Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Ανοιχτό στο κοινό από την περασμένη Δευτέρα

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στο σπίτι όπου ζούσε ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος σ. Χαρίλαος Φλωράκης, εγκαινιάζοντας συγχρόνως το Επιμορφωτικό Κέντρο με την επωνυμία «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης», που θα λειτουργεί εκεί από τώρα και στο εξής (οδός Χαρίλαος Φλωράκης 6, Χαλάνδρι).

Στα εγκαίνια έδωσαν το «παρών» ιστορικοί, ερευνητές και μελετητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Δεν έλειψαν βέβαια και συναγωνιστές του σ. Χαρίλαου Φλωράκη. Σε κλίμα συγκίνησης, οι παραβρισκόμενοι περιηγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου, το οποίο περιλαμβάνει βιβλιοθήκη με 2.500 περίπου τίτλους βιβλίων, το 85% εκ των οποίων προέρχεται από την προσωπική βιβλιοθήκη του Χ. Φλωράκη, ενώ οι υπόλοιποι συγκεντρώθηκαν από δωρεές μελών και φίλων του Κόμματος. Εντυπωσιακός είναι και ο όγκος του ηλεκτρονικού αρχείου, το οποίο περιλαμβάνει 20.000 έγγραφα και αποτελείται από υλικά της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και από αρχεία που προσέφεραν ερευνητικά κέντρα όπως το ΕΛΙΑ, το αρχείο της Βουλής και η Εθνική Βιβλιοθήκη.

Το αρχειακό υλικό χωρίζεται σε έξι ενότητες, οι οποίες αφορούν σε κομματικά υλικά, ντοκουμέντα, αποφάσεις συνεδρίων, υλικά της ΚΝΕ, στον Τύπο της Εθνικής Αντίστασης και σε έντυπα της περιόδου του εμφυλίου πολέμου και της εποποιίας του ΔΣΕ. Περιλαμβάνει ακόμα όλα τα τεύχη της ΚΟΜΕΠ και αποσπάσματα από το ραδιοφωνικό σταθμό του ΔΣΕ «Ελεύθερη Ελλάδα», της περιόδου 1947 - 1948. Σύντομα, θα δοθεί η δυνατότητα της πρόσβασης στα τεύχη του «Ρ».


Από το χώρο δε λείπουν, φυσικά, και προσωπικά αντικείμενα του σ. Χαρίλαου Φλωράκη, όπως το γραφείο του, φωτογραφίες, τα παράσημά του, βιβλία που διάβαζε στην εξορία κ.λπ.

Το Κέντρο, που φιλοδοξεί να συμβάλει στη μελέτη της ιστορικής πείρας του κινήματος και του Κόμματος, να συνδράμει την επιστημονική έρευνα όσον αφορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος και των λαϊκών αγώνων στη χώρα μας, βρίσκεται στο ξεκίνημά του και ο σχεδιασμός είναι - όπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στην εκδήλωση - να τροφοδοτείται σταθερά. Εκανε, μάλιστα, έκκληση σε όσους διαθέτουν αρχειακό υλικό που αφορά στην ιστορία του Κόμματος και του κινήματος «να συνεργαστούν με το Κέντρο για τη συμπλήρωση και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και του αρχείου».


Τμήμα της βιβλιοθήκης
Τμήμα της βιβλιοθήκης

Οι ερευνητές θα έρχονται σε επαφή και με το ηλεκτρονικό αρχείο
Οι ερευνητές θα έρχονται σε επαφή και με το ηλεκτρονικό αρχείο

Το γραφείο του σ. Χαρίλαου
Το γραφείο του σ. Χαρίλαου
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τον ΔΣΕ με την Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ(2019-09-26 00:00:00.0)
Ανοιχτή στο κοινό έως τις 5 του Μάρτη(2015-03-03 00:00:00.0)
Το Αρχείο του ΚΚΕ το σώσαμε...(2008-11-09 00:00:00.0)
Γνωριμία με την ιστορία του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος(2008-10-07 00:00:00.0)
Απαιτείται διαρκής αγώνας στον τομέα της θεωρίας και των ιδεών(2007-06-12 00:00:00.0)
Εγκαίνια του Επιμορφωτικού Κέντρου(2007-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ