Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πλασιέ» των «δομημένων» ομολόγων

Στη Βουλή κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών που «φόρτωσαν» στα Ταμεία επικερδή γι' αυτούς προϊόντα

Την υπεράσπιση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων και των κερδών τους ανέλαβαν, χτες, στη Βουλή, οι εκπρόσωποι της JP Morgan και της North Assent Management, καταθέτοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το θέμα της έκδοσης και της αγοράς του ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της JP Morgan είπε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την έκδοση του ομολόγου, τον περασμένο Οκτώβρη, από τη μεριά της κυβέρνησης έπαιρνε μέρος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Κουρής, και άλλα στελέχη του υπουργείου. Και οι δύο έκαναν τον ανήξερο για τον τελικό αποδέκτη του ομολόγου, αφού τόνισαν ότι δεν ήξεραν πως στο τέλος της διαδρομής του το ομόλογο θα κατέληγε στα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας.

Ο υπεύθυνος της JP Morgan για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, T. Στοτ, ισχυρίστηκε ότι η έκδοση του ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ ήταν για το ελληνικό δημόσιο «σχετικά ελκυστική συναλλαγή» και είπε ότι η τράπεζά του το πούλησε στη North σε τιμή που έφτανε στο 92,95% της τιμής. Είπε ακόμη ότι η τράπεζά του δεν «κατέβαλε καμία προμήθεια, δε συναλλάχτηκε με κανένα ασφαλιστικό ταμείο και δε γνώριζε το τίμημα που κατέβαλαν τα ασφαλιστικά ταμεία για να το αγοράσουν» και ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε πως η North δε θα κρατούσε αλλά θα μεταπωλούσε το ομόλογο.

Προκλητικά επιχείρησε να εμφανιστεί και σαν ευεργέτης των ασφαλιστικών ταμείων αφού είπε ότι η πορεία επαναγοράς του ομολόγου (με τους τόκους βέβαια να τους πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι) είναι «μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση εκ μέρους της Morgan», η οποία δεν ήταν υποχρεωμένη νομικά να την κάνει.

Από τη μεριά του ο υπεύθυνος της North, Λ. Γιόντροουλ, είπε ότι η εταιρεία του αγόρασε το ομόλογο στην καλύτερη δυνατή τιμή που μπορούσε και δε γνώριζε τους τελικούς αγοραστές του. Ανέφερε ότι ποτέ η εταιρεία του δεν ισχυρίστηκε πως δε θα πωλούσε το ομόλογο και επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι έγραψαν πολλά ψέματα για τον επικεφαλής της εταιρείας, Γ. Παπαμαρκάκη. Μάλιστα, για τον τελευταίο είπε ότι ήταν σύμβουλος υπουργού επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ