για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Για την αντικατάσταση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου σχολίασε ότι «πολύ ασχοληθήκαμε με το φορέα του μηνύματος, είναι ώρα να επικεντρωθούμε στο μήνυμα», ενώ εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα επιστρέψει στη ΝΔ ο Α. Σαμαράς. Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο επισήμανε ότι «τα κόμματα φτιάχνονται όταν υπάρχει κενό» και πρόσθεσε με νόημα ότι «γι' αυτό είναι πολύ μεγάλη η δική μας ευθύνη για το αν θα υπάρξει ή δε θα υπάρξει κενό».

Η Ντ. Μπακογιάννη απέφυγε να μιλήσει -ούτε ρωτήθηκε- για το θέμα της διαπλοκής και περιορίστηκε σε γενικές αναφορές για την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Ωστόσο, το θέμα της διαπλοκής έχει προκαλέσει έντονες, αλλά προς το παρόν «σιωπηλές» αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά βουλευτές δυσανασχετούν για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει στοιχίσει το κόμμα πίσω από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα εναντίον... του Σ. Κόκκαλη.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ θεωρείται η προχθεσινή αποχώρηση περίπου σαράντα μελών της ΟΝΝΕΔ από σύσκεψη της ΚΕ της οργάνωσης. Η αποχώρηση συνοδεύτηκε από καταγγελίες προς τον πρόεδρο της ΝΔ «για πρακτικές που δε βγάζουν την οργάνωση από το αδιέξοδο», καθώς και κατά του Αρ. Σπηλιωτόπουλου γιατί θέλει με παρασκηνιακές διαδικασίες να ελέγξει τη νεολαία ενόψει του συνεδρίου.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με ένταση οι διαρροές για την «κίνηση» του Δ. Αβραμόπουλου προς την «κεντρική πολιτική σκηνή». Η κίνηση, που περιλαμβάνει το άνοιγμα πολιτικού γραφείου και θα συνοδευτεί με συγκεκριμένη πολιτική δήλωση, μεταφέρεται τώρα για τον επόμενο μήνα, ενώ μέχρι τότε θα ενταθούν τα δημοσιεύματα που θα προετοιμάζουν το κλίμα. Στη ΝΔ εμφανίζονται να μην ανησυχούν, αλλά προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκηνικό οξείας πόλωσης στη μάχη της διαδοχής(2009-11-11 00:00:00.0)
Μάχη διαδοχής κάτω από τα «λάβαρα» της ίδιας πολιτικής(2009-10-21 00:00:00.0)
Εκλιπαρεί την «εμπιστοσύνη» της πλουτοκρατίας(2001-03-13 00:00:00.0)
Παιχνίδι με τον Δ. Αβραμόπουλο(2001-02-06 00:00:00.0)
«Κινούμενη άμμος» το εσωκομματικό τοπίο(2000-12-21 00:00:00.0)
Ρευστότητα και «κόντρες κορυφής»(2000-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ