Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΕΜΕΡ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ολο και πιο έντονη η πάλη ανάμεσα στην εργατική τάξη και στο κεφάλαιο

Από το κόμμα ΕΜΕΡ της Τουρκίας δόθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Χαιρετίζω με ενθουσιασμό το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ και την ελληνική εργατική τάξη, στο όνομα του Γενικού Εκτελεστικού Γραφείου του Κόμματός μου και της τουρκικής εργατικής τάξης.

Οι εμπειρίες που θα μεταφέρει το συνέδριό σας και οι αποφάσεις που θα πάρει είναι εξίσου σημαντικές όχι μόνο για τους εργαζόμενους της Ελλάδας, αλλά για τους εργαζόμενους της Τουρκίας, αλλά και την εργατική τάξη ανά τον κόσμο, λόγω του χρόνου που διεξάγεται. Πιστεύουμε ότι το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα συμβάλει στην πρόοδο του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το παγκόσμιο εργατικό κίνημα, οι καταπιεσμένοι λαοί και η ανθρωπότητα περνούν δύσκολους καιρούς. Ο διεθνής ιμπεριαλισμός έχει αρχίσει μια ωμή επίθεση στις ιστορικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, με την ενθάρρυνση που έχει πάρει από τη διαδικασία της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στη Σοβιετική Ενωση ξεκινώντας από τα μέσα του '50, λόγω της προδοσίας, της ξένης παρέμβασης και της υποχώρησης του εργατικού κινήματος. Αυτό το κύμα επίθεσης συνεχίζεται με στόχο να πάρει πίσω όλες τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης κάτω απ' το όνομα της Νέας Τάξης Πραγμάτων και της πολιτικής της παγκοσμιοποίησης και συνεχίζεται με τον ανάλογο ιδεολογικό βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με τους αστούς προπαγανδιστές ζούμε απλά σ' ένα μεταβιομηχανικό κοινωνικό σύστημα, παρ' όλα αυτά δεν είναι η εργατική δύναμη που παράγει την αξία. Μόνο η γνώση και η τεχνολογία παράγουν αξία. Αντιμετωπίζουν την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους σαν παράσιτα που μόνο καταναλώνουν και δεν παράγουν. Τα μεταμοντέρνα προϊόντα που προωθούνται τελευταία στο όνομα της τέχνης και της λογοτεχνίας προωθούν τον εκφυλισμό και την αποξένωση στα πιο υψηλά επίπεδα. Παρεμπιπτόντως, στοχεύουν να καταστρέψουν το ιδεώδες του σοσιαλισμού και τα μελλοντικά σχέδια των εργαζομένων. Αρνούνται όλες τις κατακτήσεις και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Ενώ η οικοδόμηση του σοσιαλισμού που υλοποιήθηκε στο πρώτο μισό του αιώνα θεωρείται μια «παρέκκλιση στη σπουδαία πορεία της ανθρωπότητας, ο καπιταλισμός ευλογείται ως το αιώνιο σύστημα. Λέγεται ότι ο καπιταλισμός έχει λύσει τις αντιθέσεις του, ότι θα ολοκληρωθεί και η ανθρωπότητα θα φτάσει σε μια ειρηνική κοινωνική ευημερία στο καπιταλιστικό σύστημα. Αλλά: "Ο ήλιος δεν μπορεί να κρυφτεί".

Μάλιστα, το άσχημο πρόσωπο των υποστηρικτών της Νέας Τάξης Πραγμάτων αποκαλύφθηκε πριν στεγνώσει το μελάνι από τα γραφτά τους, για τις ευλογίες του καπιταλισμού. Είναι φανερό ότι ο καπιταλισμός ήταν πάντα καπιταλισμός. Απέχει πολύ το «τέλος των πολέμων» από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ζήσαμε στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο και στα Βαλκάνια. Ετσι σημαδεύει το σημερινό κόσμο η ιμπεριαλιστική επίθεση, οι διαμάχες και οι διαξιφισμοί και όχι «η διεθνής ειρήνη και ευημερία», όπως τη χαρακτηρίζουν.

Η παγκόσμια υπερδύναμη, οι ΗΠΑ, προσπαθεί να επεκτείνει τις περιοχές που ηγεμονεύει και να αναδιαμορφώσει τον κόσμο σ' αυτή τη βάση. Για να πετύχει αυτό το σκοπό δε διστάζει να δημιουργήσει προβλήματα και να προκαλέσει πολέμους στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και την Αφρική, διεξάγοντας «επιχειρήσεις» στο Ιράκ και τη Σερβία, με το να χρησιμοποιεί για τις υπηρεσίες της οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Από την άλλη μεριά, αυξάνεται καθημερινά η αντίδραση των λαών ενάντια στην επιθετική πολιτική των ιμπεριαλιστών, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ενώ παράλληλα οι συγκρούσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών οξύνονται. Ο ιμπεριαλισμός κάνει αργά βήματα σ' ένα νέο στάδιο γενικής ύφεσης.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η σύγκρουση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργατική τάξη, ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και τις εξαρτημένες χώρες και τους καταπιεσμένους λαούς γίνεται όλο και πιο έντονη μέρα με τη μέρα. Η εργατική τάξη και οι καταπιεσμένοι λαοί αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική επίθεση και στις βίαιες πρακτικές του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το εύρος και τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων κατευθύνονται ενάντια στις εργατικές τάξεις τόσο των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών όσο και των εξαρτημένων χωρών, οι οποίες πρέπει να παλέψουν με τα ίδια αιτήματα. Σε πολλά μέρη του κόσμου εκπρόσωποι του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος προσπαθούν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για κοινή πάλη στις συνδιασκέψεις και τις συναντήσεις που έχουν οργανώσει. Τέτοιες δραστηριότητες ενισχύουν την αλληλεγγύη και την αδερφοσύνη μεταξύ της εργατικής τάξης και των λαών.

Ως επαναστάτες της Τουρκίας, πιστεύουμε ότι βασικό καθήκον των επαναστατικών κομμάτων σήμερα είναι να ενώσουν τους εργάτες και τους εργαζόμενους ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις. Ολοι μας ξέρουμε ότι αποτελούμε μια οργανωμένη δύναμη μέσα στην εργατική τάξη της χώρας μας.

Είναι βέβαιο ότι η πάλη ανάμεσα στην εργατική τάξη και το κεφάλαιο θα είναι σκληρή το επόμενο διάστημα και στο νέο αιώνα. Οι κατακτήσεις του προλεταριάτου και των καταπιεσμένων λαών αυτή την περίοδο θα ενισχύσουν, θα προωθήσουν με θάρρος και αποφασιστικότητα τις κατακτήσεις του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Αυτό σημαίνει πολλά για το ρόλο που θα παίξουν τα επαναστατικά κόμματα των προλετάριων.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ θα παρέχει την αναγκαία στήριξη στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα. Με βάση αυτό, θέλω να δώσω έμφαση στη σημασία που θα έχουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι αποφάσεις που θα πάρει το συνέδριό σας.

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν τα κοράκια της παγκοσμιοποίησης, ο τροχός της ιστορίας συνεχίζει να γυρίζει. Η εργατική τάξη και οι λαοί υπό εκμετάλλευση θα πετύχουν τη νίκη.

- Ζήτω η Διεθνής Αλληλεγγύη!

- Ζήτω η αδερφοσύνη τούρκικου και ελληνικού λαού!

Νεντίμ Κορόγκλου

Αντιπρόεδρος του ΕΜΕΡ, Μέλος του Γενικού Εκτελεστικού Γραφείου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ