Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το αντίπαλο δέος του δικομματισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Προς τα έξω» το βγάζει τελευταία ο Στ. Μάνος (παλαιότερα και ο Κ. Μητσοτάκης), αλλά απηχεί τη βούληση ισχυρών τμημάτων της πλουτοκρατίας: Να μην υπάρξει αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές ώστε να υποχρεωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν μαζί τους για να δώσουν «λύσεις», εννοείται αντιδραστικές, στα μεγάλα προβλήματα. Οπως δηλώνει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του ο «ανεξάρτητος» νεοφιλελεύθερος σύμμαχος του ΠΑΣΟΚ, τα δύο μεγάλα κόμματα είναι τα πιο συγγενή - πολιτικά και ιδεολογικά - μεταξύ τους και ο λαός πρέπει να τα εξαναγκάσει με την ψήφο του να συνεργαστούν. Προκειμένου μάλιστα να επιτευχθεί ο στρατηγικός αυτός στόχος, ο Στ. Μάνος δε διστάζει να προτρέπει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «τα μικρά κόμματα», εκτιμώντας ότι η πρόσκαιρη ενίσχυσή τους «δεν αλλάζει τα πράγματα». Ακαταμάχητη η λογική του Στ. Μάνου (και όχι μόνο), εκτός από μία μόνο «λεπτομέρεια»: Τα πράγματα αλλάζουν στο βαθμό που υπάρξει αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Τότε υπάρχει ποιοτική αλλαγή. Τότε η δύναμη αντίστασης του λαού αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του αντίπαλου δέους στο συνασπισμένο δικομματισμό. Τότε μπορούν να ανοίξουν διάπλατα τις προοπτικές για να τεθεί το θέμα της εξουσίας, της λαϊκής εξουσίας.

Κυνισμός ολκής!

Η λειτουργία της αμφιλεγόμενης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, το διαβόητο πρόγραμμα με την κωδική ονομασία TALON, που σημαίνει τα νύχια αρπακτικού, θα τερματιστεί από την 17η Σεπτέμβρη, σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοίνωση του Πενταγώνου των ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον και μάλλον αναμενόμενο είναι ότι αυτό θα γίνει όχι εξαιτίας των επικρίσεων που δέχτηκε από διάφορες οργανώσεις για το φακέλωμα διαδηλωτών και ακτιβιστών, αλλά λόγω του γεγονότος ότι η ποσότητα και η ποιότητα των πληροφοριών που συγκεντρώνονταν ...μειώθηκαν.

«Η αναλυτική του αξία ήταν μικρή», δήλωσε ο συνταγματάρχης Γκάρι Κεκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, για να συμπληρώσει ότι «η βάση δεδομένων TALON ήταν εντελώς νόμιμο σύστημα, κανείς δεν είπε ποτέ ότι δεν ήταν, αλλά δεν κάλυπτε τις ανάγκες μας πλέον»... υπονοώντας προφανώς ότι οι παρακολουθήσεις δεν πρόκειται να τερματιστούν, αλλά θα εκσυγχρονιστούν...

Η φοροαφαίμαξη ...

Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ όσο και των προκατόχων του ΠΑΣΟΚ, στηρίχτηκε αποκλειστικά και μόνο στη φοροαφαίμαξη των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Το γεγονός αυτό αποδείχνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στα επίσημα στοιχεία των προϋπολογισμών που ψήφισαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Στην 8ετία 2000-2007 από κοινού και εναλλάξ αύξησαν τους φόρους στα λαϊκά στρώματα με ακόμη 14,3 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο με 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Από το συνολικό πρόσθετο χαράτσι (14,8 δισ. ευρώ) τα λαϊκά στρώματα επωμίστηκαν πρόσθετα ποσά ύψους 10 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους και ακόμη 4,3 δισ. ευρώ από τους άμεσους φόρους. Σε αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερα σημαντική είναι η «συμβολή» της κυβέρνησης ΝΔ η οποία επιπλέον αύξησε και τον ΦΠΑ. Επιπλέον, και με τη σύμφωνη, επί της ουσίας, γνώμη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησαν την αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στα καύσιμα, εφαρμόζοντας τις σχετικές κοινοτικές Οδηγίες. Στον αντίποδα, τα επιχειρηματικά κέρδη, τα οποία στο τέλος του 2007 θα φτάσουν να είναι περισσότερα ακόμη και από τα 8ετίας του έτους 2000.

... και η εικονική «πραγματικότητα»

Ενα από τα προεκλογικά σλόγκαν της ΝΔ επιχειρεί τώρα να μας πείσει ότι τάχα πάνω από 2 εκατ. Ελληνες δεν πληρώνουν φόρο! Ετσι απλά «ξεχνούν» τους διάφορους φόρους κατανάλωσης, οι οποίοι εξ ολοκλήρου φορτώνονται αποκλειστικά στα λαϊκά εισοδήματα. «Ξεχνούν» ακόμη ότι τα 2 εκατ. των Ελλήνων που «δεν πληρώνουν φόρους» μέσω της φορολογικής δήλωσης, είναι τα πρώτα θύματα της πολιτικής τους. Είναι οι επίσημα χαρακτηρισμένοι φτωχοί και όσοι βρίσκονται στα όρια της επίσημης φτώχειας. Δηλαδή της εξαθλίωσης, με μέτρο σύγκρισης όλες τις σύγχρονες πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Ο δικομματισμός και η προπαγάνδα του δε μας εκπλήσσουν. Τα ίδια επαναλαμβάνουν μονότονα χρόνια και χρόνια. Το ίδιο πάνω κάτω με το σημερινό σλόγκαν της κυβέρνησης της ΝΔ, είχαν στα χείλη τους και τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά είπαμε: Ο δικομματισμός δεν αλλάζει. Ας αλλάξεις εσύ!

Ανεργία βολική στο κεφάλαιο

Στις μυλόπετρες της προεκλογικής δημαγωγίας μπήκε για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια το θέμα της ανεργίας. Παρουσιάζοντας μια μαγική εικόνα, η κυβέρνηση έσπευσε προχτές να θριαμβολογήσει για τη στατιστική υποχώρηση της ανεργίας στο 7,7%, κάνοντας λόγο για επιβεβαίωση και αποτελεσματικότητα της πολιτικής της. Οι ισχυρισμοί της ΝΔ μόνο σαν πρόκληση ακούγονται στα αυτιά των εκατοντάδων χιλιάδων πραγματικά ανέργων, η πλειοψηφία των οποίων μένει έξω από τις στατιστικές μετρήσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο καταγράφεται η επίσημη ανεργία από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ένα το κρατούμενο. Τα κριτήρια καταγραφής είναι έτσι προσαρμοσμένα, ώστε, ανάλογα με τις συγκυριακές ανάγκες της εκάστοτε κυβέρνησης, το μέγεθος της ανεργίας να αυξομειώνεται. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, στη βάση ακριβώς αυτής της νόθας καταγραφής από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ερίζουν ακόμα και για το τι ποσοστό παρέδωσε ο ένας και τι παρέλαβε ο άλλος!

Το πιο επικίνδυνο, ωστόσο, για εργαζόμενους και άνεργους είναι η προπαγάνδα που τα δυο κόμματα οικοδομούν πάνω στα μεγέθη της επίσημης ανεργίας που κάθε φορά παρουσιάζουν. Οταν η καταγεγραμμένη ανεργία εμφανίζεται αυξημένη, εντείνεται η κινδυνολογία και οξύνονται οι εκβιασμοί σε βάρος εργαζομένων και ανέργων να δεχτούν περικοπές σε δικαιώματα και κατακτήσεις, τις οποίες, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρούν «κόστος» για τους εργοδότες και ανασταλτικό παράγοντα στις προσλήψεις.

Η ίδια η δεξαμενή των ανέργων από την οποία το κεφάλαιο αντλεί φτηνή εργατική δύναμη, αξιοποιείται σαν μέσο εκβιασμού προς τους εργαζόμενους. Αντίθετα, όταν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εμφανίζουν μειωμένη την ανεργία, θριαμβολογούν για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής τους, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας είναι η διεύρυνση των προνομίων και η αύξηση των επιδοτήσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να διευκολυνθούν δήθεν οι προσλήψεις και να συγκρατηθεί η ανεργία.

Ακόμα και τα λεγόμενα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, κάτω από τα οποία κρύβονται χιλιάδες πραγματικά άνεργοι, αποτελούν πηγές άντλησης κονδυλίων και φτηνών εργατικών χεριών για τους μεγαλοεργοδότες. Το ίδιο και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση, εποχική εργασία, 4ωρα κ.λπ.), που θεσμοθέτησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και τις οποίες επαναλαμβάνουν στα προεκλογικά τους προγράμματα και τα δύο κόμματα.

Η εμπειρία από τη δικομματική εναλλαγή έχει αποδείξει ότι αυτοί που βγαίνουν σταθερά χαμένοι από την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι εκείνοι που καμιά ευθύνη δεν έχουν για το πρόβλημα της ανεργίας: Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία και οι γυναίκες. Ολοι αυτοί έχουν αντικειμενικό συμφέρον σ' αυτές τις εκλογές να σηκώσουν ψηλότερα το ανάστημά τους και να επιστρέψουν σαν απαράδεκτα τα μέτρα του δικομματισμού για την καταπολέμηση δήθεν της ανεργίας. Να συνταχτούν και στην κάλπη με το ΚΚΕ, που παλεύει για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, στην προοπτική της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, που δημιουργεί και αναπαράγει την ανεργία.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ψευτοδιλήμματα και ... συμπτώσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΡΑΙΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ θέτουν στους Ελληνες ψηφοφόρους: Πρυνιωτάκη ή Παπακωνσταντίνου; Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλάμε φυσικά, που είναι προφανές ότι επέλεξαν τη σκανδαλολογία ως πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Οι «μπλε» προφανώς θα κάνουν «σημαία» τη δίωξη για 4 κακουργήματα εναντίον του πρώην διευθυντή του γραφείου του Γ. Παπανδρέου, ενώ οι «πράσινοι» θα πιαστούν για τα καλά από τα μπερδέματα μεταξύ Κολιοκώστα και Ζορμπά.

Οποιος διανοηθεί να μιλήσει γι' αυτά που ενδιαφέρουν περισσότερο τον ελληνικό λαό (όπως, π.χ., το τι θα γίνει με το Ασφαλιστικό) είναι ...εκτός θέματος.

Εννοείται, φυσικά, ότι τους ενδιαφέρουν αποκλειστικά τα σκάνδαλα με τα αποθεματικά των Ταμείων που έγιναν στο παρελθόν. Γι' αυτά που θα γίνουν στο μέλλον, ούτε λέξη.

Και θα γίνουν πολλά ακόμα, αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν ασυζητητί ότι πρέπει να συνεχιστεί το τζογάρισμα των αποθεματικών όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

ΚΑΤΙ ΣΥΜΠΤΏΣΕΙΣ που διαπιστώνει ο πρωθυπουργός, εκπληκτικές! Συνέπεσε - είπε - η επίσκεψή του στον ΟΑΕΔ στα Λιόσια με την ανακοίνωση της ΕΣΥΕ για μείωση της ανεργίας από το 11,3 στο 7,7%!

Η σύμπτωση είναι προφανώς τόσο «τυχαία», όσο αληθινά είναι και τα ποσοστά μείωσης της ανεργίας.

Να υποθέσουμε ότι η επόμενη επίσκεψή του σε κάποιο γεωργικό συνεταιρισμό θα ...συμπέσει και αυτή με κάποια ανακοίνωση της ΕΣΥΕ για αύξηση της αγροτικής παραγωγής;

Τι να κάνουμε, είναι ...τυχερός ο άνθρωπος.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ αυτή η ...ευθιξία του «ΜΕΓΚΑ» σε ό,τι αφορά το κόμμα του Καρατζαφέρη έχει φθάσει πλέον σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Φανταζόμαστε ότι είναι θέμα δημοσιογραφικής αξιολόγησης της πολιτικής επικαιρότητας. Αλλωστε, τόσοι «έγκριτοι» έχουν μαζευτεί εκεί...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο δόγμα του ΝΑΤΟ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμμετοχή του κ. Χηνοφώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η Αλέκα Παπαρήγα είπε: Εμείς ως Κόμμα σε όλα είμαστε ευαίσθητοι, αλλά κάνουμε μια επιλογή και λέμε για τα 1.300 κατώτερο μισθό, εμείς λέμε για σύνταξη 1.050, εμείς λέμε για δημόσιο σύστημα Υγείας καθολικό, δωρεάν, όχι γενικώς δημόσιο και να πληρώνεις. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, εμείς λέμε να δημευτούν οι περιουσίες των ιδιωτών στα βουνά. Διότι αν ασχοληθούμε με τον κ. Χηνοφώτη, τον κ. Ζορμπά και τον κ. Κολιοκώστα, ο κόσμος, και δικαιολογημένα, θα πει: «Ολοι το ίδιο είναι». Οσο για την κομματικοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων: Αμφισβητεί κανείς ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται με επιλογή; Οχι μόνο σε ποιο πολιτικό κόμμα ανήκει, δε λέω οργανωτικά, αλλά γίνεται με επιλογή, αν και άλλα κέντρα εγκρίνουν αυτές τις επιλογές, από τη στιγμή που η ηγεσία, εν πάση περιπτώσει η αμυντική στρατηγική της χώρας και η άμυνά της, είναι απολύτως συντεταγμένη στα κέντρα του ΝΑΤΟ. Δεν αλλάζει κάθε φορά από την εκάστοτε κυβέρνηση; Εδώ αλλάζουν οι διευθυντές των υπουργείων και οι γραμματείς μόλις αλλάξει η κυβέρνηση και δε θα υπάρχουν τέτοια κριτήρια για τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων; Τώρα κομματικοποιήθηκε το στράτευμα; Δε μου λέτε, αν υπήρχε ένας στρατιωτικός που συμπαθούσε το ΚΚΕ θα γινόταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ; Το χειρότερο όμως ξέρετε ποιο είναι για τις Ενοπλες Δυνάμεις; Οτι είναι ενταγμένες μέσα στο νέο, δήθεν αμυντικό δόγμα των ασύμμετρων απειλών, της πάλης κατά της «τρομοκρατίας», της αλλαγής συνόρων, κλπ.

Η κατάσταση «ασφυξίας» και η «ανάσα»

Το στοιχείο είναι αποκαλυπτικό: Στην Αττική από το Γενάρη του 2000 έως το Μάρτη του 2007, εκδόθηκαν 176.881 νέες οικοδομικές άδειες και προστέθηκαν σε επιφάνεια 40 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ή σε όγκο 163 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τσιμέντου!

Η Αττική, δηλαδή, αναδεικνύεται και με αριθμούς ως πρωταθλήτρια στην τσιμεντοποίηση, ενώ την ίδια στιγμή σε κάθε κάτοικό της αναλογούν μόλις 2 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου - κι αυτά πριν από τις φετινές πυρκαγιές που ξεπάστρεψαν μεγάλο μέρος των δασών της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού...

Μεγάλη ασφαλώς ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση φέρουν οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες με το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισαν παρέδωσαν τη γη, τις ακτές, τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ ούτε καν στα λόγια προωθούν προγράμματα για τη λαϊκή στέγη.

«Μεγάλοι δημόσιοι ορεινοί όγκοι, όπως ο Υμηττός και το Ποικίλο, ελεύθεροι χώροι, όπως το Ελληνικό, το Γουδί, ο Ελαιώνας, ο Ιππόδρομος, το Τατόι, το Πεδίον του Αρεως κ.ά., που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου, οδηγούνται στην οικοπεδοποίηση, τσιμεντοποίηση, εμπορευματοποίηση και καταστροφή», τόνιζε πρόσφατα η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, ζητώντας από το λαό του Λεκανοπεδίου να το υπερψηφίσει, ώστε «να πάρει μια ανάσα ζωής και ελπίδας».

Τα στοιχεία που παραθέσαμε στην αρχή το δικαιώνουν απόλυτα...

Ποιοι θα χτίσουν;..

Στην ανέξοδη κυβερνητική προεκλογική παροχολογία εντάσσεται και η εξαγγελία για επιδότηση των στεγαστικών δανείων των αγροτών.

Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε τίποτα το καινούριο. Επιδότηση στεγαστικών δανείων για αγρότες υπήρχε από χρόνια. Αλλά μια και δεν υπήρχε τίποτα άλλο εύκαιρο, εύκολο και ανέξοδο, να σερβιριστεί, μέρες που 'ναι, καλά είναι και τα λεγόμενα φτηνά στεγαστικά δάνεια... Αλλά πόσους μικρομεσαίους αγρότες αφορά η επιδότηση των στεγαστικών δανείων και πόσοι μικρομεσαίοι αγρότες θα μείνουν στα χωριά τους και θα χτίσουν σπίτια, υπό τις συνθήκες που διαμόρφωσαν η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική και η νέα ΚΑΠ; Με τις κουτσουρεμένες αποδεσμευμένες επιδοτήσεις και τις εξευτελιστικές τιμές που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ, πόσοι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν να μείνουν να ζήσουν στα χωριά τους; Αφήστε που η ζωή στα χωριά έχει γίνει τέτοια, που όσοι νέοι και οικογενειάρχες μένουν ακόμα σ' αυτά θέλουν να φύγουν, να πάνε να μείνουν στις πόλεις. Γιατί, πού θα πάνε τα παιδιά σχολείο, αφού τα σχολεία στα περισσότερα χωριά έχουν κλείσει; Κι αν χρειάζεται να τα πάνε φροντιστήρια, π.χ., για ξένες γλώσσες, θα κάνουν διπλά δρομολόγια πρωί - απόγευμα; Και δε φτάνουν όλ' αυτά που τους κάνουν τη ζωή δύσκολη, αλλά θέλουν να τους μπλέξουν περισσότερο με τις τράπεζες. Που κάνουν χρυσές δουλιές, έχοντάς τους χρεωμένους μια ζωή για ένα κεραμίδι. Λες και δεν τους φτάνουν τα τραπεζικά χρέη στην Αγροτική... Οπως και να το δει κανείς, δεν αρκεί μια εξαγγελία για επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια για να κάνει καλύτερη τη ζωή της αγροτιάς στα χωριά!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κουρνιαχτός αποπροσανατολισμού

Η διαρροή του «πορίσματος Ζορμπά» στον Τύπο σήκωσε νέο «κουρνιαχτό σκανδαλολογίας». Τι κρύβεται, όμως, πίσω από τη δικομματική αντιπαράθεση για τη ρεμούλα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων; Μα η ανάγκη των κομμάτων της άρχουσας τάξης να ανασύρουν τα υπαρκτά τους σκάνδαλα και να τα χρησιμοποιούν για να συγκαλύπτουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στους βασικούς άξονες της εφαρμοζόμενης πολιτικής τους. Το σκάνδαλο των «δομημένων ομολόγων» είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί σ' αυτή την προεκλογική περίοδο, όπως το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου την προηγούμενη, για να μονοπωλήσει τις κάλπικες «αντιπαραθέσεις» τους, «θάβοντας» τους κοινούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ σηκώνει τους φραστικούς τόνους αλλά στέκεται στην εισαγγελική και δικαστική πλευρά της υπόθεσης, αφού συμφωνεί με τη ΝΔ στον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Οι εταίροι του δικομματισμού συμφωνούν με τη θέση ότι τα χρήματα των ασφαλισμένων θα πρέπει να τζογάρονται στο Χρηματιστήριο και στα διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα, προκειμένου να τροφοδοτούν με ζεστό χρήμα τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό ομολογεί και η κοινή τους πορεία. Με δικούς τους νόμους (2042/92 και 2676/99) θεσμοθέτησαν να παίζεται το 23% των αποθεματικών των Ταμείων στο Χρηματιστήριο. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν την περίοδο 1999 - 2002, επί ΠΑΣΟΚ, να «κλαπούν» στη Σοφοκλέους 3,5 δισ. ευρώ από τα Ταμεία και αργότερα η «ληστεία» να συνεχιστεί με τα «δομημένα ομόλογα» της ΝΔ. Τα δύο κόμματα, λοιπόν, ταυτίζονται στο τζογάρισμα των αποθεματικών, αλλά όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση σηκώνουν τη σημαία της «διαφάνειας» και αναζητούν ενόχους.

H σημερινή ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ποιος ήταν ο ικανότερος ληστής βοηθά και τους δύο πόλους του δικομματισμού να «μονομαχούν» μεταξύ τους για τα υπαρκτά τους σκάνδαλα φιλοδοξώντας ότι πίσω απ' αυτά θα κρύψουν τους κοινούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους. Τους συμφέρει πολιτικά να τσακώνονται για το «πόρισμα Ζορμπά» και να εξαντλούν σ' αυτό το επίπεδο τη συζήτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να συγκαλύψουν τις κοινές προγραμματικές αντιασφαλιστικές προτάσεις τους, τις οποίες θα προωθήσουν από τις 17 του Σεπτέμβρη, όποιο κόμμα και αν είναι στην κυβέρνηση, και που προβλέπουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. Εκτοξεύοντας κατηγορίες για «βαλίτσες» και «μαύρο χρήμα» επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα στην παρακολούθηση μιας ανούσιας «κοκορομαχίας» για σκάνδαλα, κρύβοντας την πλήρη ταύτισή τους στην προώθηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, στο παραπέρα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Για να κρύψουν ότι τα προγράμματά τους, είτε ως μεταρρυθμίσεις είτε ως εκσυγχρονισμός, υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα σκάνδαλα είναι φυσική απόρροια της καπιταλιστικής διαχείρισης που ασκούν οι εταίροι του δικομματισμού διαχρονικά. Τα λαϊκά στρώματα μπροστά στην κάλπη δεν πρέπει να παραπλανηθούν από τις κορόνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που θα διεκδικήσουν την ψήφο τους θέτοντας το ψευτοδίλημμα του «καλύτερου διαχειριστή» και των λιγότερων σκανδάλων, γιατί πλέον έχουν πολλές εμπειρίες από την πολιτική και των δυο τους. Η καταδίκη τους σ' αυτές τις εκλογές και η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί μονόδρομο για το λαό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ