Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
Αλλοίωσαν το μήνυμα της θυσίας των 149 θυμάτων
  • Εκδήλωση στη μνήμη τους οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο από τον δήμο Χορτιάτη
  • Αγγελος Τζέκης: Προσπάθεια να αμβλυνθεί το αντιδημοκρατικό φρόνημα του ελληνικού λαού

Τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, που πριν 56 χρόνια, στις 2 Σεπτέμβρη 1944, πέρασε από τη φωτιά και το σίδηρο την κοινότητα Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, τίμησε το Σάββατο το πρωί ο Δήμος Χορτιάτη με μια εκδήλωση όμως, το περιεχόμενο της οποίας, ακολουθώντας τα καθιερωμένα των τελευταίων χρόνων, αλλοιώνει το μήνυμα της θυσίας των 149 θυμάτων, απομακρύνει από τα πραγματικά αίτια του ολοκαυτώματος και αποφεύγει να καταδικάσει τους πραγματικούς υπεύθυνους, το φασισμό και την ιμπεριαλιστική πολιτική κατάκτησης και υποδούλωσης των λαών.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε αρχιερατικό μνημόσυνο στην εκκλησία Αγ. Γεωργίου Χορτιάτη από τον Αρχιεπίσκοπο Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως, κ.κ. Διονύσιο, Τρισάγιο στο χώρο του μνημείου των θυμάτων, ομιλία από το δήμαρχο Χορτιάτη, Θεόδωρο Χριστοδούλου, προσκλητήριο των νεκρών, κατάθεση στεφανιών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στην ταβέρνα «Κήπος». Στην όλη διαδικασία πήραν μέρος αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ με τα τιμημένα λάβαρα της αντίστασης του λαού ενάντια στους φασίστες κατακτητές.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος απέφυγε επιμελώς να κατονομάσει το ναζισμό σαν υπεύθυνο του ολοκαυτώματος. Σ' όλη την ομιλία δεν ακούστηκε ούτε μια φορά η λέξη φασισμός ή ναζί, ίσως από διάθεση να μη θιγεί ο Γερμανός πρόξενος, που ας σημειωθεί παραβρέθηκε για πρώτη φορά φέτος και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων. Δεν αναφέρθηκε, επίσης, στην ομιλία ούτε λέξη για την αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στους κατακτητές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι, από μέρους της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Αγγελος Τζέκης. Στεφάνια κατέθεσαν ακόμα από μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, από μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής κ. Α. Ρεγούζας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γερανίδης, η βουλευτής του ΣΥΝ Α. Ξυροτύρη, από μέρους του Νομάρχη ο αντινομάρχης, Κουγιάμης, από μέρους του ΥΜΑΘ ο κ. Καμενίδης, ο δήμαρχος Χορτιάτη, Θ. Χριστοδούλου, οι δήμαρχοι άλλων πόλεων - θυμάτων ολοκαυτώματος, ο πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και αντιπρόσωποι πλήθους άλλων οργανώσεων.

Δήλωση του Αγγελου Τζέκη

Αμέσως μετά τη λήξη της εκδήλωσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης δήλωσε στο «Ρ». «Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι χρόνο με το χρόνο αλλοιώνεται συστηματικά ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της τιμητικής αυτής εκδήλωσης για τα θύματα της φασιστικής κτηνωδίας. Γίνεται μια ουδέτερη αναφορά στα γεγονότα της σφαγής του Χορτιάτη, χωρίς να προσδιορίζεται αν τα «κτήνη» και οι «εγκληματίες» ήταν φασιστικά στρατεύματα, εκφραστές μιας συγκεκριμένης αντιδραστικής, ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Δεν αναφέρεται τίποτα για την αντιστασιακή δράση του ελληνικού λαού και επίσης αποκρύπτεται το γεγονός ότι και σήμερα ο ιμπεριαλισμός διαπράττει παρόμοια εγκλήματα σε βάρος των λαών της Βαλκανικής, όπως η εγκληματική επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Το περιεχόμενο που δίνεται στην εκδήλωση σηματοδοτεί μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το αντιφασιστικό φρόνημα του λαού και να παρεμποδιστεί η συμμετοχή του στο σημερινό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την αποφυγή ολοκαυτωμάτων και στο μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ