Πέμπτη 25 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Νέο κόλπο με τα αποθεματικά των Ταμείων
  • Οποιο Ταμείο πει «ναι» στην αύξηση του κεφαλαίου και δεν πάρει μέρος σ' αυτή, κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία, απειλεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης
  • Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ σε κάθε εμπλοκή των Ταμείων στα χρηματιστηριακά παιχνίδια

Κλιμακώνονται οι πιέσεις που ασκούνται προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να ρίξουν κι άλλα ποσά από τα αποθεματικά τους στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης έφτασε στο σημείο να απειλεί και να προαναγγέλλει παρέμβαση της Δικαιοσύνης στις διοικήσεις των Ταμείων που θα πουν «ναι» στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αλλά δε θα πάρουν μέρος σε αυτή. Το θέμα της εξαγοράς της τουρκικής «Φίνανσμπανκ» από την ΕΤΕ και η προγραμματιζόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της απασχόλησαν χτες την Οικονομική Επιτροπή της Βουλής. Ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην επικείμενη αύξηση καθώς και γενικότερα σε κάθε είδους χρηματιστηριακές συναλλαγές και «τζόγο» με τα αποθεματικά των Ταμείων.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Γ. Βαρθολομαίος, και ο εκπρόσωπος του Ταμείου των υπαλλήλων της ΕΤΕ, Γ. Πεχλιβανίδης (που είναι και αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΤΕ), άφησαν ορθάνοιχτη την πόρτα της συμμετοχής των Ταμείων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αμφότεροι δήλωσαν ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν συμφωνήσει στην κίνηση της εξαγοράς της τουρκικής «Φίνανσμπανκ».

Ο Γ. Βαρθολομαίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα συναινέσουμε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αλλά δε σημαίνει ότι θα συμμετέχουμε και στο κόστος», χαρακτηρίζοντας την κίνηση της ΕΤΕ «μια επιτυχή αγορά», υπέρ της οποίας - όπως είπε - «ψήφισε και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, κ. Παναγόπουλος». Οσον αφορά στη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είπε ότι «θα οριστεί μια τιμή για τη συμμετοχή και το κάθε Ταμείο θα κρίνει».

Στην ίδια λογική και ο Γ. Πεχλιβανίδης είπε ότι ζητήθηκε αναβολή λήψης απόφασης για την αύξηση του κεφαλαίου, επειδή «δεν υπήρξε επαρκής πληροφόρηση», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι υποδιοικητής της ΕΤΕ! Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα συμμετοχή των Ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο και στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ, υποστηρίζοντας πως «καθίσταται προφανές ότι από τη συμμετοχή στο χαρτοφυλάκιο έχει ωφεληθεί το Ταμείο».

Με αφορμή την τοποθέτηση Βαρθολομαίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης ...προειδοποίησε τον διοικητή του ΙΚΑ ότι εφόσον εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά αρνηθεί στη συνέχεια να λάβει μέρος σε αυτή, κινδυνεύει, βάσει της νομολογίας, να θεωρηθεί ότι διαπράττει το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Ο Αγγελος Τζέκης

«Είμαστε αντίθετοι και στην εξαγορά και στο να είναι τα ασφαλιστικά ταμεία στον τζόγο του χρηματιστηρίου», τόνισε σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Οπως είπε, «είναι αποκαλυπτικό πλέον ότι εδώ η κυβέρνηση υλοποιεί συγκεκριμένο σχεδιασμό» και προσπαθεί «να υλοποιήσει με κάθε τρόπο αυτό που έχει αποφασιστεί στα πλαίσια της ΕΕ», μια και «είναι γνωστό ότι μέσα από τον ανταγωνισμό και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας οδηγούμαστε σε εξαγορές και συγχωνεύσεις».

Το θέμα, είπε ο Αγγ. Τζέκης, δεν είναι «ο αφελληνισμός ή όχι της Εθνικής, δεν τίθεται εκεί το ερώτημα», αλλά «το πρόβλημα είναι το εάν λειτουργεί προς όφελος του λαού και του μικροκαταθέτη ή όχι», σημειώνοντας συνολικά πως «αυτή η τοκογλυφία του τραπεζικού κλάδου δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους».

Ιδιαίτερη αναφορά στα Ταμεία των εργαζομένων έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ λέγοντας: «Πρέπει να γίνει ένας απολογισμός για τα Ταμεία. Τι κέρδη είχαν από τη συμμετοχή τους στο χρηματιστήριο ή στην Εθνική». Τόνισε επίσης: «Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση. Δε νιώθουμε καμιά ασφάλεια για τα αποθεματικά των Ταμείων. Η εμπειρία λέει ότι χάθηκαν αποθεματικά, συντάξεις, ασφαλιστικά δικαιώματα». Μάλιστα, έθεσε και ερώτημα στον Γ. Πεχλιβανίδη σχετικά με το «αν υπάρχουν πιο ασφαλή χρηματοοικονομικά προϊόντα για να επενδυθούν τα αποθεματικά των Ταμείων» και αν «διασφαλίζετε εσείς τα αποθεματικά», χωρίς να λάβει απάντηση. Οσο για την ΕΤΕ επισήμανε πως «ούτε μια μετοχή δεν πρέπει να φύγει, αλλά να είναι αποκλειστικά στο δημόσιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου είχε χαρακτηρίσει ...«αρχαϊκό» το να υπάρχει τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο, συμπληρώνοντας για να πέσει στα μαλακά αυτή η άποψη ότι αυτό δεν αποτελεί θέση του κόμματός του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρευστοποίηση ομολόγων του ΕΤΕΑ... προανάκρουσμα νέων μειώσεων(2016-11-12 00:00:00.0)
Στο χωνευτήρι του «τζόγου»(2010-09-25 00:00:00.0)
Περισσότερα ...«αρπακτικά» για τα χρήματα των εργαζομένων(2007-06-13 00:00:00.0)
Το «τζογάρισμα» εγγυάται κακοδιαχείριση και σκάνδαλα(2007-03-23 00:00:00.0)
Στόχος τα αποθεματικά των Ταμείων(2006-05-24 00:00:00.0)
Οι μέτοχοι της Εθνικής(1996-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ