Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
«Τα βρήκαν» με την JP Morgan

Δεκτή έγινε τελικά από τις διοικήσεις των τεσσάρων Ταμείων (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ) η πρόταση της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, για τον τρόπο επιστροφής του κεφαλαίου του «δομημένου» ομολόγου, που φθάνει τα 280 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο είχε αγοραστεί από τα Ταμεία στις 22 του Φλεβάρη 2007. Μια συμφωνία, μέσω της οποίας επιχειρείται ενόψει εκλογών να κουκουλωθούν οι αρνητικές συνέπειες της πολιτικής τζόγου των αποθεματικών των Ταμείων. Τη συμφωνία των διοικήσεων με την JP Morgan έσπευσαν να χαιρετίσουν οι έχοντες την ευθύνη για την πολιτική του χρηματιστηριακού τζόγου με τα αποθεματικά των Ταμείων, οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας. Σε κοινή τους δήλωση, οι Γ. Αλογοσκούφης και Β. Μαγγίνας υποστηρίζουν - ψευδώς - την άποψη ότι με τη συμφωνία αυτή «γίνεται πράξη η κυβερνητική δέσμευση ότι δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων».

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τους τόκους έχει ήδη συμφωνηθεί, τον περασμένο Μάη, η κυβέρνηση να πληρώσει τους τόκους του πρώτου τριμήνου (22 Φλεβάρη με 22 Μάη), δηλαδή να πληρώσει με τα λεφτά των εργαζομένων και του λαού αυτά που πρέπει να πληρώσει η ίδια η τράπεζα. Ενώ για το δεύτερο τρίμηνο (22 Μάη με 22 Αυγούστου) τους τόκους ανέλαβε να πληρώσει η τράπεζα όχι με βάση τα επιτόκια που προβλέπονταν στην αρχική σύμβαση αγοράς του ομολόγου, αλλά με το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδας, που είναι σαφώς μικρότερο.

Την απόφαση των διοικήσεων των Ταμείων δεν ψήφισαν - όπου συμμετέχουν - οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι το σύνολο των εξελίξεων σχετικά με τα ομόλογα είναι συνέπεια της αντιασφαλιστικής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που άνοιξαν το δρόμο για το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων, αλλά και ότι οι τόκοι που επιστρέφονται είναι λιγότεροι από τα κέρδη που έβγαλε η τράπεζα για το διάστημα που «αξιοποιούσε» το κεφάλαιο προς όφελός της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο της σύμβασης, τουλάχιστον σε δύο από τα τέσσερα Ταμεία, δε δόθηκε στα μέλη των διοικήσεων και οι αποφάσεις λήφθηκαν με βάση τα όσα τους διαβάστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ