Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ιστορία βιωμένη

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
...όταν παρουσιάστηκα, το Γενάρη του '49 στην Καλαμάτα, επειδή δεν είχε πάει ακόμα ο φάκελός μου, με ντύσανε με καινούρια ρούχα, αμερικάνικα. Οταν πήγα στη μονάδα, ακούω τ' άλλα τα παιδιά να μου λένε «καλώς τον Βαν Φλιτ». Μετά ήρθε ο φάκελος, μου αλλάξανε και στολή και μονάδα.

- Σε στείλανε στις εκκαθαριστικές;

- Ναι, πώς... στη Μακρόνησο, 38 μήνες.

Αθήνα, προχτές, την ώρα που ο Μητσοτάκης περιγράφει - στην αμερικάνικη πρεσβεία - τη χαρά των αστών που γλιτώσανε χάρη στην αμερικάνικη βοήθεια, ο κυρ - Αλέκος, ο τσαγκάρης, απ' τους Γαργαλιάνους, μας περιγράφει σ' ένα ταβερνάκι στην Αγορά, πώς του ζητούσανε τότε να αποκηρύξει τον ΕΛΑΣίτη πατέρα του. Δεν το έκανε.

Και πώς, μετά, τον καιρό που εκτελούσαν τον Μπελογιάννη, αυτός είχε στο κατόπι μόνιμα έναν ασφαλίτη και μόλις έβρισκε μεροκάματο πήγαινε ο ίσκιος στ' αφεντικό και διέτασσε «διώξ' τον κομμουνιστή». «Δε μ' αφήναν ούτε το φαΐ μιας μέρας να δουλέψω...».

- Και σήμερα;

- Να σου πω, παιδί μου. Πρώτα αγοράζω το «Ριζοσπάστη» κι ύστερα εισιτήριο για το λεωφορείο...

Γεια σου, σύντροφε. Κάτι τέτοια λεβέντικα είναι που τρομάζουν τους αστούς και τους κάνουν ακόμα και σήμερα να ανάβουν λαμπάδες στην Αμερική που τους έσωσε.

Νομίζουν πως ξαναγράφοντας την Ιστορία πάνω στο ψέμα θα πείσουν την εργατική τάξη για το μονόδρομο του καπιταλισμού.

Κούνια που τους κούναγε...

Αξιοπρόσεκτο, πάντως, το βιογραφικό του Μπερνς. Το διαβάζεις και έχεις ένα πρώτης τάξης δείγμα για τις φοβερές διαφορές μεταξύ ρεπουμπλικάνων και δημοκρατών. Παρατηρείς τα «ντοκτορά» του και εξηγείς γιατί με το πού πάτησε το πόδι του έσπευσαν αυτόματα γαλάζιοι και πράσινοι να καταθέσουν διαπιστευτήρια.

Ασχετο: Για την αποκατάσταση της αλήθειας, πάντως, γεγονός είναι ότι για να γκρεμιστεί το άγαλμα του Τρούμαν χρειάστηκε μόνο μια αποφασισμένη διαδήλωση. Κι έγινε ντάλα μεσημέρι. Τα γκαζάκια που αναφέρει ο Μπερνς είναι εκ του πονηρού για να δημιουργήσει άλλου τύπου συνειρμούς...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ