Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»
Νέες προκλητικές παροχές στο κεφάλαιο

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση θεσπίζει πληθώρα νέων φοροαπαλλαγών, επιχορηγήσεων και άλλων «κινήτρων» που ενισχύουν πλουσιοπάροχα τα κέρδη και υπερκέρδη των μονοπωλίων

Πληθώρα διατάξεων που περιέχουν πλούσιες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο περιέχει το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» που συζητιέται από χtες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Πρόκειται για πολλά νομοσχέδια στη συσκευασία του ενός με κύριο άξονα την κρατική παρέμβαση για να επιταχυνθεί η διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων και να εξασφαλιστεί η μεγάλη κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Αλλωστε, η κατεύθυνση αυτή φαίνεται και από την ειδική έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο όπου περιγράφεται ένας πακτωλός χρημάτων και παροχών στο κεφάλαιο, που σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν μπορεί καν να προσδιοριστεί η σχετική δαπάνη.

Αναπτύσσοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο εισηγητής του Α. Τζέκης, αφού αναφέρθηκε στις προκλητικές παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο, σχολίασε τους κομπασμούς της κυβέρνησης, ότι δήθεν αυτές οι παροχές συνδυάζονται με την αύξηση των θέσεων εργασίας, τονίζοντας: «Ολη την προηγούμενη δεκαετία υπήρξαν προγράμματα ενίσχυσης προς το κεφάλαιο, αλλά τα σχετικά κεφάλαια διοχετεύτηκαν σε αντιπαραγωγικές επενδύσεις που εξασφαλίζουν βέβαια μεγαλύτερη κερδοφορία για τους κεφαλαιούχους». Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ στην ανεργία αποφοίτων λυκείου και δεύτερη στους πτυχιούχους πανεπιστημίου. Για τη μείωση της ανεργίας, είπε, πρέπει να παρθούν άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα το 35ωρο, με επτάωρο και πενθήμερο κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση επειδή δε συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο.

Ενδεικτικό της κατεύθυνσης του νομοσχεδίου, σημείωσε ο Α. Τζέκης, είναι και το γεγονός ότι ο ΣΕΒ είπε πως αποτελεί ένα σωστό βήμα, αλλά θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρό, δηλαδή να έχει περισσότερες παραχωρήσεις.

Αναφερόμενος στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ:

  • Σημείωσε πως οι νέες ρυθμίσεις για την κεφαλαιαγορά, όπως και οι προηγούμενες, δεν προστατεύουν τους μικροεπενδυτές αλλά βοηθούν τη διοχέτευση κεφαλαίων στους μεγάλους.
  • Για τις διατάξεις που πριμοδοτούν τις συγχωνεύσεις, παρατήρησε ότι όπως δείχνει και η παγκόσμια εμπειρία, όπου γίνονται συγχωνεύσεις και εξαγορές την πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι με απώλεια των θέσεων εργασίας τους. Χαριστικές διατάξεις υπάρχουν και για την είσοδο στο χρηματιστήριο των εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας, ενώ ιδιωτικοποιείται ακόμα και το περίφημο «ταμείο νέας οικονομίας».

Ο εισηγητής τόνισε ότι με τα «κίνητρα για τις συγχωνεύσεις» δε θα ωφεληθούν καθόλου οι συνεταιριστικές οργανώσεις, ενώ στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ κινούνται και οι διατάξεις που αφορούν τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Σε αντίθεση με την απλόχερη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, είπε ο Α. Τζέκης, οι φορολογικές απαλλαγές των μισθωτών δίνονται με το σταγονόμετρο και είναι μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες, ενώ γίνεται προσπάθεια να χαρατσωθούν περαιτέρω οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο εισηγητής ζήτησε την απόσυρση της διάταξης για τη φορολόγηση των ΜΜΕ, αφού τις αδικεί κατάφωρα την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνιστικό κλίμα.

Με το νομοσχέδιο παύει ο έλεγχος των ασφαλιστικών ταμείων από την επιτροπή ελέγχου και εποπτείας της διαχείρισης της περιουσίας των Ταμείων. Το δικαίωμα αυτό, με την ψήφιση της σχετικής διάταξης του νομοσχεδίου, δίνεται στον υπουργό και στις διορισμένες διοικήσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με μεγαλύτερη θυσία στον τζόγο του χρηματιστηρίου τα αποθεματικά των Ταμείων.

Ο οδοστρωτήρας των αντιλαϊκών διατάξεων δεν αφήνει απέξω ούτε τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης της οποίας την ιδιωτικοποίηση διευκολύνει, ενώ ιδιωτικά συμφέροντα εξυπηρετούνται και στο Φυσικό Αέριο και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης διαφήμισε το νομοσχέδιό του με εκφράσεις όπως ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και συμβαδίζει με της υψηλότερες απαιτήσεις για την πραγματική σύγκλιση με την ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι τα κίνητρα που δίνονται θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην ύπαρξη ισχυρών επιχειρήσεων.

Για τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είπε ότι εισάγουν την αναγνώριση της υπευθυνότητας του φορολογουμένου, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Δ. Φωτιάδης είπε ότι «η προαιρετική εφαρμογή επεκτείνεται και στο ΦΠΑ».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ