Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΔΡΥΣ - Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ
Βάφτισαν ... κοινωνικά τα αντιλαϊκά μέτρα

Παρέμβαση χτες των δυο υπουργών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Σε μια επιχείρηση αναγωγής μιας πολιτικής, που καταδικάστηκε από το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους ως αντιλαϊκή, σε «κοινωνική», επιδόθηκαν χθες, τόσο ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς. Μάλιστα, ο πρώτος ανακοίνωσε εκ νέου τη νομοθετική ρύθμιση για το ασφαλιστικό στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου.

Μετά τον Ιανουάριο του 2001, προσδιόρισε χρονικά χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν «δε θα αφορούν εργαζομένους που συμπληρώνουν ή θα έχουν συμπληρώσει μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου τις προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση όπως προβλέπεται σήμερα», προσθέτοντας πως θα παρέχεται η δυνατότητα σε αυτούς τους ασφαλισμένους να κάνουν χρήση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων όπως αυτά ισχύουν.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να παρουσιάσει το «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης, κάνοντας αναφορές στο επίδομα «κοινωνικής αλληλεγγύης» και την αύξηση στις 152.000 δραχμές της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ μαζί με το ΕΚΑΣ. Παράλληλα, έδωσε το στίγμα της προώθησης των λεγόμενων «νέων μορφών απασχόλησης», σημειώνοντας για τις θέσεις εργασίας ότι «θέλουμε αυτές να είναι όσο γίνεται πλήρους απασχόλησης. Δε θεωρούμε, ωστόσο, ότι άλλες σύγχρονες μορφές εργασίας είναι επιλογές δεύτερης κατηγορίας εφ' όσον εξασφαλίζουν σιγουριά, ποιότητα και δίκαιη αμοιβή». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να προσθέσει και μια «σοσιαλιστική» κορόνα, λέγοντας πως «η κοινωνική πολιτική αποτέλεσε το πεδίο, στο οποίο δοκιμάστηκε με επιτυχία ο προοδευτικός και σοσιαλιστικός χαρακτήρας της πολιτικής που ασκήθηκε όλα αυτά τα χρόνια».

Ως «θετική πλευρά του προϋπολογισμού», επιχείρησε να παρουσιάσει την εισοδηματική πολιτική για το 2001 ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, τονίζοντας πως «η εισοδηματική πολιτική για το 2001 προβλέπει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα υπερβαίνουν τον πληθωρισμό και θα φτάσουν το 3,5% και 4,5%, αντίστοιχα. Παράλληλα, σημαντική αύξηση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων θα προέλθει από την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την αύξηση των αφορολόγητων ορίων και την αύξηση των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά». Παράλληλα, έκανε λόγο για «υψηλή προτεραιότητα» στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ