Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Περισσότερα ... «αρπακτικά» για τα χρήματα των εργαζομένων
  • Διευρύνει το «τζογάρισμα» η κυβέρνηση, συναινεί σιωπηρά το ΠΑΣΟΚ
  • Αγγελος Τζέκης: Να καταργηθεί τώρα ο τζόγος των αποθεματικών

Με πρόσχημα τη ...διασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων, η κυβέρνηση μετατρέπει τα χρήματα των εργαζομένων σε λεία όχι μόνο των εγχώριων, αλλά και των ευρωπαϊκών «αρπακτικών» της χρηματαγοράς. Με αυτήν την καταγγελία του εισηγητή του Αγγελου Τζέκη, το ΚΚΕ καταψήφισε χτες στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, το περίφημο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να «απαντήσει» στο σκάνδαλο με τα αποθεματικά του ΤΕΑΔΥ και τα δομημένα ομόλογα. Υπέρ του νόμου τάχτηκαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ, όμως το ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά αντιτάχθηκε στη διεύρυνση του χρηματιστηριακού τζόγου, μιλώντας απλά για κυβερνητικό επικοινωνιακό τρικ.

Αναφερόμενος στα πολιτικά κίνητρα του νομοθετήματος, ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι είναι «θορυβημένη η κυβέρνηση από τις προμήθειες και τα δομημένα ομόλογα» και «προσπαθεί να εμφανιστεί ως εγγυητής της διαφάνειας και της ασφάλειας των αποθεματικών». Ομως, συνέχισε, «υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο», είναι «οργανωμένη δουλιά» που «δεν την ξεπλένει η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση με την "Τζ. Π. Μόργκαν" για επιστροφή των χρημάτων». Οπως είπε, πρόκειται για «προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού» και ταυτόχρονα «ομολογία για το οικονομικό και πολιτικό έγκλημα» που συντελέστηκε με τα αποθεματικά των Ταμείων.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι με το νομοσχέδιο διευρύνεται το πεδίο του «τζογαρίσματος» των αποθεματικών των Ταμείων. Τόνισε ότι το νομοθέτημα «συντελεί στη συγκέντρωση του κεφαλαίου», αφού «δίνεται η δυνατότητα στα Ταμεία να τοποθετούν τα αποθεματικά τους σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης». Επίσης, εκτός από την ντόπια αγορά, τα Ταμεία γίνονται αιμοδότες και των ομολόγων της ευρωζώνης». Παράλληλα, το νομοσχέδιο θεσμοθετεί τη «διεύρυνση των χρηματιστηριακών προϊόντων» και «καθιερώνει και τις χρηματοδοτήσεις έργων του Δημόσιου», έτσι ώστε να «ενισχύονται οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι». Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο επενδύσεων των αποθεματικών, αφού γίνεται λόγος για «νέα προϊόντα ...αποδεκτού κινδύνου». Ο Αγγελος Τζέκης τόνισε στη συνέχεια ότι «η αύξηση της αγοράς και των διεκδικητών των αποθεματικών επιβάλλει και τη διεύρυνση του 23%», ενώ «με υπουργική απόφαση μπορούν να αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά για το σύνολο των Ταμείων». Αναφερόμενος συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση μίλησε για «κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων σε βάρος των συνταξιούχων και των εργαζομένων στην ΕΕ». Τέλος, επισήμανε ότι «το νομοθετικό πλαίσιο φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», το οποίο κάθε άλλο παρά διαφωνεί με την ουσία του νομοσχεδίου. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε «επιστροφή των απωλειών από το 1950» και «κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει τον τζόγο των αποθεματικών».

Τοποθετούμενος, ο υπουργός Εργασίας Βασίλης Μαγγίνας υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «είναι μια προσέγγιση ουσίας», τονίζοντας ότι έως τώρα υπήρχε «χαλαρότητα», η οποία αποτέλεσε «περιβάλλον που διευκολύνει αυτά που συνέβησαν». Επίσης, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο «διατηρούμε και βελτιώνουμε την αυτονομία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι κάθε άλλο παρά θα σταματήσει το ρίσκο των αποθεματικών των Ταμείων, λέγοντας ότι «επένδυση χωρίς κίνδυνο δεν υπάρχει»!

Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος κατέστησε ξεκάθαρο με την ομιλία του ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι όχι απλά η διατήρηση, αλλά η ενίσχυση της πολιτικής του «τζογαρίσματος» των αποθεματικών των Ταμείων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το νομοθέτημα βλέπει τη «σύγχρονη οπτική γωνία των επενδύσεων», εντοπίζει «αρχές και ευκαιρίες μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας», προωθώντας ένα «συγκεκριμένο πλαίσιο επενδυτικής συμπεριφοράς». Τόνισε ότι «θεσπίζεται η έννοια της επένδυσης και η έννοια του κινδύνου», ενώ «εισάγονται οι σύμβουλοι των επενδύσεων». Συνολικά για τα ομόλογα υποστήριξε ότι «είναι αναγκαία επενδυτικά εργαλεία». Επιχείρησε, επίσης, να εμφανίσει το νομοσχέδιο ως μέσο διασφάλισης των αποθεματικών, μιλώντας για ένα «πολυεπίπεδο σύστημα προστασίας των ασφαλιστικών φορέων» που «δίνει ανεξαρτησία στις διοικήσεις των ταμείων, αλλά ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στην πολιτεία για την τήρηση της νομιμότητας».

Χωρίς την παραμικρή αντίρρηση για την ενίσχυση και διεύρυνση του χρηματιστηριακού τζόγου για τα ασφαλιστικά των Ταμείων εμφανίστηκε χτες στην επιτροπή το ΠΑΣΟΚ. Ο εισηγητής του Εμμανουήλ Στρατάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι «συγκεντρωτικό» και αποτελεί «αντιπερισπασμό για επικοινωνιακούς λόγους», τονίζοντας ότι «δεν έφταιγε το θεσμικό πλαίσιο για την απόφαση του οικονομικού επιτελείου για να πάνε τα χρήματα των Ταμείων σε επικίνδυνα ομόλογα», παρατηρώντας ότι «δεν καταργείται καμία διάταξη από αυτές που υπήρχαν».

«Ειδικά ομόλογα που δε θα είναι εμπορεύσιμα παρά μόνο μεταξύ των Ταμείων», πρότεινε ο εισηγητής του ΣΥΝ, Θανάσης Λεβέντης, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα ομόλογα θα λειτουργήσουν «υπέρ του Δημοσίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ευθύνη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ οι συντάξεις...(2007-06-21 00:00:00.0)
«Θέλουν να συνεχιστεί ο τζόγος»(2007-06-20 00:00:00.0)
Το «τζογάρισμα» εγγυάται κακοδιαχείριση και σκάνδαλα(2007-03-23 00:00:00.0)
Στήνουν σκηνικό πόλωσης αλλά και συγκάλυψης(2007-03-21 00:00:00.0)
Νέο κόλπο με τα αποθεματικά των Ταμείων(2006-05-25 00:00:00.0)
Νέες προκλητικές παροχές στο κεφάλαιο(2002-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ