Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καρκινογόνες διοξίνες στη Βόρεια Ελλάδα!

Η οικολόγοι καταστροφή του βρώμικου πολέμου των αμερικανο - ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία μεταφέρεται σιγά σιγά και στη χώρα μας

Παρά τις επανειλημμένες καθησυχαστικές προσπάθειες που καταβάλλουν εργολαβικά ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης, φαίνεται ότι η μεταφερόμενη μόλυνση από το "βρώμικο πόλεμο" του ΝΑΤΟ έφτασε και στη χώρα μας και είναι αρκετά σοβαρή.

Η επιβεβαίωση όλων αυτών ήρθε από μια σειρά χτεσινών ανακοινώσεων και γεγονότων. Συγκεκριμένα:

  • Η "Γκρίνπις" ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα μετρήσεων επιστημόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Ξάνθης, σύμφωνα με τα οποία τα επίπεδα διοξινών και PCBs (γνωστών και ως "κλοφέν") στην ατμόσφαιρα μετρήθηκαν για μεν τις διοξίνες από 7 ως 30 τρισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου (πικογραμμάρια) ανά κυβικό μέτρο, για δε τα PCBs από 3 ως 30 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου (νανογραμμάρια) ανά κυβικό μέτρο. Παρ' όλο που οι συγκεντρώσεις αυτές ακούγονται εξαιρετικά μικρές, είναι αρκετά μεγαλύτερες από τις "φυσιολογικές" συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ακόμη και τις πιο επιβαρυμένες. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ δε συνιστάται η εργασία σε χώρους που η συγκέντρωση διοξινών ξεπερνά το 1,5 πικογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο, ενώ τα μέσα επίπεδα των PCBs στον αέρα κυμαίνονται συνήθως από 0,5 - 2 νανογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στις αγροτικές περιοχές έως 7 νανογραμμάρια για αστικές περιοχές.

Οπως τονίζει η "Γκρίνπις" "είναι σαφές ότι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω των βομβαρδισμών στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου έγιναν οι μετρήσεις είναι όχι μόνο δεδομένη, αλλά δυστυχώς και αρκετά έντονη". Επίσης, επισημαίνει ότι αρκεί ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης, για να προκαλέσει καρκίνο και ένα μόλις δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου, για να σκοτώσει πειραματόζωα στο εργαστήριο!

Οπως αναφέρει επίσης η "Γκρίνπις" ως πιθανές πηγές έκλυσης διοξινών και PCBs θεωρούνται οι βομβαρδισμοί των πετροχημικών εργοστασίων στο Πάντσεβο, η καταστροφή δεξαμενών πετρελαίου και η καταστροφή μετασχηματιστών σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Και βέβαια, η ανακοίνωση της "Γκρίνπις" έχει τον εύγλωττο τίτλο: "Η αλήθεια για τις επιπτώσεις του πολέμου βοηθάει την ειρήνη", κάτι που προφανώς δεν μπορεί να εννοήσει η κυβέρνηση, φορώντας τις ΝΑΤΟικές παρωπίδες.

  • Ως ενισχυτικό του κινδύνου αυτού, μπορεί να θεωρηθεί και η χτεσινή έκκληση του ομοσπονδιακού υπουργού Περιβάλλοντος της Γιουγκοσλαβίας καθηγητή Γ. Ζελένοβιτς προς τους ομολόγους του, με την οποία επισημαίνεται ότι "μετά τις πολυήμερες πολεμικές επιθέσεις στο συγκρότημα πετροχημικών εγκαταστάσεων στο Πάντσεβο, οι καταστροφές είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να προκληθεί οικολογική καταστροφή και πέραν των συνόρων της χώρας". Αναφέρεται επίσης ότι "με αυτήν την οικολογική καταστροφή απειλείται ο επίγειος και υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, διότι μετά τη δημιουργία του "τοξικού νέφους" η βροχή μετέφερε τις επικίνδυνες και βλαβερές ουσίες από την ατμόσφαιρα στον υδροφόρο ορίζοντα. Οι επιπτώσεις αυτής της μόλυνσης όχι μόνο έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, αλλά θα είναι και μακρόχρονες αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για ουσίες καρκινογόνες, παραλλαξιογόνες και τερατογόνες".
Βομβαρδίζουν με ουράνιο!

Ακόμη και πυραύλους με περίβλημα μη εμπλουτισμένου ουρανίου, χρησιμοποιούν οι αδίστακτοι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί εγκληματίες στις αεροπορικές επιδρομές τους κατά της Γιουγκοσλαβίας, αδιαφορώντας πλήρως για τις καταστροφικές συνέπειες. Αυτό επιβεβαιώνει χτεσινό δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας "Μαϊνίτσι", επικαλούμενη δήλωση του Τζιουζέπε Μαράνι, ενός από τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, ο οποίος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα όπλα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν κινδύνους ραδιενέργειας για τους ανθρώπους ή το περιβάλλον!

Κι όλα αυτά σε πείσμα της αλήθειας, καθώς τα ίδια όπλα χρησιμοποιήθηκαν και στο βρώμικο πόλεμο του Κόλπου, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με έγκυρους οργανισμούς υγείας - στην περιοχή Μπάρσα του Νότιου Ιράκ να έχουν οχταπλασιαστεί τα περιστατικά των νεογέννητων που παρουσιάζουν γενετικές ανωμαλίες και διαφόρων ειδών καρκίνου, ενώ περίπου 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και της Αγγλίας εμφάνισαν τη χρόνια νόσο που ονομάστηκε διεθνώς "Σύνδρομο του Κόλπου", που έχει ως συμπτώματα τριχόπτωση, καταβολή και στείρωση.

Τώρα, οι ίδιες βόμβες χρησιμοποιούνται στο Κόσσοβο και τη Σερβία, αποτελώντας μέγιστο και διαρκή κίνδυνο για τους κατοίκους και το περιβάλλον σε όλα τα Βαλκάνια - φυσικά και στη χώρα μας...

Καταστρέφουν βιότοπους

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αναφορά της Γιουγκοσλαβικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η άγρια ζωή και οι βιότοποί της καταστρέφονται καθημερινά. Στην αναφορά παρουσιάζεται κατάλογος όπου περιλαμβάνονται οι σημαντικοί βιότοποι που έχουν επηρεαστεί ή καταστραφεί από τις πολεμικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:

  • Στο Σομπόρ και το Νόβισαντ χτυπήθηκαν δεξαμενές πετρελαίου και διυλιστήρια, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες πυρκαγιές, αέρια ρύπανση και ρύπανση του Δούναβη. Στο Πάντσεβο προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στις χημικές βιομηχανίες με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να σχηματιστούν πετρελαιοκηλίδες μήκους 15 χιλιομέτρων στο Δούναβη. Στο Σμεντέρεβο χτυπήθηκε δεξαμενή πετρελαίου και προκλήθηκαν αέρια ρύπανση και ρύπανση του Δούναβη. Στο Φρούσκα Γκόρα οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το Εθνικό Πάρκο της περιοχής και την άγρια πανίδα της. Στο Βελιγράδι καιγόταν επί 12 ώρες το δάσος της περιοχής, εξαιτίας ανατίναξης δεξαμενής καυσίμων. Στο Μάλζεν ι Μέντβεντικ μια ορεινή περιοχή κάηκε από τους βομβαρδισμούς. Στο Τάρα καταστράφηκε φυσικό πάρκο με πλούσια ορνιθοπανίδα και μεγάλη ποικιλία φυτών. Στο Ζλάτιμπορ κάηκε βουνό με πλούσια δάση λόγω δύο ξενοδοχείων που χτυπήθηκαν. Στο Νόβα Βάρος, μια περιοχή που αποτελεί το μοναδικό βιότοπο των γυπών στη Γιουγκοσλαβία βομβαρδίζεται συνεχώς. Στο Κοράονικ, ένα βουνό που έχει κηρυχτεί Εθνικό Πάρκο και βομβαρδίζεται συνεχώς και προκαλούνται πυρκαγιές φώλιαζαν χρυσαετοί. Το Ούζικε Πόζεγκα υπάρχει φαράγγι που βομβαρδίζεται με σκοπό να καταστραφεί σιδηροδρομική γέφυρα. Στο Κόσσοβο η φύση έχει καταστραφεί εντελώς. Στο Σκαντάρσκο Γιέζερο, η λίμνη που βρίσκεται στο Μαυροβούνιο στα σύνορα με την Αλβανία και αποτελεί Εθνικό Πάρκο βομβαρδίζεται συνεχώς. Στο Ούλσινγιε η περιοχή γύρω από την πόλη που είναι σημαντικός βιότοπος των πουλιών έχει χτυπηθεί από βόμβες.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ