Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Κινούμενη άμμος» το εσωκομματικό τοπίο

Ευθύνες στον Κ. Καραμανλή για την τελευταία εσωκομματική κρίση αποδίδουν μια σειρά βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ασκώντας ταυτόχρονα πιέσεις για να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα βγει το κόμμα από αυτήν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει να προσανατολίζεται σε «διπλό μέτωπο» κατά της Ντ. Μπακογιάννη και του Δ. Αβραμόπουλου, τους οποίους κύκλοι της Ρηγίλλης κατατάσσουν στους «υπονομευτές» της ενότητας του κόμματος και της πορείας προς την εξουσία.

Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών του κόμματος χαρακτηρίζεται από έντονη ανησυχία για το «πού πάμε», ενώ κάποιοι δεν κρύβουν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η κρίση, τότε το κόμμα «οδηγείται στην περιθωριοποίηση». Ορισμένοι βουλευτές χαρακτήριζαν ατυχείς τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ στο γεύμα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, γιατί, όπως εξηγούσαν, αντί να βγει υπεράνω και να προχωρήσει μπροστά, ενεπλάκη στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και υποδαύλισε την ένταση και τη διαίρεση στο κόμμα. Ταυτόχρονα, αρκετοί του «ρίχνουν το μπαλάκι» και ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες ενόψει και του συνεδρίου τόσο στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του κόμματος όσο και της ενότητας της κεντροδεξιάς. Στο πλαίσιο αυτό βουλευτές που πρόσκεινται στον Κ. Καραμανλή έχουν διαμηνύσει ότι πρέπει να κάνει αποδεκτή την πρόταση που έχουν υποστηρίξει η Ντ. Μπακογιάννη και ο Μιχ. Λιάπης, για την εκλογή πολιτικού συμβουλίου, κάτι σαν Εκτελεστικό Γραφείο. Το βαρύ κλίμα που υπάρχει μεταξύ των βουλευτών εκφράστηκε και στο χτεσινοβραδινό γεύμα με τη συμμετοχή περίπου 30 βουλευτών στο σπίτι της Ελσας Παπαδημητρίου. Το μήνυμα του δείπνου, σύμφωνα με ορισμένους συνδαιτυμόνες, είναι ότι «ανησυχούμε και κάτι πρέπει να γίνει. Αν δεν το κάνει ο Κ. Καραμανλής, θα το κάνουμε εμείς».

Η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδεινώνεται και από τη στάση του φιλικού της Τύπου, ο οποίος εμφανίζεται τουλάχιστον διχασμένος. Ενδεικτικά, ο Γ. Κύρτσος σε χτεσινό σχόλιό του στον «Ελεύθερο Τύπο», αναφερόμενος στη διαμάχη μεταξύ Αβραμόπουλου - ΝΔ - Μπακογιάννη, σημειώνει ότι «η εφημερίδα μας επιμένει στη δημοκρατική και δημιουργική σύνθεση στο εσωτερικό της ΝΔ και σε μια πολιτισμένη αντιπαλότητα μεταξύ της ΝΔ και του υπό δημιουργία κόμματος Αβραμόπουλου. Διαφορετικά ο μεγάλος κερδισμένος από αυτή την υπόθεση θα είναι το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη». Διαμετρικά αντίθετη είναι η στάση της «Χώρας» του Γ. Τράγκα, η οποία κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ντόρα ουρά του Αβραμόπουλου» γράφει: «Διάλεξε την ώρα η Ντ. Μπακογιάννη για να προχωρήσει σε ένα ακόμη γύρο δηλητηριώδους κριτικής και "εμπορίου διαφωνίας" κατά της ηγεσίας της ΝΔ σε κανάλια της διαπλοκής που προβάλλουν τον κ. Αβραμόπουλο και το ανύπαρκτο μέχρι στιγμής κόμμα του. Κορυφαία στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι η Ντόρα "αβαντάρει" τον Αβραμόπουλο και κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την ηγεσία του κόμματος...».

Η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ετοιμάζει ένα γύρο περιοδειών σε ολόκληρη τη χώρα, μιλώντας προχτές το βράδυ στο κανάλι «Αλτερ» απέκρουσε τα περί «εμπορίου διαφωνίας», λέγοντας ότι «εγώ μιλώ πολιτικά και κανείς δεν πιστεύει ότι έχω κάνει εμπόριο διαφωνιών». Επέμεινε στα περί ιδιοκτησιακής αντίληψης, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Παυλόπουλος εκφράζει την ιδιοκτησιακή αντίληψη, ενώ την παραταξιακή την εκφράζω εγώ», ενώ αναφερόμενη στην τακτική της μπροστά στο συνέδριο, είπε με νόημα: «Εχω σκοπό να κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω. Εχω βαρεθεί να βλέπω τη ΝΔ στην αντιπολίτευση. Από τότε που θα κάνουμε αυτό που προτείνω, θα γίνουμε κυβέρνηση». Αναφερόμενη στον Δ. Αβραμόπουλο επανέλαβε, κόντρα στην αντίθετη στάση του Κ. Καραμανλή, ότι «υπάρχει και σήμερα χώρος για την επιστροφή του, πρέπει όμως πρώτα να πάρουμε εμείς τις αποφάσεις μας». Εκτίμησε ότι όποιο ποσοστό και να πάρει θα δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ και γι' αυτό «δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς, πρέπει η ΝΔ να καλύψει το χώρο, που σημαίνει ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε».

Στο μεταξύ ο Δ. Αβραμόπουλος φροντίζει να μην εμπλέκεται στα εσωκομματικά της ΝΔ για τα οποία όταν κλήθηκε χτες να τα σχολιάσει απάντησε: «Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο, εμείς κάνουμε πολιτική»! Η Ρηγίλλης αντέδρασε με το σχόλιο «περιμένουμε να δούμε αυτή την πολιτική». Πάντως, η Ρηγίλλης διαρρέει ότι ετοιμάζει μια «έκπληξη» στο δήμαρχο κατά την αυριανή συζήτηση του προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ