Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
Συνεχίζεται με άσφαιρα πυρά

Το σίριαλ «διαπλοκή» συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο κανείς από τους όψιμους «πολέμιούς» της να μιλά επί της ταμπακέρας και να καταδεικνύει τις αιτίες της. Η κατάληξη της υπόθεσης παραμένει απρόβλεπτη, ωστόσο η δυσοσμία που αποπνέει προκαλεί «ζαλάδες» σε όσους, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, σχετίζονται με διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Η συζήτηση περί «διαπλοκής» προκαλεί παρενέργειες, αν και περιορισμένων διαστάσεων ακόμα, και στο εσωτερικό των κομμάτων. Ετσι μετά τον Ε. Βενιζέλο που μίλησε για «όψιμους και εξωκοινοβουλευτικούς» επικριτές «καρφώνοντας» δύο άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χτες και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακ. Τσοχατζόπουλος διέψευσε τον πρωθυπουργό και τις δηλώσεις που έκανε από τη Θεσσαλονίκη πως η κυβέρνησή του έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της διαφάνειας. Ο υπουργός δήλωσε στο «Φλας» πως ήρθε η ώρα ή να θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας, εννοώντας προφανώς πως μέχρι σήμερα αυτοί είναι ανύπαρκτοι.

Στο μεταξύ κύκλοι του Μαξίμου απεργάζονται τρόπους, ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, που προκαλεί η συζήτηση περί διαπλοκής, να εμφανίσουν την κυβέρνηση σαν «άσπιλη και αμόλυντη» και να ακυρωθούν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν κάποιοι. Στα πλαίσια αυτά φέρονται διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν και το «βαρύ πυροβολικό», να διοχετεύσουν δηλαδή πληροφορίες για τις σχέσεις όσων οψίμως ανακάλυψαν και καταγγέλλουν τη διαπλοκή, με μερίδα διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Δεν αποκλείεται, μεταξύ αυτών, να βρίσκεται και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, που ανέλαβε «πρωτοβουλία για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο», στα πλαίσια της οποίας συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλο, ενώ σήμερα συναντάται με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη, με το ΔΣ του ΕΣΡ και με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα. Αύριο Τετάρτη, ο κύκλος αυτών των συναντήσεων κλείνει με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και τους Στ. Μάνο και Αντ. Σαμαρά.

Το πρόβλημα κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις που έκανε μετά τις χτεσινές συναντήσεις, έγκειται στο ότι «οι υφιστάμενες διαδικασίες ανταγωνισμού και ρυθμίσεις στον τομέα της διαμόρφωσης με συμπράξεις ολιγοπωλίων ή μονοπωλίων δεν είναι επαρκείς και δεν είναι αποτελεσματικές»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, γενικά και αόριστα ζήτησε να παρθούν μέτρα για τη θωράκιση της δημοκρατίας, όπως δημιουργία και ενίσχυση των αναγκαίων θεσμών και των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών.

«Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης παραμένουν σε μια στείρα κριτική, την οποία δεν τεκμηριώνουν», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ν. Κωνσταντόπουλου, τις οποίες χαρακτήρισε «κινήσεις εντυπωσιοθηρίας, που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αντικυβερνητικού μετώπου».

Συμπλήρωσε δε πως «σφάλλουν αυτοί οι οποίοι επιδίδονται σε μια τέτοια πολιτική δραστηριότητα, όχι μόνο αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον, αφού δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται, τελικώς, βλάπτουν τα δικά τους κομματικά συμφέροντα».

Ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα για μια ακόμα φορά ότι «το πλαίσιο που έχουμε εγκαθιδρύσει είναι πλήρες, είναι επαρκές, είναι αυστηρό και προωθημένο»!

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε πως «ο δημόσιος βίος δηλητηριάζεται από τη δράση των διαπλεκόμενων συμφερόντων», ενώ δεν παρέλειψε εμμέσως πλην σαφώς να εμφανίσει τον ΣΥΝ περίπου ως... οσιομάρτυρα, που αψηφά τις απειλές που δέχεται και παρά το όποιο κόστος θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του «είτε αρέσει στην κυβέρνηση είτε όχι, είτε αρέσει σε ισχυρούς οικονομικούς κύκλους είτε όχι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ