Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Το πρώτο που προέχει σε μια συνεργασία είναι η πολιτική επιλογή

Απαντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τη στάση του ΔΗΚΚΙ και την πολιτική συνεργασιών και συμμαχιών του ΚΚΕ. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε τα παρακάτω:

«Η ανακοίνωσή μας (σ.σ. σχετικά με τη στάση του ΔΗΚΚΙ) είναι αυτή που είναι. Σας διαβεβαιώ ότι είναι έτσι τα πράγματα. Δε θα ήθελα να επεκταθώ, γιατί ξέρετε τώρα, παραμονές των εκλογών, αυτά μπορεί να πάρουν και το χαρακτήρα ενός πολιτικού κουτσομπολιού. Η ουσία είναι η πολιτική εκτίμηση που κάνει κάποιος πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Απλώς, να υπογραμμίσω το εξής πράγμα για να είναι καθαρό: Με το ΔΗΚΚΙ και με άλλους μεμονωμένους ανθρώπους έχουμε μια σταθερή συνεργασία, για την οποία δεν έχουμε αλλάξει γνώμη, μέσα σε διάφορα και επιμέρους μέτωπα πάλης. Το "επιμέρους" δεν εννοείται υποτιμητικά, εννοείται ότι είναι ένα πεδίο συγκεκριμένο με όρους και κινήματος.

Δεν υπήρχε γενικότερη πολιτική συνεργασία. Η εκλογική μάχη, ως ένα βαθμό, θέτει το γενικότερο πολιτικό ζήτημα. Αυτό το λέω, για να διευκρινίσω ότι εν πάση περιπτώσει δεν υπήρχε γενικότερη πολιτική συνεργασία. Επιδίωξη να υπάρξει υπήρχε.

Εμείς επιδιώξαμε να εκφραστεί η συνεργασία και στη μάχη των ψηφοδελτίων, χωρίς ακριβώς να απαιτούμε προσχώρηση στο πρόγραμμα του ΚΚΕ, ή να υπάρχει μια γενικότερη πολιτική συμφωνία, ξεκινώντας από κοινά σημεία που υπήρχαν μέσα στο κίνημα, ή στη μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εμείς εκτιμάμε ότι στη συνεργασία το πρώτο που προέχει, και αυτό ισχύει και χτες και σήμερα και αύριο, είναι η πολιτική επιλογή. Και μετά, βεβαίως, έρχονται οι αμοιβαίες δεσμεύσεις αναμφισβήτητα, οι διάφορες κατανομές. Η συνεργασία περιέχει και την κατανομή, αλλά πρώτα έρχεται η πολιτική επιλογή και μετά οι κατανομές. Και από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι δεν ισχύει αυτό το πράγμα, κατέληξε το πράγμα όπως κατέληξε».

Σχετικά με το αν θα συνεχιστούν οι επιμέρους συνεργασίες με το ΔΗΚΚΙ, όπως, π.χ., στο ΠΑΜΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε:

«Δεν ξέρω τι δεσμεύσεις υπάρχουν από την πλευρά του. Αυτό είναι ένα θέμα, αλλά δεν είναι της ώρας. Εμείς δε θέτουμε κανένα ζήτημα, για να το ξεκαθαρίσουμε.

Νομίζω ότι έχει γίνει καθαρό πως το ΚΚΕ όταν δεσμεύεται, δεσμεύεται. Τέλος. Εμείς δε θα ασχοληθούμε άλλο με αυτό το ζήτημα μέχρι τις εκλογές, για να το ξεκαθαρίσουμε».

Αλλο συνεργασία και άλλο συμμαχία

«Με την ευκαιρία θέλω να ξεκαθαρίσω: Βεβαίως, κάθε κόμμα από τη σκοπιά του βλέπει τις συνεργασίες με το δικό του τρόπο και καθορίζεται από το γενικότερο πολιτικό πρόγραμμα και τις επιλογές. Εμείς έχουμε συνεργασίες και μέτωπα συνεργασιών συγκεκριμένα κι αυτή είναι η θέση μας. Για μέτωπα συσπείρωσης και συνεργασίας επιμέρους, σε συνδυασμό με τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από τα μεγάλα κόμματα, με ανοιχτή την εξέλιξη να αλλάξει ο πολιτικός χάρτης και να έχουμε και νέες πολιτικές δυνάμεις και όλα αυτά είναι τα ρυάκια, οι χείμαρροι που θα δημιουργήσουν το ποτάμι μιας ευρύτερης και ισχυρής συνεργασίας, για τη συγκρότηση του μετώπου.

Υπάρχουν συνεργασίες που γίνονται κάτω από ανάγκη κοντοπρόθεσμη. Κι αυτό είναι μια επιλογή: Κάτω από μια κοντοπρόθεσμη ανάγκη. Είδατε τι γίνεται τώρα, παραμονές των εκλογών, μια ομάδα πάει εκεί, άλλη μια ομάδα πάει πιο εκεί. Αλλος αναγγέλλει μεταγραφές, κλπ. Μπορεί γι' αυτά τα κόμματα να είναι συμμαχία. Ούτε εμείς απορρίπτουμε μια συμμαχία. Γενικά και η συμμαχία μπορεί να έχει κι ένα προσωρινό χαρακτήρα, αλλά η βάση της δεν μπορεί να είναι προσωρινή και ευκαιριακή.

Υπάρχει η πολιτική συμμαχιών που εμφανίζεται ως πολιτική συμμαχιών και είναι ανάμεσα σε ομοϊδεάτες. Κι εμείς αυτή τη στιγμή μπορούσαμε να σας παρουσιάσουμε πως έχουμε σημαντικό αριθμό συνεργαζομένων.

Δηλαδή, με συγχωρείτε, τη Λιάνα Κανέλλη θα την πούμε "συμμαχία"; `Η, κι άλλους που είναι στα ψηφοδέλτιά μας που δεν είναι μέλη του Κόμματος, που έχουν ιδιαίτερες απόψεις, προέρχονται και από άλλους χώρους. Θα πάμε να τους πούμε "συμμαχία"; Αλλο η συνεργασία, άλλο η συμμαχία.

Υπάρχει ο ομοϊδεάτης, που μπορεί να είναι και με διαφορετική ομαδοποίηση και να θεωρείται συμμαχία; Δεν είναι. Δικαίωμά του το κάθε κόμμα να το εμφανίζει σαν συμμαχία.

Θα το επαναλάβω: Σε μια συμμαχία υπάρχουν αμοιβαίες δεσμεύσεις. Αλλο πράγμα αυτό κι άλλο πράγμα να καθορίζεται η συμμαχία ανάποδα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει πει ότι το θέμα των συμμαχιών με δικομματισμό τόσο υψηλά, με τέτοιους συσχετισμούς μέσα στο κίνημα η πολιτική συμμαχιών θα έχει δυσκολίες. Γι' αυτό θέλουμε η εκλογική μάχη να συμβάλει σε αυτό.

Κι ένα τελευταίο: Είναι πάρα πολύ εύκολο, τώρα μέσα σε ένα μήνα, να εμφανίσουμε ένα σχήμα τέσσερα - πέντε ονόματα και να πούμε "έγινε το Μέτωπο". Οι λαϊκές μάζες, που ακόμη δεν έχουν κάνει αυτή την επιλογή, αλλά που το μέτωπο έχει στρατηγική γενικότερη σημασία, θα έρθουν σε ένα έτοιμο Μέτωπο, που το έκανε το ΚΚΕ με τους φίλους του, με σημαντικούς ανθρώπους και εμείς θα τους λέμε "προσχωρήστε";

Εμείς θα συνεργαζόμαστε σε επιμέρους μέτωπα, με όσο γίνεται περισσότερους και θα δοκιμάζουμε μέσα από το μερικό να πάμε στο γενικό. Ούτε βιάζοντας τα πράγματα, ούτε κάτω από το άγχος των εκλογών. Δεν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή σε όλες τις περιπτώσεις. Για γενικές συμμαχίες μιλάμε, γενικευμένες».

Η ενίσχυση του ΚΚΕ δυνατό χαστούκι στην πλουτοκρατία

Αναφερόμενη στο στόχο της αποδυνάμωσης του δικομματισμού τόνισε:

«Εμείς δεν πετάμε στα σύννεφα. Είναι άλλο πράγμα ότι κοιτάμε μακριά. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να έχουμε απότομες αλλαγές και ανακατατάξεις και όσα δε φέρνει ο χρόνος να τα φέρει η ώρα. Ωστόσο, σε αυτή την εκλογική μάχη δε θα έχεις ανατροπή, με την έννοια δηλαδή να χάσουν τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. `Η τη δυνατότητα να κυβερνήσουν. Αυτό θα πει ανατροπή.

Τι μπορεί να έχουμε; Να υποστούν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Να είναι οι χαμένοι σε αυτή τη μάχη. Να έχουν μεγάλες απώλειες. Το θετικό είναι ότι οι απώλειες που θα έχουν θα είναι απ' τα εργατικά λαϊκά στρώματα. Δε θα χάσουν την ψήφο της ολιγαρχίας. Δε θα χάσουν την ψήφο των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των γιάπηδων, των βολεμένων. Θα χάσουν ψήφο απ' τα λαϊκά στρώματα. Αυτό δεν είναι μικρό πράγμα.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι πραγματικά ένα δυνατό χαστούκι στην πλουτοκρατία του τόπου. Γιατί, ξέρετε, οι πιο αμείλικτοι αντίπαλοι του ΚΚΕ δεν είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είναι οι καπιταλιστές, τα κόμματα τους εκφράζουν.

Αυτό οπωσδήποτε έχει μία δυναμική, δημιουργεί άλλο κλίμα. Αποδεσμεύει δυνάμεις. Και μόνο σαν μήνυμα, την άλλη μέρα, θα τους κάνει να σκεφτούν. Δε θα αλλάξουν, αλλά πιθανόν να τους συγκρατήσει, όποια κυβέρνηση να είναι.

Θα έχει και μία γενικότερη σημασία σε όλη την Ευρώπη. Πάλι δεν πετάμε στα σύννεφα. Δε θεωρούμε την Ελλάδα κέντρο της Γης και της Ευρώπης. Αλλά σε μία περίοδο όπου δυστυχώς ακόμα και ιστορικά Κομμουνιστικά Κόμματα με μεγάλη συνεισφορά σε αγώνες, μιλάμε για ιστορικά τώρα κόμματα, όχι κόμματα της τελευταίας 15ετίας, γλιστρώντας σε επιλογές του τύπου της ανανέωσης, έχουν χάσει πολύ μεγάλη δύναμη και αυτό είναι ένα πλήγμα γενικότερα για το λαϊκό κίνημα. Εχει μεγάλη σημασία αυτό το μήνυμα απ' την Ελλάδα.

Ξαναλέω, στεκόμαστε στο ότι ως τάση μέσα στο λαό υπάρχει. Σας διαβεβαιώνουμε, θέλουμε όσο γίνεται να εκφραστεί. Δηλαδή, να μη φτάσει ο άλλος να πει, άλλο σκέφτομαι, άλλο κάνω στην κάλπη. Αυτό είναι φοβερό. Αδρανοποιεί και είναι πολλοί που πάνε στην κάλπη και λένε δε θα κάνω αυτό που σκέφτομαι, θα κάνω κάτι άλλο. Είναι κακό αυτό για εκείνον. Εμείς, μαθημένοι είμαστε σαν τα βουνά από χιόνια. Κοιτάμε πολύ μακριά, δεν κοιτάμε μέχρι τη μύτη μας».

Ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε θα είναι καλή για το λαό

Τέλος, αναφερόμενη στην πρόταση για τη μετεκλογική συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα προγράμματα των δύο κομμάτων και οι επιλογές τους καθόλου δεν κάνουν απαγορευτική τη μεταξύ τους συνεργασία. Κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχουν ταμπού σε αυτό.

Βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι θα μπει σε δεύτερη μοίρα ο ανταγωνισμός ποιος πρώτος, ποιος δεύτερος. Στη Γερμανία, παραδείγματος χάριν, θυμάστε δεν είχε ετοιμαστεί πολύ αυτό το πράγμα, υπήρχε το έδαφος, αλλά δεν υπήρχε το υποκείμενο. Και γινόταν φασαρία, η Μέρκελ ή ο Σρέντερ. Τελικά τα βρήκαν. Δηλαδή έδαφος για τη συνεργασία τους υπάρχει.

Να το ξεκαθαρίσουμε, όμως, το πράγμα: Αυτή η συνεργασία δεν είναι καλό για το λαό. Ο κ. Μάνος και ο κ. Μητσοτάκης το θεωρούν ότι είναι καλό. Είναι καλό για συγκεκριμένα συμφέροντα. Και φυσιολογικό.

Από αυτή την άποψη πραγματικά μπαίνει το θέμα και της μείωσης των δύο κομμάτων, αλλά και της παρέμβασης του λαϊκού κινήματος, των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, ακριβώς να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ένα ενισχυμένο λαϊκό κίνημα, αναγεννημένο μάλιστα θα λέγαμε, σε συνδυασμό με ένα ισχυρό ΚΚΕ, μπορεί να τους δυσκολέψει τα χειρότερα σχέδια. Και κυρίως να ανοίξει την προοπτική, θέλει δηλαδή να ανοιχτεί και το θέμα της προοπτικής, η εναλλακτική πολιτική εξουσίας.

Και, κοιτάξτε να δείτε, δεν μπορείς τώρα να μιλάς για πολιτική συμμαχιών και να κάνεις συμμαχία μόνο για το άρθρο 16. Οι άλλοι βλέπουνε στρατηγικά μπροστά. Πρέπει λοιπόν κι εσύ να δεις στρατηγικά. Ποια εναλλακτική εξουσία θα έχουμε; Τα άλλα κόμματα δε λένε κουβεντούλα γι' αυτά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ