Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Για ποιον το σχέδιο Μάρσαλ;

«

Αν η Ευρώπη οφείλει ευχαριστίες στις ΗΠΑ, η Ελλάδα τις χρωστάει δύο φορές. Διότι η Αμερική δε βοήθησε τη χώρα μας μόνον να ορθοποδήσει μετά την Κατοχή, αλλά και για να μην κερδίσουν οι κομμουνιστές τον Εμφύλιο που ακολούθησε», διακήρυξε προχτές, από τον κατάλληλο τόπο, την κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή..., ο Κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας, έτσι, διπλά την ευγνωμοσύνη του (της πλουτοκρατίας που εκφράζει) για τη βοήθεια των ιμπεριαλιστών με το γνωστό σχέδιο Μάρσαλ, την περίοδο του Εμφυλίου. Δηλαδή, για την πολιτική και οικονομική βοήθεια που έδωσαν οι ΗΠΑ για να στηρίξουν την ντόπια ολιγαρχία και τους πολιτικούς εκπροσώπους της οικονομικά - στρατιωτικά, μετά την απελευθέρωση από την Κατοχή και, κυρίως, την περίοδο του Εμφυλίου που εξαπέλυσαν για το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος, προκειμένου να στεριώσουν το βρώμικο αντιδραστικό καθεστώς τους.

Ο Κ. Μητσοτάκης εκφράζει τις διπλές ευχαριστίες του στον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Ν. Μπερνς. Γιατί με τη βοήθεια που δόθηκε με το σχέδιο Μάρσαλ, πέρα από τα γνωστά «Λίμπερτυ» που πρόσφερε στους Ελληνες εφοπλιστές, με λεφτά του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και την οικονομική ενίσχυση των μαυραγοριτών της Κατοχής που αποτέλεσαν μεγάλο τμήμα της πλουτοκρατίας, εξοπλίστηκε και ο αστικός στρατός με την αγορά στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ, για το χτύπημα του λαϊκού στρατού, δηλαδή του ΔΣΕ που πάλευε για τη λαϊκή εξουσία. Σε μια περίοδο μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική ιμπεριαλιστική κατοχή, αποτέλεσμα της καθολικής λαϊκής Αντίστασης οργανωμένης από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ. Οταν τα κόμματα της πλουτοκρατίας είχαν χρεοκοπήσει πολιτικά στη συνείδηση του λαού γιατί εγκατέλειψαν τη χώρα στην Κατοχή ή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, και όχι επειδή, τάχα, το ΚΚΕ επιχείρησε να εξοντώσει αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, όπως ισχυρίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα.

«Αν δεν υπήρχε η κρίσιμη αυτή βοήθεια, ο Εμφύλιος θα είχε χαθεί από τους κομμουνιστές....», παραδέχτηκε ο Κ. Μητσοτάκης, 60 χρόνια μετά... Αλλά, μ' αυτόν τον τρόπο, ο επίτιμος, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ομολογεί και τους αντιλαϊκούς στόχους της βοήθειας του σχεδίου Μάρσαλ, όπως την αποκατάσταση και στήριξη της χαμένης κυριαρχίας της ντόπιας πλουτοκρατίας με τη φωτιά και το σίδερο.

Ως γνήσιος εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης, φυσικό είναι να προκαλεί, εκφράζοντας τις ευχαριστίες στους Αμερικανούς και να επιτίθεται στο ΚΚΕ, μαζί με τον Μπερνς. Ομως, ο ελληνικός λαός έχει βγάλει κι εκείνος τα δικά του συμπεράσματα. Δεν ξεχνά τις δραματικές συνέπειες από την ένταξη στο ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ. Από τη στρατιωτική συμμετοχή με τους ιμπεριαλιστές στον πόλεμο της Κορέας. Τις συνέπειες της χουντικής επταετίας και της τουρκικής επέμβασης με τις ευλογίες των ιμπεριαλιστών στην Κύπρο. Δεν ξεχνά, επίσης, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Βαλκάνια, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ. με τη στήριξη και στρατιωτική συμμετοχή των κυβερνήσεων και των κομμάτων του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), τα τελευταία χρόνια.

Αυτό που ο Κ. Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του επιβεβαιώνει είναι ότι ο ρόλος της πλουτοκρατίας και των πολιτικών εκπροσώπων της είναι διαχρονικά αντιλαϊκός. Ενώ, αντίθετα, το ΚΚΕ, όπως και τότε έτσι και σήμερα, αγωνίζεται μαζί με τους εργαζόμενους, τις λαϊκές δυνάμεις, για πραγματική λαϊκή κυριαρχία, κοινωνικά δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ